Stresszblog

under pressure w

Stresszblog

Ez a blog a stresszről szól. Ha valakinek van kérdése, ötlete, története a témával kapcsolatban, írja meg bátran, és utána járunk, megkérdezzük, meghallgatjuk, és megosztjuk a Stresszblogon. Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/stresszblog

2013. december 11. Szalay Ágnes

Mi a lelki egészség?

Múlt héten olvashattuk az Indexen, hogy magyar kutatók igazolták, hogy a pszichoterápia nem csupán arra jó, hogy a páciensek valami placebo-hatás féle módon jobban érezzék magukat, vagy legalábbis azt higgyék, hogy jobban érzik magukat. A pszichoterápia, minden gyógyszeres kezelés nékül is képes arra, hogy az agyi képleteket megváltoztassa, a stressz miatt lecsökkent agyterületek méretét megnövelje. És nem mellesleg a stressz zavaró tünetei is csökkentek a pszichoterápián átesett pácienseknél.

Mostani posztunkban a kutatást vezető magyar tudós, Kéri Szabolcs egy korábbi előadását osztjuk meg veletek, melyben arról beszél, hogy hogyan határozhatjuk meg a lelki egészség fogalmát. Egyértelmű válszokért többet kell a kérdéssel foglalkoznunk, mint egy előadás hat perce, de elgondolkodni a felvetett kérdéseken biztosan nem árthat meg. Mennyire alkalmazkodunk jól a stresszhez? Olyanná kell-e válnunk, amilyet a munkahelyünk, a társadalom megkíván? Valóban segítenek rajtunk a munkahelyi tréningek? Normális és beteg, van különbség? És mi az?

tovább olvasom
i o

A bejegyzés trackback címe:

https://stressz.blog.hu/api/trackback/id/tr365685614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zetorov 2013.12.11. 18:19:10

Nincs lelkileg egészséges ember. Van olyan, aki dysphoria nélkül működik a közegben, van, aki nem. Csak egészséges viszonyokról beszélhetünk, aminek alapja a jólét. Ilyen értelemben elképzelhető egy virágzó szado-mazohisztikus reláció, ugyanakkor, patológiás rendszer a legharmonikusabb személyiségből is belső (agresszió) vagy külső (drog) kóros kompenzációkat válthat ki.
süti beállítások módosítása