Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Stresszblog

under pressure w

Stresszblog

Ez a blog a stresszről szól. Ha valakinek van kérdése, ötlete, története a témával kapcsolatban, írja meg bátran, és utána járunk, megkérdezzük, meghallgatjuk, és megosztjuk a Stresszblogon. Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/stresszblog

2014. február 15. Szalay Ágnes

Sok a stressz. Lesz szex?

A szex az egyik legjobb, ha nem a legjobb, és legkellemesebb módja a stresszünk csökkentésének. Csupán csak annyi a gond, hogy ha túl sok stressz ér minket, akkor az elég negatív irányba befolyásolja a szexuális életünket. Így aztán nem olyan könnyű sok stressz esetén a kielégítő szexhez mint közérzet-javító eszközhöz hozzájutnunk. Hogyan is befolyásolja negatívan a szerelmi életünket a stressz? Nézzük:

1. A stresszes emberek kevésbé tűnnek vonzónak

Fent Északon, kutatók hatalmas erőbedobással láttak neki a feladatnak, hogy kimutassák, milyen belső tényezők járulnak ahhoz hozzá, hogy valakit kívülről vonzónak lássanak mások. Vizsgálták a különböző hormonszinteket, az immunrendszer állapotát, és sokféle összefüggésre bukkantak. Ami teljesen egyértelmű volt, mindkét nem esetében, hogy a magas kortizol-szinttel, azaz jelentősebb krónikus stresszel élőket a másik nem képviselői kevésbé vonzónak találták, mint azt, akinek alacsony a kortizol-szintje. Nem feltétlenül a kortizol-szint látszott meg a vizsgált emberek arcán, hiszen a stressz egy csomó, nem a szépséget növelő változáshoz vezethet: pattanások, korábban öregedő bőr, zsírosodó haj stb. Tény azonban, hogy az alacsony stressz-szint egyértelműen együtt járt a vonzósággal. Tyúk-tojás probléma. Lehet, hogy valaki úgy született, hogy jobban nézett ki az átlagnál, és ezért több pozitív visszajelzést kapott, ezért kevésbé lett stresszes az élete. De az is könnyen lehet, hogy a sok stresszt élt át, és ez kiült a vonásaira, ezért tűnik kevésbé vonzónak, bár adottságai ugyanolyanok, mint az előbbinek. Nem tudjuk, mi és hogyan okozza az alacsony stressz és a vonzóság együtt-járását, tény azonban, hogy több esélyünk van együttjárni valakivel, ha csökkentjük a stressz-szintünket.

2. Rosszabb lesz a kapcsolatunk minősége

Nem meglepő, hogy a nagy stressz negatív hatással van a szerelmi kapcsolatunkra. De nagyon. Pszichológusok korábban azt feltételezték, és vizsgálták, hogy vannak, akik személyiségvonásaik, kötődési stílusuk, és egyéb belső jellemzőik alapján alkalmasabbak jó kapcsolatban élni, mint mások. Ez nem ellenkezik az intuíciónkkal, mindannyian ismerünk olyan embereket, vannak olyan barátaink, akik állandóan eltévedt vándorként vergődnek egyik kapcsolatuk után a másikban, és ismerünk olyanokat is, akik mindig kiegyensúlyozottnak tűnnek egy boldog kapcsolatban. Egy kutatás azonban kimutatta, hogy a mindennapos stressznek, a hétköznapi idegesítő ügyeknek ha lehet, még nagyobb befolyása van arra, hogy milyen a kapcsolatunk, mint a belső vonásainknak. Az emberek, és különösen igaz volt ez a nőkre, sokkal rosszabbul reagálnak a kapcsolatukban előkerülő nézeteltérésekre, konfliktusokra, ha éppen egyébként is stresszes az életük. Ha magas a stressz-szintünk, felkapjuk a vizet csip-csup dolgok, sértőnek érzett megjegyzések miatt, és olyan konfliktusokat alakítunk ki párunkkal, amit normál helyzetünkben, ha nem lennénk éppen idegesek, sosem tennénk. Ráadásul hajlamosabbak vagyunk mindent sötét szemüvegen át látni, így párunkkal is kevésbé vagyunk elégedettek, mikor sok stressz ér minket.

3. Alacsonyabb önértékelés, negatív testkép...

A sok stressz negatívan hat az önértékelésünkre és a testképünkre, azaz arra a képre, amit magunkról saját magunk számára kialakítunk. A testképünk lehet, hogy csak simán a rosszabb hangulatunk miatt tűnik negatívabbnak, de a stressznek van néhány hatása, ami okot is adhat arra, hogy kevésbé szépnek érezzük magunkat. A stressz hat az emésztőrendszerünkre, az kevésbé jól működik, mint nyugodt időszakainkban, és ez, alkattól függően, fogyáshoz, vagy hízáshoz vezet. És máris találunk egy okot, ami miatt kevésbé megfelelőnek hihetjük magunkat. Az önértékelésünk is csorbul, ha huzamosabb ideig élünk nyomás alatt. Ha alacsony önértékeléssel, vagy magunkat csúnyának tartva vágnánk bele a szexuális együttlétbe, akkor kevésbé leszünk oldottak, nem tudjuk elengedni magunkat, és vagy eleve elkerüljük a szexet, vagy csak túlesünk rajta, az élvezet meg elmarad. Egy felmérés szerint ismét különösen a nőkre igaz az, hogy minél kisebb az önértékelésük, annál kevésbé kielégítő számukra a szex.

4. Tényleg fáj a fejünk

A stressz izomfeszülést okoz a váll-, nyak-tájékon, ettől pedig megfájdul a fejünk. Egyéb testi tüneteink is lehetnek, könnyebben betegszünk meg, vagy beszerzünk valami komolyabb orvosi problémát a stressz miatt. Ha pedig rossz a közérzetünk, fáj a fejünk, betegek vagyunk - akkor az utolsók között vágyunk egy kiadós szexuális együttlétre.

5. Csökken a libidó

Ha állandóan azon pörgünk, hogy mi van a munkahelyen, hogyan fizetjük ki a törlesztő-részletet, mi lesz a beteg gyerekünkkel, olyan dolgokkal van tele a fejünk, amik igazán stresszt okoznak, akkor ezek velünk jönnek az ágyba is. Napközben, éjjelente rengeteg energiát elvesz tőlünk a szorongás, már csak ezért is teljesen kimerültek leszünk, mire szexre kerülne a sor. Ráadásul, hiába a vonzó partner, fejünkben nem tudjuk kikapcsolni a negatív gondolatok özönét, így nem vágyunk szexre, nem tudunk hangulatba kerülni.

Milyen bosszantó ördögi kör, hogy egyrészt van egy remek módszer, a szex, a stressz csökkentésére, másrészt viszont nem tudunk élni vele, ha stresszesek vagyunk. Ha meg hosszútávon fennáll ez az állapot, hogy a szex kikerül a kapcsolatunkból, az életünkből, akkor meg hamarosan még több stressznek leszünk kitéve még emiatt is. Vegyük hát komolyan, a szexre a kiegyensúlyozott felnőtt élethez eléggé nagy szükség van, csökkentsük a stresszt, ami megakadályoz minket a művelésében. Ha partnerünk partner ebben, akkor találjunk ki közösen olyan tevékenyésgeket, amik segítenek ellazulni, hogy hangulatba kerülhessünk. Vegyünk egy forró fürdőt, akár közösen, gyertyákkal, jó, nyugtató illatokkal, halk zenével. Igyunk egy pohár bort (nem ötöt), beszélgessünk. Próbálkozhatunk masszázzsal, mielőtt belevágnánk a dologba, ez segít ellazulni, más tudatállapotba kerülni. És egyedül is megtalálhatjuk azokat a módokat, amik csökkentik a stresszt, hogy felvirágozzon a szexuális életünk. Meditáljunk, relaxáljunk, csináljunk egyszerű légzőgyakorlatokat, sportoljunk, ajándékozzuk meg magunkat azzal a kiegyensúlyozott (szexuális) élettel, amit megérdemlünk.

tovább olvasom
i o

A bejegyzés trackback címe:

https://stressz.blog.hu/api/trackback/id/tr255814610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spotty 2014.02.20. 15:50:35

Még egy tanács. Menjetek el pihenni, kicsit kikapcsolódni és wellnessezni. Tippek: redir.ec/eloreolcsobb Aztán ott nem lesz gond a szex-el ;)
süti beállítások módosítása