Stresszblog

under pressure w

Stresszblog

Ez a blog a stresszről szól. Ha valakinek van kérdése, ötlete, története a témával kapcsolatban, írja meg bátran, és utána járunk, megkérdezzük, meghallgatjuk, és megosztjuk a Stresszblogon. Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/stresszblog

2014. augusztus 14. Szalay Ágnes

1. Az öngyilkosság megelőzése: ismerd fel a jeleket

Az előző posztban csak adatokat szedtem össze az öngyilkosságokról, mindenféle kiegészítés nélkül. Hasznosabb, használhatóbb talán, ha arról is írok, hogy mit tegyen az ember, ha azt hiszi, hogy egy barátja, családtagja, valaki, akit szeret maga alá kerül, és akár öngyilkosságot fontolgat. A következő pár poszt arról fog szólni, hogy konkrétan mit érdemes tenni, hogyan lehet észrevenni a jeleket, és hogyan tud valaki segíteni a krízishelyzetben lévő szerettének. Ha arra gyanakszol, hogy ismerősöd, barátod, családtagod öngyilkosságon gondolkozik, akkor a következő posztok, melyet a helpguide.org oldal alapján írok, talán segítségedre lehetnek, hogy te is segíteni tudjál.

Ha krízishelyzetben vagy, hívd a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségét a 116-123 hívószámon, ami a nap huszonnégy órájában egész Magyarországról elérhető, és mobilról is ingyenesen hívható (www.sos505.hu)!

Könnyen előfordulhat, hogy aki arra készül, hogy véget vessen az életének, nem kér segítséget. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs is szüksége rá. A legtöbb öngyilkosságra készülő nem meghalni akar, hanem csak nem bírja már elviselni a szenvedést, annak szeretne véget vetni. Az öngyilkosság megelőzése ott kezdődik, hogy az ember észreveszi, és komolyan veszi az előjeleket.

Ismerd fel a jeleket

Mi vezet egy embert öngyilkossághoz? Az öngyilkosság elkeseredett kísérlet, hogy megszabaduljon az ember attól a rettenetes szenvedéstől, ami már elviselhetetlenné vált a számára. Aki öngyilkosságra készül, annak tudatát annyira beszűkíti az önutálat, a reménytelenség, a magány, a veszteség, hogy nem lát más kiutat, ami megkönnyebbülést hozhatna a szenvedésében, mint a halál. De ez nem jelenti azt, hogy vágyik a halálra, erős ellenállás van benne az ellen, hogy véget vessen az életének, csak egyszerűen nem lát más lehetőséget a megmenekülésre.

Általános tévhitek az öngyilkossággal kapcsolatban

Nem igaz: Amelyik kutya ugat, az nem harap, vagyis aki öngyilkossággal fenyegetőzik, az nem fogja megtenni
Szinte mindenki, aki később öngyilkosságot követett el, valahogyan jelezte azt. Komolyan kell venni ezeket a jeleket. Ha valaki olyanokat mond, hogy "majd sajnálhatjátok, ha én már nem leszek", vagy "nem látok más kiutat", bármilyen viccelődve, vagy mellékesen tegye is ezt, az komolyan veszélyben lehet.

Nem igaz: Csak a bolondok próbálnak meg öngyilkosok lenni
A legtöbb ember, aki öngyilkosságot követ el, nem őrült vagy háborodott. Lehet depressziós, gyászolhat, lehet ideges vagy reményvesztett, de az extrém rossz lelkiállapot nem az őrület jele.

Nem igaz: Ha valaki elhatározta, hogy megöli magát, akkor semmi és senki nem állíthatja meg
Még a legmélyebben depressziós embereknek is vegyes érzéseik vannak azzal kapcsolatban, hogy véget vessenek az életüknek. Nem a halálra vágynak, hanem a szenvedés megszűnésére. A lendület, hogy véget vessenek mindennek, nem tart örökké, elmúlik egy idő után. Az embereknek azon 1-2%-a, aki leugrott a Golden Gate hídról, és túlélte azt, elmondta, hogy már az ugrás utáni első pillanatban tudta, hogy hibát követ el, hogy igazából élni akar.

Nem igaz, hogy akik öngyilkosságot kövenek el, azok nem hajlandók segítséget keresni.
Az öngyilkosságok körülményeinek kutatása megmutatta, hogy a később öngyilkosságot elkövetők több, mint fele keresett valamilyen lelki segítségnyújtást a tettét megelőző fél évben.

Nem igaz, hogy az öngyilkosságról való beszélgetés adná az ötletet a későbbi elkövetőnek.
Nem te ültetsz öngyilkos gondolatokat valaki fejébe. Sőt, ellenkezőleg, az öngyilkosság témáját egy azt fontolgatóval nyíltan megbeszélni az egyik legnagyobb segítség, amit adhatsz.

Figyelmeztető jelek

Minden figyelmeztető jelet komolyan kell venni! Ezek általában nem pusztán megmutatják, hogy valaki öngyilkosságon gondolkozik, hanem segélykiáltások.

A legtöbb öngyilkos mutat figyelmeztető jeleket. Ha azt gondolod, hogy van a környezetedben valaki, aki ilyen jeleket ad, akkor fontos szereped lehet a megelőzésben azzal, hogy alternatívákat mutatsz, megmutatod, hogy törődsz vele, és szakértő segítséget, pszichológust, terapeutát, orvost segítesz keresni. És mik ezek a jelek?

Az öngyilkosságról beszél: az öngyilkosság, a halál, önmaga megsebzésének említése mind ilyen lehet. Pl. "Azt kívánom, bárcsak meg se születtem volna"; "ha látlak még valaha egyáltalán"; "mindenkinek jobb lenne, ha nem lennék"

Halálmódok keresése: ha észrevesszük, hogy egy ismerősünk erős érdeklődést mutat fegyverek, mérgek, tabletták, altatók, vagy más dolgok iránt, amik öngyilkosság elkövetésére alkalmasak lehetnek, az ismét komolyan veendő

Halállal foglalkozás: sokat gondolkozik a halálon, erőszakon, verset ír róla, vagy novellát, a megszokottnál többet foglalkozik a kérdéssel

A remény hiánya: tehetetlennek, reménytelennek, csapdába esettnek érzi magát ("ebből nincs kiút"). Úgy érzi, hogy a dolgok sosem fordulnak jobbra, csak egyre rosszabbak lesznek. Ez az egyik legnehezebben észrevehető, de legkomolyabb figyelmeztető jel.

Önostorozás, öngyűlölet: úgy érzi, hogy értéktelen, bűntudatot, szégyent érez, vagy gyűlöli magát. Kifejezi, hogy csak kolonc mások nyakán, mindenkinek jobb lenne nélküle.

Elrendezi a dolgait: végrendeletet ír, értékes tulajdonait elajándékozza.

Elköszön: váratlan látogatásokat tesz barátoknál, rokonoknál, úgy köszön el, mintha soha nem találkoznának többé.

Visszahúzódás: nem találkozik többet barátaival, rokonaival, kifejezi, hogy mindenki hagyja őt békén. Egyre jobban izolálódik, egyre magányosabb lesz. Felhagy azokkal a dolgokkal, hobbikkal is, amik korábban örömet szereztek neki.

Önveszélyes viselkedés: ide tartozhat a nagyon erős alkohol vagy drogfogyasztás is, és egyéb olyan dolgok, melyek rosszul sülhetnek el: túlzott kockázatvállalás, veszélyes viselkedés (vezetés, sport, bármi), fékevesztett szex, vakmerőség. Mintha vágyna arra, hogy valami baj érje.

Drasztikus változások a külsejében, szokásaiban: egészen más stílusban kezd öltözni, viselkedni, korábbi társaságát otthagyja. Extrém súlycsökkenés (ritkán súlygyarapodás).

Hirtelen és érthetetlen nyugalom: ha valaki hosszú szenvedés, depresszió után egyszerre nyugodt és boldog lesz, minden látható kiváltó ok nélkül, akkor lehetséges, hogy ez azzal magyarázható, hogy döntésre jutott, elhatározta, hogy megteszi.

A következő bejegyzésben arról lesz szó, hogyan beszélj azzal, akiről úgy hiszed, hogy öngyilkosságon gondolkodik.

Az öngyilkosság megelőzéséről szóló posztokat jórészt a helpguide.org erről szóló összefoglalója alapján írtam. A magyar Alapítvány az Öngyilkosság Ellen oldalán a teljes szöveg magyar fordítása megtalálható szakmailag ellenőrzött formában. Itt olvasható: http://www.suicidprevencio.hu/oumlngyilkossaacuteg-megel337zeacutes.html
Az eredeti cikk szerzői Melinda Smith, M.A., Jeanne Segal, Ph.D., és Lawrence Robinson (2012). Köszönet Bérdi Márknak, az alapítvány egyik kurátorának.

Ha szeretnéd követni a Stresszblogot, kattints ide.

tovább olvasom
i o

A bejegyzés trackback címe:

https://stressz.blog.hu/api/trackback/id/tr736602785

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Erkölcstelen kereszténység 2014.08.15. 11:23:31

A judeo-kereszténység erkölcsi elítélésének alapjai: 1. Amennyiben a bibliai judeo-keresztény Isten, azaz  JHVH - Jáhve (JHVH = Jáhve = Jehovah = Jehova = Adonáj = Elochim = Eloah = Elohim = Necach Izrael ... ) meghalt Jézusként, akkor végül i...

Trackback: Öngyilkos megváltó 2014.08.15. 11:21:21

Jézus csak egy mártíromságnak beállított öngyilkos? Csak egy kivégzett lázongó? Vagy csak egy irodalmi, mitológiai alak? "Álmodtam egy fura alakkal. Odajött hozzám egy fura alak az utcán. -A hited meggyógyít!- szólt. -Kutyabajom. -válaszoltam. -...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2014.08.15. 11:24:36

Amennyiben a bibliai judeo-keresztény Isten, azaz JHVH - Jáhve (JHVH = Jáhve = Jehovah = Jehova = Adonáj = Elochim = Eloah = Elohim = Necach Izrael ... ) meghalt Jézusként, akkor végül is ez nem más, mint egy cirkuszi mutatvány. Mártíromságnak beállított öngyilkosság. - Erkölcsileg elítélendő.

lavór 2014.08.15. 11:26:44

A felsorolt jelek többsége majd mindenkin észrevehető.
A remény hiánya különösen észrevehető...

magyar bucó 2014.08.15. 11:29:11

Ha egy gyógyíthatatlan beteg nem várja meg, hogy tehetetlen roncs legyen belőle, az teljesen érthető és elfogadható.

Nordost 2014.08.15. 11:53:16

Miért nem hagyjuk meg a jogot arra, hogy egy személy rendelkezhessen a saját életéről?

Győzelmi Zászló 2014.08.15. 11:54:40

Sajnos volt alkalmam már megfigyelni a jelek egy részét egy hozzátartozómon, aki végül öngyilkos lett. Viszont nem tudom, hogyan tudtam volna segíteni rajta. Nem nagyon lehetett kommunikálni vele, semmi nem érdekelte, a hobbija se, ha hozzászóltam, ingerült lett... Most is ismerek olyan embert, aki depressziós (bár öngyilkos nem lesz szerintem), és bármennyire is szeretnék neki segíteni nem lehet, mert elutasítja a barátai társaságát is... Szóval kérdés, hogy mit lehet tenni ilyen helyzetben?

Mr. Waszabi 2014.08.15. 13:37:00

Az ember élettel telinek születik, majd élete folyamán más emberek teszik kilátástalanná, fojtják meg benne a pozitív hozzáállást. Tessék csak megnézni, hány állatvédő szervezet van, milyen sokan pártolják, milyen aktívan támogatják ezeket, akár tevőlegesen is, de ugyanezek a "jó" emberek az utcán embertársaik felé nem képesek ugyanannak a hozzáállásnak, törődésnek töredékét sem tanúsítani, mint amit az állatok felé megtesznek. A gond itt van elásva, innen büdösödik a dolog. Az öngyilkosság már csak végterméke a folyamatnak. Mindazonáltal az igaz, hogy amely hatásokkal lehet deformálni valakit az öngyilkosságig, akként lehet visszafelé is. Tehát a felhívás jó.

Szalacsi_Dezső 2014.08.15. 13:51:21

Hát, nem lettünk beljebb ettől a poszttól. Szóval azért laikusként, ne próbálkozzunk meg diagnosztizálni ismerőseinket, családtagjaikat, mert csúnya összeveszés, sértődés lehet a vége.

MorGorilla · http://dulifuli.blog.hu 2014.08.15. 14:14:52

@vilagnezet.blog.hu: Jó gyorsan elítélted a nyomorultakat. Nem biztos, hogy az illető hívő, hiszen akkor nagyobb eséllyel lenne reménye is.

nulligravida 2014.08.22. 22:15:07

nonemfeminista.blog.hu/

A társadalom nagyon el van tévedve, ami az öngyilkosságot illeti. Egyrészt lehet valakinek akár az életfeladata is. De iszonyatosan nagy bátorság kell hozzá, amit a többiek el sem tudnak képzelni. És azt sem tudják elképzelni, hogy vannak emberek, akiknek nem elég az az alacsony szintű élet, amit ők élnek, és nem értik "miért nem éri be ezzel". Le a kalappal az előtt, aki meg meri tenni. Szabó Magda házvezetőnője, Emerenc azt mondta: akinek lepergett, azt ne tartóztassuk. Van, akinek ez a sorsa. Lebeszélni nem tudod. A KÖRÜLMÉNYEINEK kell változnia. Abban tudsz segíteni, hogy változzanak. Nem benne van a hiba. Gyakran tényleg nincs más kiút, és egyedül kevés vagy, hogy a körülményeken változtass. Ha egy ember segít, az viszont hatványozott segítség.
süti beállítások módosítása