Stresszblog

under pressure w

Stresszblog

Ez a blog a stresszről szól. Ha valakinek van kérdése, ötlete, története a témával kapcsolatban, írja meg bátran, és utána járunk, megkérdezzük, meghallgatjuk, és megosztjuk a Stresszblogon. Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/stresszblog

2013. november 19. Szalay Ágnes

10 tipp, hogy mit tegyél a stressz ellen az irodában

Van egy hely a Bükkben, az erdő közepén néhány kis ház, turisták járnak oda, iskolások és néhány kevésbé kényelemigényes vállalati tréningező. A hely gondnoka, Laci bácsi egyedül él ott. Hetven felett jár, de alkata és teherbírása vetekszik sok húszévesével. Két kutyájával minden nap kóborol pár órát az erdőben, majd lefutja a napi 10-15 kilóméterét. Közben rendben tartja a kis parkot, meg a házakat, és fogadja a vendégeket. Heti pár este befűti a szaunát, és szaunázik egyet futás után. Na az ő élete nem igazán stresszes. De míg Laci bácsi feladja állását, és megürül a helye, addig mi, pár millióan, kénytelenek vagyunk napi nyolc-tíz órát egy mesterséges fénnyel világított irodában ülni, tömött buszokon közlekedni, és ezen-azon görcsölni.

Mit tehetünk, hogy az irodában töltött napjaink, éveink alatt is tudjunk néha kikapcsolni, lazítani, csökkenteni a stresszt, amit megélünk? Itt van néhány tipp, amit gyorssegélyként bevethetsz, ha észreveszed, hogy feltöltődésre, stressz-mentesítésre van szükséged:

Menj kétperces üdülésre

Tarts a gépeden, könnyen elérhetőn néhány válogatott képet a kedvenc helyeidről, olyan utakról, ahol igazán jól, igazán szabadnak érezted magad. Ha érzed, hogy szorul a hurok, nyisd meg a képeket, és képzeld magad oda néhány percre.

Hogy ez miért segít? Mert emlékeztet arra, hogy a stresszes pillanatokban is van választásod, hogy hogyan érezd magad.

Kapcsold ki a telefonod

Már a sima mobiltelefon is, de az okostelefonok még inkább, tudományosan bizonyítottan növelik a stresszt. Az emberre hihetetlen nagy nyomás nehezedik, hogy azonnal megnézze az érkező üzeneteit, válaszoljon a hívásokra, és ez az örökös kizökkentés már önmagában növeli a stresszt. Az pedig külön járulékos haszna, hogy nem végzel így a munkáddal, ami jól belátható okok miatt szintén stressznövelő és pihenés-gátló. Jelölj ki időt magadnak, mikor elmélyült munkát végzel, és kikapcsolod a telefont. Az üzenetek ráérnek két óra múlva is.

Progresszív izom-lazítás

Ez a gyakorlat a testednek segít lazulni, ami visszahat a gondolataidra, és a teljesítményedre is. Lehet, hogy kicsit furán néz ki, de egy csendesebb íróasztal mellett simán elvégezhető. Kezdd a lábujjaknál, hirtelen feszítsd meg a ujjaidat, amennyire csak tudod, majd lazítsd el teljesen. Haladj felfelé, vádli, combok, fenék, has, hát, vállak, karok, nyak és az arcoddal fejezd be.

Egyél egy banánt

A banánban található kálium csökkenti a vérnyomást, ami stressz esetén megnő. Sokan számolnak be arról, hogy egy banán megevése érezhetően csökkenti a stressz kellemetlen tüneteit. Sőt arról is van kutatás, hogy az ezáltal megnövő kálium-szint véd az olyan káros következmények ellen, mint a szívroham vagy az agyvérzés.

Hallgass zenét

A zenehallgatásnak stressz-csökkentő hatása van. Lelassul a szívverés, és ha olyan zenét hallgatsz, amit szeretsz, akkor megnő testedben a boldogsághormonok mennyisége, például a dopaminé. Ha van kedved, legjobb, ha saját relaxációs listát állítasz össze, ez a tevékenység már önmagában jó kikapcsolódás, de lehet a neten is találni kifejezetten lazításra való playlisteket.

Menj el a géptől

A megszakítás nélküli számítógéphasználat egyértelműen növeli a stresszt. Elvileg kötelező is, de be is kell tartani, hogy legalább óránként állj fel a géptől, menj arrébb egy kicsit, csinálj valami mást. Ugyanígy oda kell figyelni arra is, hogy a számítógéphasználat akadályozhat a nyugodt alvásban. Este ne ülj a gép elé, de legalábbis alvás előtt egy órával már hagyd abba a böngészést vagy a munkát.

Tegyél egy növényt az asztalodra

A növények nem csak szépek, és tisztítják a levegőt, de bizonyítottan csökkentik a stresszt is. A Washingtoni Egyetemen kísérletben bizonyították, hogy a növények segítenek megnyugodni. Egy csapat erős stresszt éppen átélt embert egy növényekkel teli szobába vezettek be, és az ő vérnyomásuk kétszer olyan tempóban csökkent, mint azon társaiké, akiket egy növények nélkülki szobában hagytak pihenni.

Ülj labdán szék helyett

Ha van rá lehetőség, érdemes az irodai széket egy nagy labdával helyettesíteni. A labdán ülés bizonyítottan jót tesz az izmaidnak meg a gerincednek, de stresszcsökkentő hatása is van, mivel állandóan mozgásban tart, és ez segít felébredni, és koncentráltnak maradni.

Sétálj egyet

Tudom, hogy irodáról van szó, de általában azok sincsenek lakatra zárva. Egyik főnököm például rendszeresen sétálós meetingeket tart, kint a szabadban. Kísérletek bizonyítják - ha a józan észnek nem hinnénk - a séták nyugtató, szívritmus, és általános izgatottság csökkentő hatását. Ha van rá lehetőség, akkor zöld területre, fák közé érdemes menni egy rövid sétálós gondolkodásra, vagy beszélgetésre, ugyanis a legáldásosabb hatása a természetben való sétának van.

Rágózz

És nem csak azért, mert a kellemes leheletből fakadó jó közérzet csökkenti a szociális szorongást, hanem mert tudósok bizonyították, hogy a rágózó emberek, nagy odafigyelést igénylő munka során kevésbé voltak stresszesek, és jobban tudtak koncentrálni, mint nem rágózó társaik.

Ez volt a mi tíz ötletünk a munka során elérhető gyors, és egyszerű stresszcsökkentésre, biztosan mindenkinek megvan a saját módszere. Ha jól működik a tiétek, írjátok meg kommentben, hátha másoknak is bejön, és akkor máris segítettetek ma valakin, ami szintén stresszcsökkentő.

tovább olvasom
i o

A bejegyzés trackback címe:

https://stressz.blog.hu/api/trackback/id/tr845634488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SarahConnor 2013.11.20. 10:45:11

Az összes magazin, újság és ilyen munkahelyi stresszről és miegyébről szóló poszt azt feltételezi, hogy az embereknek irodai melójuk van. Mind ugyanezeket a tippeket hozza. Menj el a géptől, nyújtózkodj... Ki fog segíteni a buszvezető, a tanár, a csatornamunkás, vagy a bolti eladó stresszén? Ők hol nyújtózkodjanak, és milyen géptől menjenek távol?
Hiába ismétli a net meg az összes magazin ezeket a tippeket újra meg újra, attól nem lesz hasznosabb :)

biciklis bakter · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2013.11.20. 11:06:42

Ha valaki kikapcsolja a telefonját vagy nem válaszol az üzeneteire órákig, akkor örjöngve jönne be a főnök 1 óra után, hogy mi a fenét csinál, nem beszélve arról hogy óránként 20-50 e-mail érkezik, soha nem érné utol magát az ember. A számítógép és a telefon olyannyira felpörgette a munkát, és annyi információ özönlik folyamatosan, hogy ha 18 órát dolgozunk egy nap az sem elég ahhoz, hogy az elvárt határidőre meglegyen minden alaposan és jól. Érdekes, hogy az írógépes-stenciles korszakban is mentek a hivatalok... A vezetőségnek is kellene ajánlani pár dolgot, amivel csökkenthetnék a beosztottaik stresszét...

belekotyogok 2013.11.20. 11:25:45

@Lenina Huxley: No igen, bár jórészt csak az irodai részét ismerem a dolognak, de simán több stressz van a nem irodai munkahelyeken...
Ráadásul ezen tippek egy jó része sajna kivitelezhetetlen, egy csomó munkakörben nem díjazzák a rágózást, meg azt, ha kikapcsoljuk a telefont, vagy épp zenét hallgatunk...

Circus 2013.11.20. 13:08:27

@biciklis bakter: talán nem kellene minimumra lehúzni a létszámot, ahol 1,5 embernyi munka van, azt nem 1 emberre kellene ráterhelni, hanem kettőre. Rögtön kezdetnek.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 14:16:24

A legjobb megoldás a blogkommentelés. Írsz napi 200 kommentet és vége közben a munkaidőnek, s az irodai stressz is vele együtt véget ér.

Szalay Ágnes 2013.11.20. 14:20:26

Igen, igaz, hogy ezek főleg irodai tippek, de azért egy párat más munkakörben dolgozók is bevethetnek. Majd gyűjtünk olyan praktikákat is, amit a másféleképp dolgozók is alkalmazhatnak. Addig is, ha van bevált módszeretek, irodában, vagy azon kívül, akkor osszátok meg velünk kommentben. A személyes példa ér a legtöbbet...

mdsdsgn 2013.11.20. 14:56:46

én pucér csajokat nézek stressz ellen, vagy szekálom valamelyik kollégát. a második nagyon szórakoztató elfoglaltság, és nagyon jól oldja a stresszt. legalábbis az enyémet :D

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2013.11.20. 15:03:04

@kula-mula: Még a kommentek is hasznos infokat tartalmaznak, ez egy profi blog.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2013.11.20. 15:25:42

A zenehallgatással az a baj, hogy a fejhallgató sokak számára ismeretlen, és még többen úgy gondolják, hogy az majd milyen jót tesz mások lelkivilágának is, ha üvölttetik az ő kedvenc kereskedelmi rádióikat. Pláne reggel, amikor még zene sincs, csak pofázóműsor.

A legjobb stresszoldást magasról kéne kezdeni: ne legyenek négy (de inkább két, sőt egy) főnél nagyobb irodák sehol!

Void Bunkoid 2013.11.20. 17:03:50

@Circus: sajnos a 21. század outsourcing-viharában ez lehetetlen, mert amint megpróbálsz európai cégként otthon/Európában, emberi léptékkel, emberi munkatempóban dolgoztatni, máris irdatlan hátrányba kerülsz a konkurens céghez képest, aki nem szégyelli kiszervezni a melóját (és nem csak irodait, bármilyet) Indokínába, Indonéziába (Kína már nem sláger, ők már kezdenek lassan felzárkózni az európai bérszínvonalakhoz), vagy - a jövő slágere lesz, Afrikába, ahol egy egész üzemegységet tud futtatni annyi költségből, amennyiből Európában a portást sem tudja kifizetni, és még a távolsággal-szállítással is iszonyúan megéri, és te emberközpontú cégednél nagyságrendekkel alacsonyabb áron termel/szolgáltat.

Sajnos ez a bérszínvonal/terhelési görbe pont úgy működik, mint az - ne tessék diszkriminatívnak nevezni, sajnos tény, tapasztaltam többször is már - általános iskolai integrációk. Hiába van egy osztálynyi jó gyereked, elég egyetlen magatartásproblémás-hiperaktív-agresszívet betenni közéjük, nem fog integrálódni, hanem a) ha a jógyerekek már nagyobbak, akkor kirekesztődik, b) ha a jógyerekek fiatalabbak még, mondjuk alsósak, akkor bizony ők fognak hozzá leromlani.

Na ez így megy a munkákkal is, amióta rájött valaki még a gyarmatosítás idején, hogy a "barbárok" egy tál rizsért megcsinálják azt, amiért itthon súlyos fizetéseket igényelnek az emberek, és nem számít az üzletben semmiféle egyensúly, csak a haszon, addig folyamatosan közeledik a Nyugat termelő-szolgáltató iparának bérszínvonala a tál rizs felé.

Amikor már nem lesz hova lejjebb, akkor kezdődik csak igazán a haddelhadd.

efi 2013.11.20. 17:43:27

A főnököknek kéne inkább javasolni dolgokat.
Rövid határidők, nem elegendő létszám, érthetetlen feladatok, 200 oldalas holnapra nézd át és írj véleményt dokumentumok, ostoba értekezletek, még ostobább csapatépítések, szükségtelen adminisztratív hülyeségek, állandóan, még döntés után is változó feltételek és célok, kapkodás, túlóra, na ezek a stresszforrások, nem az önmagában, hogy 100 levél jön, elfelejtek banánt enni vagy a számítógép.

Circus 2013.11.20. 18:28:01

@Void Bunkoid: teljesen egyetértek a helyzetértékeléseddel.
Annyi kiegészítéssel, hogy ez a nagy multiknak, meg a nemzetközi vízfejeknek is bőven köszönhető, mert iszonyú sokáig tart, amíg lecsapódik, hogy rossz a gondolatmenet és a végeredmény. Ez a globalizáció árnyoldala, mert ugye van neki olyan is.
Pár éve volt szerencsém szakértőként verni a tamtamot egy nemzetközi gyártócégnél, hogy nem lesz jó kiszervezni a gyártást egy olcsóbb országba, mert a kockázatok messze magasabbak, mint az elérhatő nyereség bérköltséggel, fuvarozással, stb együtt. Átszervezés után közel egy évvel nekem lett igazam, aztán a cég bedőlt, vitte a munkahelyemet is... Hagyjuk.

Teljesen elhibázott ez az egész ideológia - azt hiszi a pénz, hogy a mennyiség átcsap minőségbe. Neked nem ismerős ez valahonnan???

elvismail 2013.11.20. 20:49:56

Kálium? Nana azzal csak vigyázzunk. A túl sok szívritmuszavarhoz vezethet.
süti beállítások módosítása