Stresszblog

under pressure w

Stresszblog

Ez a blog a stresszről szól. Ha valakinek van kérdése, ötlete, története a témával kapcsolatban, írja meg bátran, és utána járunk, megkérdezzük, meghallgatjuk, és megosztjuk a Stresszblogon. Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/stresszblog

2014. november 21. Szalay Ágnes

Stresszkezelés a munkahelyen - így is lehet

Itt a blogon is írtam arról a nemzetközi pályázatról, amiben azt keresték, hogy melyik munkahely támogatja a dolgozóit legjobban a munkahelyi stresszel való megküzdésben. Ez a téma egyre fontosabbá kezd válni, egyre több munkahely kezd tudatosan foglalkozni a stresszkezeléssel, ezért is hirdették meg idén stressztémában az Európai Helyes Gyakorlat pályázatot.

Hogy miért fontos ez a vállalatoknak?

  • Mert a betegség miatt kieső és elveszített munkanapok mintegy 50-60%-ának hátterében a stressz és annak negatív egészségi következményei állnak.
  • Mert a munkavállalók 51%-a úgy érzi, munkahelyén általános a stressz (EU felmérés).
  • Mert becslések szerint Magyarországon is évente 440 milliárd forintot veszítünk a stressz miatt.

És mi lehet tenni?

Vágyakozva gondolhatunk azokra a jellemzően IT-szektorba tartozó, innovatív munkahelyekre, ahol kötetlen a munkaidő, kanapékon lehet pihengetni, csocsóasztal, darts és bokszzsák segítik kiengedni a fáradt gőzt, és a dolgozók a nem rossz fizetésük mellé finom ételekből, és izgalmasabbnál izgalmasabb elvégzendő feladatokból válogathatnak. Persze biztos ilyen helyeken sem fenékig tejfel a munkahét, de könnyebb lehet fenntartani a kiegyensúlyozottságot, mint a többi, másféle munkahelyeken dolgozóknak.Kép2.jpg

Például azoknak, akik gyártásban dolgoznak. Mesterséges fénnyel megvilágított, légkondicionált csarnokokban, épületekben végzik a monoton munkájukat nap mint nap. Szigorú szabályokhoz alkalmazkodnak, nemhogy nem csocsóznak, de wc-re is akkor mehetnek, amikor arra lehetőséget kapnak. Munkájukban nem sok helye van a kreativitásnak, vagy önálló gondolatok, kezdeményezések megfogalmazásának. Egyáltalán, beszélgetni sem nagyon lehet - viszont tőlük is évről évre többet, nagyobb darabszámot, gyorsabb teljesítményt várnak el, és még a monotóniába sem melegedhetnek bele, mert mindig van valami átszervezés, átalakítás, ami megváltoztatja az addig megszokott életüket. Na ez elég stresszes. Ez az állandó stressz pedig kiégéshez, pszichoszomatikus betegségekhez, balesetekhez vezet. Amiktől a vállalatoknak a munkavédelmi törvény értelmében kötelességük lenne megóvni a dolgozóikat, vagy legalábbis bevezetni olyan intézkedéseket, melyek csökkentik a munkahelyi stresszt, vagyis az úgynevezett pszichoszociális kockázatokat.

Magyarországon van ilyen vállalat, mely a kötelező körökön túl komolyan áldoz a munkatársai lelki jólétére?

Lehet csodálkozni: van. Biztos több is, én most a 2014-es Helyes Gyakorlat Díj magyar nagyvállalati nyertesét szeretném megismertetni veletek, a Chinoin veresegyházi telephelyét. Mert nagyon tetszett, amiket hallottam a stressz-csökkentési programjukról, amit Lélek-boxutcának neveztek el.

Négy évvel ezelőtt látták be, hogy kevés haszna van annak, hogy egy irodában ücsörög egy munkahelyi pszichológus, akihez nagyjából soha nem megy be senki. Pedig a munka jellegéből fakadó (szigorú szabályok, mesterséges környezet, nagy terhelés, egyedüli munkavégzés) stressz igenis megvan, és ezen lehetne könnyíteni - mondta el Szőcs István, a telephely HSE (Egészség, munkabiztonság és környezetvédelmi) vezetője, aki az egész program megrendelője, és akit felhívtam, hogy meséljen részletesebben arról, hogy mi zajlik náluk.

Kép5.jpg

A Lélek-boxutca program több szinten van jelen a vállalatnál, kezdve onnan, hogy az egyes dolgozóknak segítenek stresszes helyzeteket, konfliktusokat megoldani, túlélni, egész odáig, hogy a stratégiai döntésekbe beleépítik a programban szerzett tapasztalatokat. Két munkapszichológus tölt el heti egy napot a telephelyen, de nem egy irodában ücsörögnek, hanem kint a dolgozók között. Beszélgetnek az emberekkel, megkérdezik őket, hogy van-e gondjuk, mi okoz nekik nehézséget. Ezzel már ott helyben is tudnak segítséget nyújtani, például ha éppen egy eldurvult konfliktusba csöppennek bele, akkor közvetítenek a felek között, támogatják őket a megoldásban. Másrészt pedig valós képet kapnak arról, hogy mely részlegen hogy érzik magukat az emberek, mik azok a módszerek, amik segítenének nekik, hogy enyhébbnek érezzék a rájuk nehezedő nyomást. Időről időre csoportos tréningeket szerveznek, ahol stresszkezelési módszereket, megküzdési stratégiákat tanítanak a dolgozóknak, minden csapatnak olyat, amire a leginkább szükségük van.

A gyártásban gyűjtött tapasztalatokat visszajelzik, és a menedzsment ezeket komolyan veszi: az éves stratégia-alkotásnál speciális, az egyes területekre szabott tervek születnek. Az éves HSE napon is szerepet kap a stresszkezelés. Olyan is előfordult már, hogy az jött ki, hogy egy bizonyos vezetőnek az emberei sokkal stresszesebben élik meg a munkát, mint más vezetők beosztottai. Ebben az esetben a vezetőt lehetett képezni, érzékenyebbé tenni, hogy másképp bánjon a beosztottaival.

A dolgozók egyébként személyes támogatást is kapnak, az ott dolgozó szakemberek, pszichológusok egyéni bejelentkezésre is várják a munkatársakat.

A dolgozók stressz-szintjét kétévente kérdőívvel felmérik, eddig két ilyen felmérés volt. Az első a program indulásakor, a második két év múlva. Az eredményekből látszott a program eredményessége is, sok területen csökkent a dolgozók által megélt stressz, ami a vállalatvezetés számára mérhetően mutatja be, hogy csökkent a már emlegetett pszichoszociális kockázat. Persze nem vált stresszmentes munkahellyé. Továbbra is kell dolgozni, továbbra is viszonylag nehéz körülmények között kell dolgozni. Szőcs István a program legnagyobb eredményének azt tartja, hogy míg 2010-ben merev elzárkózás volt attól, hogy valaki beszéljen a munkapszichológussal, addig mostanra hetekre előre betelik a pszichológusok naptárja. Az emberek tapasztalták, hogy tényleg kapnak segítséget, támogatást. Ha elmennek a tanácsadásra, akkor valóban könnyebbé válik számukra a problémáik megoldása, a feszültségek feldolgozása.

Az sem utolsó dolog, hogy a dolgozók tudása, készségei is gyarapodnak. Nem csak azt tanulják meg, hogy hogyan tudnak relaxálni. A sok beszélgetés, tanácsadás, az esetlegesen átélt mediált konfliktusmegoldás során nő az önismeretük, látnak olyan kommunikációs és konfliktuskezelési módszereket a gyakorlatban működni, amiket azután ők is bevethetnek, már a szakember jelenléte nélkül. Így tudatosabbak lesznek saját működésükkel kapcsolatban, és már önállóan kivédhetnek sok olyan konfliktust, vagy stresszes helyzetet, amikkel szemben korábban védtelenül álltak.

Mi az előnye ennek a programnak?

Ha egy cégnél juttatás-szinten jelen vannak bizonyos lazító, a kikapcsolódást segítő dolgok, mondjuk hetente egyszer jön egy masszőr, vagy vidám képek vannak a bézs-színű falon, a rideg fehérség helyett, az jó. Ott kellemesebb, könnyebb dolgozni. Viszont ha éppen akut feszültséget él át valaki, lehordta a főnöke, vagy elrontott valamit, vagy elviselhetetlenek lettek számára a teljesítményelvárások, vagy összeveszett valakivel, akkor a megnyugtató környezet, a kétnapos stressztréningen tanult relaxációs módszer, sőt még a kikapcsolódás lehetősége sem biztos, hogy eleget segít. Ha viszont a munkahelyi mindennapokba bele van építve, hogy az ember szakértő támogatást kérhet és kap a nehéz helyzeteivel való megküzdéshez, akkor jó eséllyel számíthat arra a dolgozó, hogy a hirtelen felmerülő feszültségek kezelésében is kap segítséget. Ami sokunknak jönne jól egy munkahelyen.

tovább olvasom
i o

A bejegyzés trackback címe:

https://stressz.blog.hu/api/trackback/id/tr246915209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Suszt Máté 2014.12.03. 11:01:31

Szerintem a munkahelyi masszázs a munkahelyi stressz levezetésének a legjobb módja. stressz.blog.hu/2014/11/21/stresszkezeles_a_munkahelyen#comments Pár hónapja nálunk is bevezették szerencsére.
süti beállítások módosítása