Stresszblog

under pressure w

Stresszblog

Ez a blog a stresszről szól. Ha valakinek van kérdése, ötlete, története a témával kapcsolatban, írja meg bátran, és utána járunk, megkérdezzük, meghallgatjuk, és megosztjuk a Stresszblogon. Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/stresszblog

2014. augusztus 25. Szalay Ágnes

Okostelefon-stressz

Vakáción vagy, és naponta többször megnézed a céges e-maileket. Reggelente az az első dolgod, hogy ránézel a telefonra, milyen levelek érkeztek. Szörnyű érzés, ha otthon felejted a telefonodat, de attól is kiborulsz, ha a szállodában nincs wifi, vagy olyan helyen jársz éppen, ahol nincs térerő. Idegesít, aggódni kezdesz, ha alacsony a töltöttsége a telefonodnak, és nincs nálad töltő.

Ezek mind olyan jelek, hogy áldozatául estél az okostelefonok által is gerjesztett "always on", állandóan elérhető kultúrának. A BBC készített egy összeállítást arról, hogy mi is ez, milyen veszélyeket rejt magában, és hogyan lehet legalább valamennyire korlátozni az okostelefonok uralmát az életünk felett.

Jók az okostelefonok, hogyne lennének azok. Az, hogy otthonról, vagy bárhonnan tudod intézni az e-mailjeidet, megszabadította az embereket attól, hogy nyolctól négyig az irodájukban kelljen laposra ülni a feneküket. Minden információ, adat azonnal és könnyen elérhető. Hasznos, még a stressz csökkentése szempontjából is hasznos app-okat tehetünk rájuk. Könnyítik az életet.

Sokan viszont a telefonok rabjaivá válnak. Az állandó elérhetőséggel az ember nem kap időt arra, hogy kikapcsolódjon, lenyugodjon, feltöltse energia-tartalékait. Ez pedig állandó, fokozott stresszhez vezet, aminek a következményei mind az életminőség, mind a család, mind az egészség szempontjából nagyon veszélyesek.

Munka-szabadidő egyensúly - work-life balance

Kevin Holesh fejlesztőmérnök egyszer csak azt vette észre, hogy annyira bele van fordulva a telefonjába, hogy tökéletesen semmibe veszi a családját. Megdöbbentő volt számára a felismerés, rögtön írt is egy app-ot, ami méri az időt, hogy mennyit foglalkozik aktívan a telefonjával. Moments a neve, és azt csinálja, hogy be lehet állítani rajta előre, hogy mennyit tartasz egészségesnek, és jelez a telefon, ha ezt az időt túlléped.

A Daimlernél, Németországban szintén felismerték, hogy ez az örökös elérhetőség tönkreteszi a dolgozókat, nem tudnak kikapcsolódni egy pillanatra sem, így ott az automatikus e-mail törlést alkalmazzák. Ha valaki szabadságra megy, a közben érkezett levelei törlődnek, időt hagyva neki a feltöltődésre, pihenésre.

Állandó stresszben

Christine Grant munkapszichológus azt mondja, hogy azért baj ez az állandó elérhetőség, mert nem kap az ember teste időt arra, hogy feltöltődjön, örökös stresszben élünk. És minél stresszesebb valaki, annál több hibát vét, ami meg nyilván újabb stressz generál. Az, hogy a munkahelyünkről állandóan elérhetőek vagyunk, növeli az emberek bizonytalanság érzését. Állandóan kontrollálni akarjuk a dolgokat, nem tudjuk elengedni a felelősséget. Ez pedig gyors kiégéshez vezet.

A nőkre különösen veszélyes ez az állandó készenlét. Ők, mivel többnyire még mindig a hagyományos szerepleosztás szerint élünk, dolgoznak nyolc órát, utána gyerekekkel foglalkoznak, vacsorát készítenek, mosnak stb., majd este, mikor a gyerekek lefeküdtek, újra előveszik a munkát, és még írnak néhány mailt, vagy elolvasnak pár táblázatot. Ez a három műszak végtelenül kimerítő.

Döntési paralízis

Az okostelefonok és tabletek terjedésével drasztikusan megnőtt az emberek média-fogyasztása. 2010. óta 8 óra 48 percről több, mint 11 órára. Több időt töltünk média-fogyasztással, mint amennyit alszunk! Ez pedig azzal jár, hogy irdatlan mennyiségű információ és adat áll rendelkezésünkre, ami a PWC egyik szakértője szerint elvezetett oda, hogy lassan képtelenek vagyunk döntéseket hozni. Nagyon sok stressz okoz, hogy irgalmatlan mennyiségű ténnyel és adattal kell szembesülni nap mint nap. Az emberek telítődnek, és sokkal nehezebben hoznak döntéseket. És hiába hisszük azt, hogy ezek az eszközök könnyítik a munkát, az a helyzet, hogy a munkaerő nem lett produktívabb, mint régen volt.

Munkaidő?

Az Európai Munkaidő Direktíva szerint egy dolgozónak heti 48 órát szabadna dolgozni, és minden 24 órás periódusban kéne, hogy legyen 11 óra szünet. Ha azonban valaki azzal zárja és kezdi a napját, hogy megnézi a mailjeit, akkor ez a szabály nehezen megvalósítható. Ez rossz a munkahelyeknek, hiszen nem csak hibázó és idő előtt kiégő dolgozóik lesznek, de még szabályt is sértenek azzal, hogy nem tartják be a 11 órás pihenésre vonatkozó direktívát.

A dolgozók több, mint fele érzi azt, hogy a munkáltatója szerint gyorsabban kellene dolgoznia, hamar teljesíteni kéne a határidőket a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. A dolgozók fel azt érzi, hogy munkáltatói elvárás, hogy bármikor, akár az éjszaka közepén is elérhetők legyenek.

És a cikk említ még egy negatív aspektust is: a cégek IT-részlegei teljesen kizsigerelődnek. Nemcsak hogy több adat megy a rendszereken, de az azonnali eléréshez szokott dolgozók nagyon idegesek, dühösek lesznek, ha valami éppen nem működik.

Tényleg káros?

Persze a fiatalok imádják, a gyártó cégek azt állítják, hogy semmi veszélyes nincs az okostelefonokban. Sőt, inkább segítenek az embereknek fenntartani a munka-magánélet egyensúlyát.

A dolog megoldása abban rejlik, hogy az ember tudatosan szabályozza magának ezt az örök elérhetőséget, vegye észre, hogy pihenésre is szüksége van, és legyen fegyelmezett a telefon-használattal kapcsolatban. Állítsunk be out of office reply-t, tegyük el az ágy mellől a telefont, vagy éppenséggel kapcsoljuk ki azt. Christine Grant pedig azt mondja, és javasolja, hogy ezt nagyon véssük az eszünkbe: "Igen ritkán merül fel olyan probléma, amit csak egy ember tudna megoldani."

 

 

tovább olvasom
i o

A bejegyzés trackback címe:

https://stressz.blog.hu/api/trackback/id/tr756606085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a klan 2014.08.28. 10:48:53

nem stresszel a telefon
ha stresszel a telefon akkor falhoz vagod
mindjart nem stresszel a telefon
süti beállítások módosítása