Stresszblog

under pressure w

Stresszblog

Ez a blog a stresszről szól. Ha valakinek van kérdése, ötlete, története a témával kapcsolatban, írja meg bátran, és utána járunk, megkérdezzük, meghallgatjuk, és megosztjuk a Stresszblogon. Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/stresszblog

2014. június 04. Szalay Ágnes

Tolvajkergetők és a stressz

A történetet mostanra mindenki ismeri: egy idős hódmezővásárhelyi hölgy a tolvajkergetők segítségét kérte, mert más módot nem látott, hogy kitegye vejét a házrészéből, amit az vélhetően jogszerűtlenül bitorolt. Kérése meghallgatásra talált, és megérkezett Tomcat a csapatával, és arcon lőtte a házban élő férfit. Az Index alaposan végigelemzi az esetet, szociológiai, jogi, történelmi megközelítésből, gondoltam, megnézhetnénk stressz-szempontból is.

Ádámtól, Évától indulva: mi a stressz? A szervezet készenléti válaszreakciója az észlelt fenyegetésre. Mindenféle fiziológiás változás történik egy stresszhelyzetben, miközben a szervezet felkészül a stresszre adott reakcióra, a harcolj vagy menekülj válaszra. Azaz, ha egy egyed, ugyanúgy embereknél, mint az állatvilágban, veszéllyel szembesül, készültségbe kerül, majd mérlegeli a lehetőségeit: tud-e tenni valamit a fenyegetés ellen, érdemes-e felvennie a harcot, vagy inkább fülét-farkát behúzva gyorsan elmenekül. A testünk stresszreakciója mindkettő viselkedéshez biztosítja a szükséges energiát. A modern embernek az a baja a stresszel, hogy a fenyegetések nem fizikaiak, gyors válaszreakció rájuk sok esetben nem adható, ezért elhúzódó fenygetettség-érzés esetén túl sokáig marad fenn a fiziológiás készültség, és ez megrövidíti és megkeseríti az életünket. Sokan, a szegénységben felnövők, vagy a hosszú időn keresztül terrorizáltak, azt tanulják meg, hogy a rájuk leselkedő testi és lelki fenyegetésekkel úgysem tudnak mit kezdeni, ez a tanult tehetetlenség. Ez a hit végigkíséri egész életüket, változást okoz az agy működésében, és szép lassan képtelenné teszi őket, hogy rugalmasan alkalmazkodjanak az élet kihívásaihoz, már akkor sem tesznek semmit, amikor tehetnének. Folyamatosan kiszolgáltatottak lesznek, úgy a többi embernek, mint a betegségeknek, kórokozóknak, valószínűleg depressziótól szenvednek, amit esetleg mindenféle szerekkel gyógyítanak, és egészségtelen, jórészt boldogtalan, és a lehetségeshez képest rövidebb életük lesz. Így ez a tanult tehetetlenségi állapot, stressz-szempontból nagyon-nagyon rossz.

Most pillantsunk rá 2014. Magyarországára, ahol a gyerekek fele éhezik, szívfacsaróan nagy tömegek élnek mélyszegénységben, így egyre több a bűnözés, lopás, betörés, hiszen valamiből élni kell. Persze, aki nem ennyire szegény, az sincs nagyon eleresztve, mondjuk hónapokig spórol egy biciklire, amit aztán két hét múlva ellopnak, hiába vette meg rá tízezerért a biztosnak ígért lakatot. A rendőrség, szintén főleg anyagi okokból, tehetetlen, legjobb eredményük a lopásos ügyek felderítésében 17.7%. Az emberek kiszolgáltatottnak érzik magukat, tehetetlennek abban, hogy megvédjék a kicsi vagyonukat, veszélyt éreznek és nincs eszközük maguk megvédésére: megérkeztünk a stressz legmérgezőbb formájához. És jön egy csapat, a tolvajkergetők, akik megoldást ígérnek. Kihasználva az internet közösségi erejét, felveszik a harcot a bűnözőkkel szemben, megkeresik az ellopott bicikliket, "igazságot szolgáltatnak". Sokkal adaptívabban állnak hozzá a veszélyhez, mint a magukat védtelennek érzők, a menekülés helyett a harcot választják. Jól csinálják? Igen - mondják a nekik állva tapsoló kiábrándultak.

De mi az igazságszolgáltatás? Ha valakit egy másik ember megkárosított kétféle igazságszolgáltatás létezik: a megtorló igazságszolgáltatás, azaz ha megbüntetik az elkövetőt, és a kompenzáló igazságszolgáltatás, vagyis a károsult kárpótlása. Szerte a világon működnek az interneten civil, bűntény-feltáró és önbíráskodó csoportok. Az a tapasztalat, hogy ezek kizárólag az első kategóriával foglalkoznak, a megtorlással. Kutatók kimutatták, hogyha valaki nézője egy bűnténynek, de nem ismeri az áldozatot közelről, akkor csak az elkövető megbüntetésére fókuszál, nem a kompenzációra. Ha valaki az interneten értesül egy bűntényről, esetleg videón látja is, akkor egyértelműen ebbe a néző-nézőpontba kerül, és túl nagy hangsúlyt kap a büntetés nála. Pedig ha megkérdezünk egy áldozatot, hogy mennyi kielégülést jelentett számára az elkövető megbüntetése, akkor nem fog sokról beszámolni. A Facebookon a bűntényekről terjedő hírek körül elképesztő tömeghisztéria tud kialakulni, tízezrek érzik úgy, hogy elégtételt vettek a sok sérelemért azzal, hogy nyomnak egy lájkot a halálbüntetésre egy asszonybántalmazás miatt, közben nem szólnak semmit, ha vakkomondoros polgármesterük van, és csak becsukják az ablakot, ha a szomszédnő újabb sikítozása miatt nem hallatszik a tévéhíradó.

Ráadásul az interneten terjedő kezdeményezéseknél az emberek nagyon kevés információnak vannak birtokában, és ezen kevés tény alapján osztanak meg, lájkolnak dolgokat, vagy tesznek esetleg még többet. Így fordulhat elő, hogy jószándékú emberek nyomra vezetik a "kétségbeesett apát", aki gyermekeit keresi. Nem tudván, hogy az anyának hihetetlen energiájába, sok életveszély vállalásába került végre megszabadulni az őt és gyerekeit naponta véresre verő férfitól, és új életet kezdenie valahol. Na ez a baj, az interneten formálódó jószándékú civil igazságszolgáltatásokkal.

És a nem internetes civil igazságosztás? Itt egy történet Brazíliából. Rio de Janeiro rendezett, középosztálybeli városrészében egy nap nyakánál fogva egy oszlophoz láncolva, lemeztelenítve és megverve találtak egy fiút. Egy helyi igazságszolgáltató csoport középkorú férfijai tették, megbüntetve a gyereket a lopásaiért. Később kiderült, a fiú csak tizenöt éves volt, valóban lopott, hiszen anyja házából kitették, azóta hajléktalanként tengődött, és nem volt mit ennie. Az őt kikötöző férfiak rendszeresen vertek össze utcagyerekeket a környéken, motorral, fegyverekkel felszerelkezve fogták közre őket, és a megölésükkel fenyegetőztek. A nő, aki megtalálta a fiút, közzétette facebook-oldalán a képet, és az egy dolog, hogy rengetegen kommentálták úgy az esetet, hogy a fiú megérdemelte, amit kapott, de a nő ellen is olyan gyűlölet-hadjárat indult, hogy be kellett zárnia az oldalát. Szegénység, fenyegetés, erőszak, gyűlölet.

Mi még nem vagyunk Brazília, és a tolvajkergetők (talán) nem önbíráskodó csoport. De hol a határ, és ki szabja meg? Ma egy gázpisztoly, holnap micsoda? És ki ellen? Talán sikerült bemutatnom, hogy az internetes, közösségi igazságszolgáltatás mennyire el tud ferdülni. És ha egyre többen, egyre vehemensebben csatlakoznak ilyen csoportokhoz, akkor mi áll az önbíráskodás útjába? Adaptívnak, a stresszt csökkentőnek tűnik ez a válasz a magyar közállapotokban kiszolgáltatott emberek problémáira, bennem mégis stresszt kelt. Mert az önbíráskodás definíció szerint erőszakkal, vagy erőszakkal való fenyegetéssel jár. Az erőszak pedig stresszkeltő, akár elszenvedője valaki, akár csak a tanúja. Az én rémálmaimban nem tizenötéves biciklitolvajok, hanem kigyúrt/elhízott, csapatokban vonuló, saját erejüktől megrészegült, hőzöngő férfiak szerepelnek, akik feljogosítva érzik magukat erőszak alkalmazására az ellen, akit éppen kigondolnak. Nem szeretném, hogy valóra váljon!

Ha szeretnéd követni a Stresszblogot, kattints ide.

tovább olvasom
i o

A bejegyzés trackback címe:

https://stressz.blog.hu/api/trackback/id/tr736271163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dorka999 2014.06.04. 20:32:37

"Az én rémálmaimban nem tizenötéves biciklitolvajok, ...szerepelnek"
Ez esetben kívánom neked, hogy akadj össze néhány ilyen kedves biciklitolvajjal. Tudok egy házat, amelyben egész dinasztia lakik, odaköltözöl? :)

33621 2014.06.04. 22:45:30

Szerintem a tolvajkergetők nem vertek meg senkit a városomba, de lebuktattak bicikli tolvajokat akiket a rendőrség átunna őrizetbe is vett! Tehát sikeresen működtek.

Nazareus 2014.06.04. 23:08:55

A megtorlás egyébként - bármily meglepö - nem is rossz módszer a bünözés visszaszoritására. Lehet, hogy a károsult nem érez sok "kielégülést", de nem csak károsult a lényeg, hanem az összbüncselekményszám csökkentése.

A "szemet szemért" elv pedig a leghatékonyabb elv melyet már ösidök óta ismerünk.

bekestobbsegg 2014.06.04. 23:27:04

Ahol hibázik a szerecsenmosdatásod:

1. Nem éhező gyerekről, hanem egy sikkasztó, drogokat is terjesztő házfoglaló bűnözőről van szó.
2. Ha a törvény nem véd meg passzívan, akkor azt kihasználva, aktívan védd magad, különben az áldozat - morálisan megkérdőjelezhetően - te leszel. Te melyiket választanád jelen helyzetben? Ugyanis más lehetőség szemlátomást nincsen: vissza a természetes szelekcióhoz.

YAN CHI 2014.06.05. 03:28:07

Aki éhezik az kolduljon, fogjon magának galambot, látogassa az ingyen ebédet osztó szektákat! Az éhezés nem mentség a lopásra.
A bűnözőt nem megbüntetni kell, hanem megvédeni tőle a társadalmat. Aki börtönben van az nem tud lopni , rabolni, ártani. "Önbiráskodó csoportok" azért vannak mert a kormány, a rendőrség, a biróság nem teszi a dolgát. Mert idióta liberális barmok a bűnözők pártján állnak, a tisztességes dolgozó emberek ellen. Az "önbiráskodó csoportok AZ igazságszolgáltatás. A "rendőr"aki nem fogja el a tolvajt, mert csak a papirmunka van vele, maga is bűnöző! A biró aki nem itéli el az elfogott tolvajt, aki elitéli a tulajdonát védeni merészelő tisztességes embert, maga is bűnöző! A törvényhozó aki olyan törvényt hoz ami a bűnözőt védi a tisztességes dolgozó emberrel szemben, maga is bűnöző!

telkoe 2014.06.05. 10:17:44

Par tolvajkergeto videot megnezhettel volna kezdetnek. A biciliket nem ehezo melyszegeny gyerekek loptak, hanem a lopasra mint kenyelmes megelhetesi modra berendezkedett egyebkent munkakepes bunozok. Ezek a bunozok nemcsak abban bizhatnak hogy a rendorseg nem tul nagy elannal uldezo oket, hanem abban is a hogy mindig lesz az ilyen bloghoz hasonlo "szakerto" aki megvedi oket hogy igazabol nem is bunozok es nem is szabadna csunyan nezni rajuk.

Csobodaj · http://civ4bts.blog.hu 2014.06.05. 11:34:34

Hát nem tudom, én nem stresszelem magam azon, hogy egy többszörös visszaeső drogokkal üzletelő bűnözőt pofán lőttek egy gázpisztollyal...

Lacusch69(Sch.Lacika) 2014.06.05. 15:21:46

Kedves Cikkíró, Te most miről beszélsz?
Benyhe Jánosné kiment pár hónapra a fiához Ausztráliába, az üresen álló házba önhatalmúlag beköltözött Borbás Zoltán, (az exveje), annak jelenlegi felesége és a volt felesége (B.j.-né lánya)
Amikor hazajött, nem engedték be a saját házába, itt-ott lakott.
Aztán megelégelte, és Tomcatékhez fordult, mert a hatóság ugyan hozott számára kedvező határozatot, de az csak a klotyón használható...

Itt az első cikk a Délmagyarról:
www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/kizartak_a_sajat_hazabol_aztan_megvertek/2377522/

És B.Z. örüljön, hogy csak gázpisztollyal lőtte pofán Tomcat, nem ugrált a fején utána...

Javaslom, hogy költöztesd be a házadba ezt a kompániát fél évre, aztán legyél okos...

ludwigvan 2014.06.05. 15:25:04

Erről az jut eszembe, hogy gyerekként amikor a zsidóírtásról tanultunk, vagy láttam róla filmet, mindig azon gondolkodtam, hogy hogyan juthatott ide a társadalom. Akkoriban a legfélelmetesebb társadalmonkívüliek a Beatrice-koncertre járó srácok voltak. A cigányozás olyan téma volt, amit mi gyerekek maximum vagánykodásból vettünk elő, de senki se gondolta komolyan. Ha igen, akkor viszont lenézést kapot az elveiért. Ebben a világban nekem lehetetlennek tűnt a fasizmus. Gyerekként valami olyan távoli múltba képzeltem el, amióta már volt egy törzsfejlődési fordulópont, és ahova már többet nem térhetünk vissza.
20 évvel később be kell látnom, hogy - ahogy egyszer mondta valaki - kétféle ember van: aki fasiszta, és aki fasiszta lesz, ha éhes.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.05. 16:14:29

"De hol a határ, és ki szabja meg? Ma egy gázpisztoly, holnap micsoda?"

A határt nem az áldozatok és az őket védő szervezetek szabják meg, hanem elsősorban a b űmözők, másodsorban az őket védő vagy nem eléggé üldöző rendőrség, törvényhozók és a szerecsenmosdatók.

galaxiscsirke 2014.06.05. 16:31:49

Én is csak csatlakozok az előttem szólókhoz: akinek nem tetszik a tolvajkergetők működése, hívja meg a kilakoltatott brigádot magához 1 hétre,utána kíváncsi leszek a véleményére. Ami meg láthatólag elkerülte minden bűnözővédő figyelmét: az a brigád teljesen önkényesen, minden jogalap/jogosultság nélkül ILLEGÁLISAN tartózkodott a házban. Az pedig nem számít hivatalosan önbíráskodásnak, ha a saját birtoka védelmében követi el az ember. A pofonlövéses eseten kívül semmilyen egyéb verekedés nem volt, a saját tulajdonával meg mindenki azt csinál,amit akar (ház lakhatatlanná tétele), az,hogy onnantól az illegális foglalók nem tudják használni,kit érdekel. Amúgy meg ha a rendőrség dolga lenne/lett volna intézkedni,akkor talán tőlük kéne megkérdezni,hogy miért is nem szereztek érvényt a törvénynek,azaz miért is nem hajtották végre az érvényes kilakoltatási végzést...? Ha már belekötnek a civil akciókba,ahelyett végezhetnék a dolgukat is,ezáltal feleslegessé is tehetnék a tolvajkergetőket...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.05. 16:37:10

@galaxiscsirke:

"Az pedig nem számít hivatalosan önbíráskodásnak, ha a saját birtoka védelmében követi el az ember."

De, sajnos annak számít.

A hatóság meg persze semmit nem tesz, mert úgy kényelmesebb, na meg a jogcím nélküli bentlakók biztos előrángatnak valahonnan egy gyereket, lehetőleg csecsemőt vagy igen kicsit, aztán máris nem lesz kilakoltatás, plusz jön a gyámügy, és a tulajdonos még örülhet, ha nem őt büntetik meg azért, mert a lakás lahkhatatlanná tételével veszélyeztette a gyereket.

Ne mondd, hogy nem tudtad, hogy Magyarországon csak a bűnözőknek vannak jogaik.

galaxiscsirke 2014.06.05. 16:44:58

Amúgy nem a károsultnak kell "kielégülnie", hanem a bűnözőnek kell olyan büntetést kapnia,hogy egy életre elmenjen a kedve a bűnözéstől. Pl. ha a börtönök nem állami szálláshelyek lennének,hanem annyi,hogy egy max. 4 nm-es cella fejenként (magánzárka,nem beszél senkivel odabenn,mert a mostani helyzetben a bekerülő kezdő nem a bűneit fogja bánni,hanem profi kiképzést kap a benti veteránoktól,tehát kikerülve veszélyesebb lesz),napi 2 kaja,semmi TV,internet,miegyéb,6 havonta kommunikálhatna a külvilággal,és ami a lényeg,100%-ban le kéne dolgoznia az okozott kárt+rendőri költségeket+a saját ellátását. Nem válogathatna,mint a jó öreg kényszermunkás időkben.Olyannak kéne lennie,hogy 1 hónap után sírva könyörögjön,hogy engedjék ki,amire is az őr pofánröhögné,és közölné,hogy mindezt a tette elkövetése előtt is végiggondolhatta volna,és visszalökné a cellába. Jóval olcsóbb lenne a fogvatartás,és kevesebb ideig kellene bent lennie ugyanazért,így még azok is ki lennének elégítve,akik a megtévedt lelkű bűnösök reintegrációját szorgalmazzák,mert ha mondjuk 4 év helyett csak 2-t ül (ami a fenti körülmények között is jobban megviselné),akkor több ideje van reintegrálódni,ráadásul vissza se akarna kerülni többé.

galaxiscsirke 2014.06.05. 16:48:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Btk. 368. § "Nem valósul meg önbíráskodás, ha az erőszak vagy fenyegetés alkalmazása az igény érvényesítésének megengedett eszköze. Ilyen például az elvesztett birtok visszaszerzése céljából az önhatalmú fellépés (jogos önhatalom)."
Ez esetben jogos igényt érvényesítettek. Annyi a különbség,hogy a birtok itt nem elvesztett volt,hanem illegálisan,bűncselekmény elkövetésével elvett.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.05. 17:47:35

@galaxiscsirke:

Ez jól hangzik, csak akkor azt nem értem, miért büntetik meg pl. egy lakás tulajdonosát, ha a jogcím nélküli bérlőt (pl. nemfizetés miatt felmondott neki és a felmondási határidő lejárt) erőszakkal kilakoltatja. Mert az a helyzet, és ezt "szakértőktől" hallottam, hogy ilyen esetekben köteles vagy tűrni a nem fizető bérlőt és a károkozását, mert a törvény a bent lakót védi.

Az elmúlt években több ilyen eset is ismertté vált, állítólag tv-műsorok is voltak róla, hogy még a tulajdonost ítélte el a bíróság.

ludwigvan 2014.06.05. 18:40:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ez a cikk pont erről szól, hogy "szakértőktől" hallottam, olvastam a fórumon, meg mesélték, és én meg egyből utálkozok, hogy mekkora szemetek, pedig ha utánanéznék, rájöhetnék, hogy nem is úgy van, ahogy hiszem. A gázpisztolyos esetet például simán meg fogja úszni Tomcat, mert jogilag bebiztosította magát.

galaxiscsirke 2014.06.05. 20:23:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Abba még beleköthetnek,akármilyen apróbetűsbe (a bérleti ügyekben nem vagyok eléggé képzett), de itt,ha jól emléxek,kezdetben sem volt semmilyen bérleti szerződés, meg a "standard" nemfizető bérlő nem fogja erőszakkal kikergetni a tulajt a saját lakásából. Amúgy ha nekem lenne bérlőm,aki sokadjára sem fizet folytatólagosan,simán zárcsere,és erőlködhetne,hogy igazolja az ott-tartózkodása jogcímét, mert ez esetben nem kiraktam erővel,hanem 1x csak simán nem jöhetett vissza (jogcím híján). De a nemfizető bérlőt védőnek is fel lehetne hozni Tomcaték érvét: ha simán a huzamosabb ott-tartózkodással 1x csak hipp-hopp jogosulttá válok az ott lakásra,akkor beköltözök az ügyvédhez,amíg ő nyaral. Ha a törvény szerint én nem dobhatom ki a bérlőmet,akkor ő se engem De azért gyanítom,hogy hamar találna olyan paragrafust,amire hivatkozva teljesen törvényesen kivágna,mint macskát ***ni, és én abban a pillanatban vágnám ki ugyanarra hivatkozva a nemfizető bérlőmet (mivel akkor már pontosan ugyanannyira jogosan "lakik" nálam,mint én az ügyvédnél).

Nazareus 2014.06.05. 20:44:28

@galaxiscsirke: A nemfizetö bérlö simán feltörheti a zárat és lecserélheti egy újra, a törvény öt fogja védeni. A bérleti szerzödés igazolja, hogy nem "jogcim nélküli" lakó. Az, hogy nemfizetö meg neked kell igazolni és kérni végzést meg ilyenek.

galaxiscsirke 2014.06.05. 21:16:47

@Nazareus: De ha úgy fogalmazok a szerződésben,hogy amennyiben felszólítás ellenére sem fizet x időn belül,akkor a jelen szerződés érvénytelen és semmis, és nem alkalmas az ott tartózkodás jogcímének igazolására,akkor, ha nem fizet,akkor éppen azt mondja ki,hogy nincs jogcíme. Ha nem tud felmutatni semmit,ami igazolja,hogy fizetett,akkor ha a lábát beteszi,eltöröm,és 1 szót se szólhat.

Nazareus 2014.06.05. 21:34:24

@galaxiscsirke: Nem lehet bármit beleirni egy szerzödésbe. Amit irtál példának egyébként nem segit, mert azt mondja, hogy még nem kapott felszólitást töled és kész.
És simán kihivhatja a rendört és a rendör jelenlétében törheti fel a zárat, ha nem engeded be. És majd a lakásban lévö bérleti szerzödéssel igazolja a jogosságát. Ha meg eltöröd a lábát a rendör téged visz el.

Láttam ilyen esetet, azért mondom. Nemfizetö bérlök, a tulaj nem akarta beengedni, hanem kihivta a rendöröket, hogy be akarnak törni. A bérlö közölte, hogy ö jogos bérlö, a rendör jelenlétében feltörte a zárat és bement az ingatlanba. A bent lévö bérleti szerzödéssel meg igazolta a rendör felé, hogy jogosan ment be. Az, hogy jogvita van a bérlö és bérbeadó közt az a biróság dolga és nem a rendöré. Nem fog állást foglalni, de ha eltöröd a lábát (a rendör elött persze:)), akkor neked lesz bajod.

galaxiscsirke 2014.06.05. 23:38:17

@Nazareus: De mondjuk írásban hivatalosan felszólítom,és ha jól emléxek,és talán 15 napon belül se veszi át,akkor is kézbesítettnek van tekintve,tehát nem mondhatja,hogy nem lett felszólítva. Amúgy miért ne írhatnék bele,amit akarok?Legfeljebb azt mondja,hogy nem ért 1et a feltételekkel,és nem írja alá,nekem meg úgy kell,ha szigorú feltételeket szabok.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.05. 23:59:18

@galaxiscsirke:

"Amúgy miért ne írhatnék bele,amit akarok?Legfeljebb azt mondja,hogy nem ért 1et a feltételekkel,és nem írja alá,nekem meg úgy kell,ha szigorú feltételeket szabok."

Bármit beleírhatsz, csak ha az ellenkezik a lakástörvénnyel, akkor nem lesz érvényes. Pl. elég szigorúan van előírva a felmondás és a felmondási idő. Ezalatt a bérlő hatalmas károkat tud okozni mind a berendezésben, mind közüzemi számlákban.

Aztán meg gyakran jön a kilakoltatási moratórium - ugye vágod, hogy a napokban is mennyire kiakadtak a "jogvédők" azon, hogy a kormány az antiszociális lakókra nem akarja alkalmazni a moratóriumot - mert hát nekik istenadta joguk antiszociálisnak lenni, nem fizetni lakbért és számlákat, tönkretenni az épületet, lakást.

Amúgy a törvény a bent lakót védi - akár jogszerűen lakik benn, akár nem. Bíróság mondhatja csak ki, hogy a felmondásod érvényes, addig meg benn lakik. A bíróság meg nem fog sietni, mert ő ráér.

Ha viszont kiteszed, zárat cserélsz vagy hasonlók, akkor a rendőrség, bíróság és ált. a hatóságok érdekes módon azonnal észbe kapnak és TÉGED fognak keményen büntetni magánlaksértésért, erőszakért. :(

Nazareus 2014.06.06. 00:15:03

@galaxiscsirke: Nekem már irni se kell semmit, Kovacs Nocraft Jozsefne megirta :) Sajnos úgy van.
süti beállítások módosítása