Stresszblog

under pressure w

Stresszblog

Ez a blog a stresszről szól. Ha valakinek van kérdése, ötlete, története a témával kapcsolatban, írja meg bátran, és utána járunk, megkérdezzük, meghallgatjuk, és megosztjuk a Stresszblogon. Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/stresszblog

2014. április 03. Szalay Ágnes

3. Terhesség és stressz: mit tegyek, ha stresszelek?

Azok után, hogy az előző részekben végigvettük, hogy mi mindenféle stressz érheti a kismamákat, és hogy ezek mennyi gondot, bajt okozhatnak a terhesség során, most arról lesz szó, hogy mit tehet az ember lánya, ha tudja, hogy a) stresszes b) terhes - és szeretne ezzel kezdeni valamit. Spoilerként rögtön ideírom a szomorú valóságot: még várandósoknak sincs egyetlen elixír, vagy csodamódszer, amivel megszüntethető a stressz. Van viszont számtalan eszköz, amit azért be lehet vetni, és ami általánosan elfogadottan segít megküzdeni a terhesség korántsem könnyű lelki megpróbáltatásaival.

Első, és legfontosabb a felismerés. Amint valaki elkezd babát várni, a testével kapcsolatos tudatossága hirtelen megnő, és még ha nagyon laza, és nem is figyel minden apró jelre, kis rúgásra, enyhe hányingerre, teste akkor is jelezni fog - például úgy, hogy elalszik este kilenckor egy baráti vacsora kellős közepén. A terhesség testileg-lelkileg nagy erőpróba, ezt nem lehet nem észrevenni. Ha már úgyis automatikusan kialakul, hogy jobban koncentrálunk önmagunkra, akkor a testi változások mellé, tegyük fókuszba a lelkit is. El kell kezdeni arra is odafigyelni, hogy mennyire stresszes valaki, mennyi olyan régi sérülést, veszteséget, fájdalmat, dühöt visz magával, ami hatással van arra, hogy a jelenben milyen érzésekkel él, hogyan veszi az élet adta nehézségeket. Ha sok ilyen van, akkor nincs jobb pillanat az életben, mint ez, hogy elkezdjünk foglalkozni a megoldással, segítséget kell keresni. Nem úri huncutság, amerikai kényeskedés pszichológushoz, segítő szakemberhez fordulni, minden ember, tehát kivétel nélkül MINDENKI életében vannak olyan szakaszok, amiken segítséggel könnyebben túljut - és ha esetleg akkor nem tudott ezzel a lehetőséggel élni, akkor utólag is van lehetőség feldolgozni. Várandósan nem csak magunkért, hanem a babánkért is meg kell tenni, hogy segítséget, lelki támogatást keresünk, ha nehéznek érezzük az életet. Más kérdés a hogyan. Pszichológushoz járni nem feltétlen olcsó mulatság, de ha megengedhetjük magunknak, akkor legjobb magánrendelést keresni. Ha nem fér bele, akkor a körzeti orvoson, védőnőn, vagy még inkább a családsegítőn keresztül jó elindulni, biztosan lehet találni ingyen is elérhető lehetőségeket. Az Ego blogon volt egy hosszabb írás arról, hogy hogyan fogjon az ember neki a pszichológus-keresésnek, érdemes megnézni.

Azok az érzelmek betegítenek meg, okoznak krónikus stresszt, amiket nem élünk meg, amiket elnyomunk magunkban. Ezért nagyon sok helyen azt tanácsolják a várandósoknak, hogy beszéljék meg magukkal, hogy mikor, mit éreznek, üljenek le minden nap, és gondolják végig, hogy mik kavarognak bennük. Ez se rossz, de van ennél egy sokkal hatásosabb módszer: az írás. James W Pennebaker, amerikai szociálpszichológus azt találta, hogy azok a várandósok, akik naplót vezetnek, kevesebbet járnak orvoshoz a kilenc hónap alatt, és a baba megszületése után is jobb testi-lelki állapotban vannak, mint akik nem tették ezt. És mit kell írni? Pennebaker kezdetnek ezt a kérdést teszi fel: írd le a legmélyebb érzéseidet, gondolataidat életed legfelkavaróbb élményéről. Tényleg engedd el magad, és kutasd végig, hogy milyen érzéseid és gondolataid vannak a dologról. Utána kösd ezt hozzá bátran a gyerekkorodhoz, a mindennapjaidhoz, akár a karrieredhez, vagy munkahelyi érvényesülésedhez is. Gondold végig, hogy hogyan alakított ez téged, milyen voltál régen, milyen vagy ma, és milyennek gondolod a jövődet. A dolog leírása előfordulhat, hogy szomorúbbá, depressziósabbá tesz egy időre, de ez a hatás elmúlik hamar, és azt lehet majd észrevenni, hogy a dolgok elkezdenek tisztulni, a helyükre kerülni. Az írásokat el lehet tenni, át lehet írni újra és újra, ahogy változnak benned a dolgok, de az se rossz, ha valaki elégeti, vagy lehúzza a WC-n. Persze nem csak egy dolgot lehet belevenni, lehet újabb és újabb írásokkal más-más élményeket feldolgozni. Aztán meg, a kezdeti nehéz rész után, érdemes minden nap leírni, hogy milyen érzések kavarogtak aznap valakiben, mi mit váltott ki belőle.

Az előző két dolog a mélyebb, és régibb dolgok kezelését segíti, de van egy csomó stresszfaktor a sima hétköznapokban is. Először is, egy egészséges, fiatal, dolgozó nő terhelése több, mint amit egy egészséges, fiatal, dolgozó, várandós nő elbír. Kétféleképp kell ezzel kezdeni valamit. Egyrészt végig kell nézni, hogy mi mindent csinál az ember egy nap, és utána szépen, módszeresen ki kell huzigálni azokat a tevékenységeket, amiket lehet. Vagy azért, mert nem kötelező, más is meg tudja tenni, meg lehet lenni nélküle, vagy azért, mert stresszt, nehézséget, túlzott fáradtságot okoznak. A másik mód, hogy tudatosan időt kell szakítani a pihenésre. Míg eddig az este jó volt arra, hogy összedobjon az ember egy macaront a holnapi vendégségre, addig az este ezentúl arra való, hogy felpolcolt lábbal, egy könyv felett bóbiskolva üljön az ember a lakás legkényelmesebb pontján. Van, akinek nehéz elengedni ezeket a dolgokat, nehéz szembesülni a saját korlátaival, azzal, hogy most már sokkal behatároltabbak a lehetőségek - de ez a baba születése után úgyis hatványozottan így lesz, érdemes elkezdeni már a terhesség alatt visszakapcsolni.

Az egyik legjobb stresszcsökkentő lehetőség, ha valaki sorstársakkal találkozik. Nem véletlenül van nyugaton már annyi támogató csoport mindenféle élethelyzetre. Bár a baba-várás nem tragédia, mégis egy eddigitől lényegesen eltérő élethelyzet, és sokszor nincs az ember körül éppen egy másik terhes barátnő, akivel megbeszélhetné az eddig ismeretlen, most mégis nagyon fontos érzéseket, élményeket. Így keresni kell a lehetőséget, hogy hasonszőrű kismamákkal találkozhassunk. Az orvosi váró adja magát, de túl sokat remélhetőleg nem kell ott lenni, de azért ki lehet használni a várakozást beszélgetésre. Aztán a jóga, kismama-torna, szülésfelkészítő csoportok mind remek alkalmak új kismama-kapcsolatok kialakítására, ezekben a foglalkozásokban legalább annyira fontos a közösség, mint az, amit éppen ott csinálnak. Régen sem volt egy terhes nő magára hagyva, asszonyok hada vette körül, most sem érdemes senki egyedül küzdenie. Internetes fórumokra is jó regisztrálni, lehet találni olyat, ami éppen az adott hónapban szülőket fogja össze, ott aztán mindent kibeszélhet magából az ember lánya, és csomó információt is szerez.

Az információk szerzése egyébként is fontos, százmillió internetes oldalon, könyvben, kismama-magazinban lehet tájékozódni, és érdemes is. Legrosszabb az ismeretlentől tartani, ezen sokat segít, ha valamennyire felkészül valaki. Persze túlzásba nem kell vinni az olvasást, ha már megijednénk a különböző elképzelhető rendellenességektől, akkor gyorsan-gyorsan kikapcsolni a gépet, és visszatérni a relaxáló pihenéshez.

Meg a mozgáshoz. Bár kell a sok pihenés, mozgásra is szükség van, hogy felfrissítse magát és az izmait az ember. Séta, úszás, jóga, akár könnyű kocogás, mind végezhető várandósan, és mind sokat tesz hozzá a testi-lelki egészségmegőrzéshez.

Biztosan van még rengeteg stresszforrás, illetve nyugtató módszer, amiket nem soroltam fel. Mindegyik lényege, hogy találjuk meg, ami a legjobbat tesz nekünk, a lelkünknek - és ez most nem önzés, hanem a jó anyasághoz vezető első lépés, mert a babánk is csak akkor lesz jól, ha az édesanyja is jól van.

 

 

tovább olvasom
i o

A bejegyzés trackback címe:

https://stressz.blog.hu/api/trackback/id/tr235876499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakférfi 2014.04.03. 22:36:12

Mindegyik lényege, hogy találjuk meg, ami a legjobbat tesz nekünk, a lelkünknek - és ez most nem önzés, hanem a jó anyasághoz vezető első lépés, mert a babánk is csak akkor lesz jól, ha az édesanyja is jól van---------------------------------------EZ A STRESSZ.
Ugyanis egy vezető véleményt fogalmaz meg ami elvárja a kismamától,hogy felhőtlen nyugalomban hordja ki a terhességét.olyan elvárás elé állítja amit gyakorlatilag(és elméletileg) lehetetlen teljesíteni.
Mivel a felelősség amúgy is teherként hat a nőre.Egy életért felel.Egyedül .Csak olaj a tűzre amikor nyugalmi pozíciót kérünk amikor nyugtalanító "történések"zajlanak a szervezetben és nincs aki megmagyarázza miért félek,sírok ordítok görcsölök,hányok.Amikor minden rendben kellene hogy menjen.A rend pedig arról szól hogy nem hízom el.nem idegeskedem ,nem haragszom....stb.
Minden nő jó anya akar lenni.törekszik a tökéletesre.Még ha tudja is hogy lehetetlen.
A lazító gyakorlatok csak ideid óráig hatnak.
a probléma tehát nem az hogy sok stressz éri a kismamát hanem az hogy önmaga felé túlon túl nagy elvárásokat követel.Köszönhetően Azoknak az ideáknak amik képekben a TV,NET,írott sajtó rávetít és ez a blog. meg néhány Angelinajoliesített tökéletesség.

bedina37 2014.04.30. 11:56:46

Érdemes sok mindenre figyelni, és karban tartani a testünket. Állapotosan terhességi vitamin szedése sem elhanyagolható. Olvasni lehet, hogy miben segíthet: glurl.co/ferlidona
süti beállítások módosítása