Stresszblog

under pressure w

Stresszblog

Ez a blog a stresszről szól. Ha valakinek van kérdése, ötlete, története a témával kapcsolatban, írja meg bátran, és utána járunk, megkérdezzük, meghallgatjuk, és megosztjuk a Stresszblogon. Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/stresszblog

2014. július 16. Szalay Ágnes

A rendőri túlkapások pszichológiája

Az előző poszt témája a zaklatás, megfélemlítés volt, ami arról jutott eszembe, hogy egyre nagyobb visszhangot kap, hogy sok magyar településen mennyire diszkriminatív és etikátlan bírságolási eljárásokat folytatnak a rendőrök a helyi romák ellen. Van egy rövid videó is arról, hogy egy nem cigányt eszükben sincs megállítani ugyanazzal a biciklivel, amit azonnal megbírságolnak, ha egy helyi roma ül rajta. Megszólal a rendőrkapitány, vagy hasonló, magasabb beosztású rendőr (sajnos nem derül ki, hogy kicsoda) értelemszerűen védve a beosztottait - mond egy ilyet is, hogy nem lehet olyan cinikus egyik rendőr sem, hogy 49 ezer forintos büntetést mond, mert erre nincs lehetősége.

Persze, de a rendőri túlkapások konkrétan azt jelentik, hogy olyat tesznek a rendőrök, amikre nincs lehetőségük, amik a szabályoknak, törvényeknek nem felelnek meg. És a rendőrségi vezetőknek eléggé résen kell lenniük, mert néha valóban nagyon jól képzett, becsületesnek tűnő, kiváló rendőrök tesznek olyat, ami nem fér össze a rendőri etikával. Ha pedig megtörténnek, és kiderülnek ilyen esetek, az rosszat tesz a rendőröknek, mert csökkenti a beléjük fektetett bizalmat. Az emberek nem érzik magukat biztonságban, nem rendőrökhöz, hanem esetleg más bűnözőkhöz, vagy önbíráskodókhoz fordulnak, ha gondjuk van, és így a romló közbiztonsági állapotok spirálja nő csak.

Ebben a posztban a mostani esetektől egy kicsit elvonatkoztatok, és nem kezdem elemezni a magyar közgondolkodás diszkriminációra hajló voltát (nem is tudnám...), hanem csak azt néztem végig, hogy mi vezethet eredetileg jószándékú, etikus rendőröket arra, hogy megszegjék saját szabályaikat, szembe menjenek saját, és a rendőrség elveivel. Legyen szó bármilyen visszaélésről, etnikai megkülönböztetésről, brutalitásról, bizonyíték odacsempészéséről, vagy a tanúk jogainak be nem tartásáról. A cikk, ami alapján ez a poszt született egy rendőr-vezetőknek szóló oldalon jelent meg, hogy segítse őket könnyebben észrevenni, mivel áltatják magukat beosztottaik, mikor olyat tesznek, ami tulajdonképpen a saját értékrendjükkel sem fér össze.

Az a kiindulási alap, hogy nem velejéig romlott, korrupt rendőrökről beszélünk, hanem olyanokról, akik valamilyen okból, akár egy hosszú folyamat során belecsúsznak valamilyen visszaélésbe, amit mondjuk tíz évvel ezelőtt sosem hittek volna magukról. Ha egy rendőr, vagy bárki olyat tesz, ami nem fér össze saját értékrendjével, zavar keletkezik a fejében, amit kognitív disszonanciának hívunk. Az ember mindig arra törekszik, hogy ezt a kognitív disszonanciát csökkentse, azaz megszüntesse az ellentétes tudat-tartalmakat, jelen esetben a rendőri etikai elvek irányadása és a saját viselkedése között feszülő különbséget. A viselkedést, pláne utólag nem lehet megváltoztatni (persze el lehet fojtani az emlékeket, de nem könnyű) így, az egyszerűbb ellenállást felé menve, a gondolatokat, vallott értékeket, attitűdöt kell megváltoztati, hogy csökkenjen a belső feszültség. Csomó módszer van erre, amelyek mind a valóság gondolati eltorzításai, de az adott pillanatban segítenek a visszaélést elkövetőnek, hogy saját lelki békéjét visszaállítsa, hogy igazolja saját maga számára viselkedése jogosságát.

Tagadása annak, hogy lenne károsult: ha egy rendőr mondjuk zsebre teszi a drogdílertől elszedett pénzt, azzal nyugtathatja magát, hogy a díler nem jogosan jutott ahhoz a pénzhez, az tulajdonképpen jog szerint senkit sem illett meg, hiszen bűnözéssel jutottak hozzá, így miért ne lehetne talált pénznek tekinteni. Az így gondolkodó rendőrök nem tekintik a vádlottak tulajdonát, testi épségét olyannak, mint másokét, hiszen bűnözőkről van szó, ezért a velük szemben elkövetett bűn, mondjuk lopás, nem is az.

A körülmények áldozatának érzi magát az a rendőr, aki úgy magyarázza nem megfelelő viselkedését, hogy az adott helyzetben nem volt módja mást tenni. Mindenki ugyanazt csinálta, nagy volt a nyomás, akár a kollégák felől, így ő sem tudott másképp viselkedni.

Kedvező összehasonlítások: az ember védekezhet azzal önmaga előtt, hogy jó, én most az egyszer csináltam ilyet, de itt vannak a többiek, hárman is a csapatomból, akik állandóan ezt csinálják. Jó, most meghamisítottam a jegyzőkönyvet, de nézzük meg őket, ők minden nap ezt teszik. Én meg sosem fogom többet - gondolja ezt egészen a következő alkalomig.

A cél szentesíti az eszközt: mondhatja magának az a rendőr, aki mondjuk jogtalanul kutatja át egy pedofíliával gyanúba keveredett ember otthonát. Lehet, hogy ez a kutatás szabálytalan volt, de csak így tudtunk bizonyítékot szerezni, hogy lecsukhassunk egy szörnyeteget, aki  rengeteg embert, gyereket veszélyeztetett. A szerző szerint ez a gondolkodás azért különösen veszélyes, mert nemcsak megbocsátja, hanem egyenesen piedesztálra emeli a nem megfelelő és jogszerű viselkedést, az igazságosság, vagy a magasabb célok szolgálatába állítja a visszaéléseket.

Az áldozat hibáztatása: ha egy rendőr jól összever egy dílert, akkor mondhatja magának azt, hogy a díler tehet róla, ha nem ezzel foglalkozna, akkor sosem verte volna meg. Ő, a rendőr, nem szokott törvénytisztelő állampolgárokat összeverni, ha a díler nem akarja, hogy megverjem, akkor tartsa be a törvényeket. Ezzel az okoskodással a rendőr nemcsak módot talál arra, hogy felmentse magát a helytelen viselkedése miatt, hanem még álszent magyarázatot is fűz a dologhoz igazolva saját "jóságát".

Dehumanizáció: az, hogy mennyi lelkiismertefurdalást, bűntudatot okoz egy rendőrben, hogy nem megfelelően bánt valakivel, attól is függ, hogy hogyan tekint erre az emberrel. Hogy csökkentésk a saját bűntudatukat, a rendőrök gyakran mindenféle jelzővel illetik a gyanusítottat, hogy megfosszák emberi voltától. Ha úgy beszélnek egy törvénysértőről, hogy az a rohadék, az a faszkalap, akkor ennek az a hatása, hogy "dehumanizálja" az illetőt, és máris könnyebb elviselni, vagy tagadni a brutális, vagy nem megfelelő viselkedés okozta lelki zavart, és egyúttal csökkenti a felelősségérzetet is amiatt, hogy úgy viselkedtek, amiről tudták, hogy nem megfelelő.

A felelősség megoszlása: kétféleképp is hivetkozhat a felelősség megoszlására valaki. Egyrészt lehet az, hogy többen vesznek részt egy dologban, ha mondjuk négy rendőr erőszakoskodik valakivel, abból egy már kevésbé érzi felelősnek magát, mintha egyedül tette volna. Másrészt azt is mondhatja magának valaki, hogy ha én nem tettem volna meg, megtette volna más. Például egy helyszínről elemelt pénz esetében gondolhatja azt, hogy voltak még ott tizen, valaki biztos eltette volna, miért ne én.

A rendőri visszaélések, túlkapások nem egyszerre történnek meg egy rendőrrel - eddig rendes volt, mostantól nem - hanem hosszú folyamat kell hozzá. Lehet, hogy először csak apró szabályzatsértésről van szó, ami akár hatalmas lelkiismeretfurdalást és nyugtalanságot is okozhat a kezdő elkövetőnek. De aztán egrészt látja, hogy megúszta, másrészt szépen lassan megtanulja, hogy hogyan tudja racionalizálni, menteni önmaga előtt a saját viselkedését, és így juthat el komolyabb visszaélések megtételéhez. És persze hatalmas egyéni különbségek vannak abban, hogy valaki mennyire könnyen jut el idáig, vagy egyáltalán eljut-e.

A racionalizáció időben előre és visszafelé is működik: lehet, már a tett elkövetése előtt megbeszélni magunkkal, hogy miért lesz ez oké, és lehet utólag igazolni egy etikailag, jogilag megtehetetlen tettet. Tény azonban, hogy minél többet racionalizálja valaki a saját viselkedését, és hagyja tekinteten kívül a valóság tényeit, annál sűsűbben fog nem megfelelő dolgokat elkövetni. A racionalizáció automatikussá válik, beépül abba a keretbe, ahogy az illető gondolkodik magáról.

Ha egy rendőr egyre kevesebbet foglalkozik gondolatban azzal, hogy amit éppen tett etikus-e, akkor szép lassan az etikáról, értékekről vallott nézetei is megváltoznak. Amit régen elfogadhatatlannak tartott, az mára elkerülhetetlen része a dolga végzésének. És ez a gondolkodásmód elterjedhet egy egész rendőrőrsben, kialakulhat az a kultúra, amiben racionalizálják tetteiket, és nem csak informálisan, az egy szinten lévő kollégák által lesz elfogadva a túlkapás, hanem akár szervezeti szinten is.

Az idézett cikk azért íródott, hogy támogassa a rendőr vezetőket abban, hogy elejét vegyék annak, hogy mély gyökereket eresszen az ilyen káros gondolkodásmód. Úgy tűnik, lehet, hogy nálunk sem lenne haszontalan, ha nagyobb figyelmet kapna a vezetők részéről, hogy milyen szervezeti kultúrák terjednek el egyes rendőrőrsökön.  

Forrás: Brian D. Fitch, "Understanding the Psychology of Police Misconduct," The Police Chief 78 (January 2011): 24–27, http://www.nxtbook.com/nxtbooks/naylor/CPIM0111/#/24  

Ha szeretnéd követni a Stresszblogot, kattints ide.

tovább olvasom
i o

A bejegyzés trackback címe:

https://stressz.blog.hu/api/trackback/id/tr176484403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bloghal 2014.07.16. 10:43:15

ne feledkezzünk meg még egy körülményről, a határtalan, zsigeri cinizmusról:

"megteszem, mert megtehetem"

mármint, a rendőr pofájába röhögő civil

de akkor utána meg ne tessék csodálkozni

estónia 2014.07.16. 10:51:19

Azt szokták mondani ,hogy a katona az egy külön.......emberfajta.:-)) Szóval én dolgoztam civilként katonák közt jó sokat és bizony ez az állítás igaz.
Szerintem rendőrnek születni kell. Akiben túlteng a hatalomvágy az erőszak,és a fegyver szeretete az nagyszerű rendőrré válik. Másik embert egrecéroztatni ahhoz egyfajta természet kell. Nem minden emberben van ez a hajlam meg. Sőt , a többségben nincs ilyen ambíció.Persze ezt a hajlamot titkolni kell mert beteges dolog az ha egy ember baszogathatja a másikat, ezért kitalálták a hazaszeretet ,meg a törvények betartása és ehhez hasonló szlogeneket.
Civilként soha nem gondolkoztam azon,hogy felvegyem az egyenruhát annak dacára,hogy megtehettem volna. A gyenge emberek védőpajzsa az egyenruha és ez vonatkozik a rendőrökre is.
Ettől függetlenül igenis nagy szükség van a rendőrökre...de csak a tényleg elhivatottból .De hát sajnos abból van a legkevesebb.

ostvan2 2014.07.16. 10:53:16

Érdekelne a rendőrök véleménye arról, hogy mikor KELL pozitív diszkriminációt alkalmaznia etnikai alapon és mikor NEM MER szabályosan fellépni az igazán erőszakos vielkedésű emberekkel szemben és ez a tudathasadásos állapot hogyan eredményezi azt, hogy a gyengébbeket nagyon durván büntetik.
Mert ha az a cél, hogy súlyos büntetésekkel megfélemlítsenek egy embercsoportot, akkor ez a módszer nagyon mellémegy, mivel a barna bőrű "csoport" nagyon nem egységes. Akit így meg lehet büntetni, az csak sír, akit meg "nevelni" szeretnének, az röhög az egészen.
Megoldás? Aki bűnözik, azt felderíteni, számontartani, figyelni és minden tettét ráolvasni! És kivonni őket a forgalomból.
És cigány nemzetiségű rendőröket kinevelni, alkalmazni. Meg mediátorokat.
Egyébként meg több munkalehetőséget teremteni (bár ez nem rendőrségi feladat).

antisystem 2014.07.16. 11:12:24

Nézd Blogger, a tapasztalataim meg a józan logika szerint három olyan fő körülmény létezik, amikor a rendőri túlkapások száma megsokszorozódik:

1, Ha a rendőr önmaga is bizonytalan, fél, és kiváltódik a "sarokba szorítottság" érzése. Ez ugye akkor szokott bekövetkezni, ha alkalmatlan a vezetés, aminek köszönhetően nem egyértelműek vagy szakmailag elhibázottak a kapott parancsok, elvárások, amikor a vezetés se tudja, hogy voltaképp mit akar, vagy egyszerűen nem ért hozzá, Ezt a jelenséget zömmel akkor látjuk, amikor szervezett rendőri akciókról van szó, iskolapélda az ominózus 2006, amikor egyszerűen politikusok akartak dirigálni rendőr-szakmai kérdésekben, a szakmai vezetők meg lapítottak és a saját seggüket védték és semmiféle egyértelmű parancsot nem adtak - egyenes következmény, hogy az eljáró rendőri erők demoralizálódtak.

2, Amikor a rendőrségnél emberhiány lép fel, a rendőri szakma elveszíti vonzerejét, és ennek következtében nincs kikből válogatni, a rendőrség megtelik mindenféle pszichológiailag totál alkalmatlan zsebrambókkal... ahelyett, hogy a valóban odaillő, tehát a rendet elfogadni és viselni képes, az átlagnál békülékenyebb, alacsonyabb agresszivitással bíró, az átlagnál jobb stressztűrésű és konfliktuskezelő képességű fiatalok lepnék el a rendőri iskolákat.
Na, ilyenkor ezek helyett jönnek a nettó szociopaták, akik pont azért mennek oda, mert azt hiszik, ott szabadon kiélhetik az átlagnál agresszívabb természetüket. Ez inkább az egyéni túlkapások számát növeli.

3, Amikor az állomány alulfizetett, a rendőri munka megbecsültsége nulla, a rendőrben lévő félelem egzisztenciális természetű, és ráadásul az alkalmatlanság is befigyel, ha nem is annyira, mint a zsebrambó-féléknél... na ilyenkor meg a korrupciós-megvesztegetéses típusú túlkapások szaporodnak...

(és akkor +1-nek befigyel korunk új hatalmi ága, a tömegmédia, amelyik elhiteti az emberekkel azt a hazugságot, hogy a jó, eredményes rendőr a törvényt áthágó zsebrambó... mert persze az akciófilmnek akcióhős kell... szemben a valódi rendőrséggel, ahol csapatmunka)

2014.07.16. 11:13:49

A nem létező cigánybűnözéssel kapcsolatban nyilatkozott valami fejes a napokban, hogy tilos nálunk nyilvántartani az etnikai hovatartozást, ezért nem is mondhatta a miskolci volt rendőr, hogy cigányok az elkövetők. Ezzel a hozzáállással csak az a gond, hogy probléma törvényi tiltásával a probléma nem szűnik meg. Egy problémát legjobban úgy lehet kezelni, ha megismerjük és megismerés által megtaláljuk rá a megoldást. Például a börtönnel való fenyegetés semmit se jelent annak, aki jól érzi magát a börtönben, jobban, mint otthon.

antisystem 2014.07.16. 11:17:31

@estónia: "Szerintem rendőrnek születni kell. Akiben túlteng a hatalomvágy az erőszak,és a fegyver szeretete az nagyszerű rendőrré válik. Másik embert egrecéroztatni ahhoz egyfajta természet kell." - valójában ez a típusú ember a tökéletesen alkalmatlan rendőrnek. A rendőr dolga ugyanis nem az emberek egrecéroztatása, hanem a törvény betartatása az emberek érdekében, az normálisan nem hatalom, hanem szolgálat.

Anakin Solo (a.k.a. Ape) 2014.07.16. 11:18:09

"Szerintem rendőrnek születni kell. Akiben túlteng a hatalomvágy az erőszak,és a fegyver szeretete az nagyszerű rendőrré válik." - Ez mekkora baromság... Ne általánosíts! Vannak ilyenek, de nem mindenki hatalomvágyból meg mások szopatásának öröme miatt megy rendőrnek. Én találkoztam már ilyennel is, olyannal is, de többségében normálisak voltak. A másik oldala meg az, hogy sokan milyen bunkón és nagyképűen beszélnek a rendőrrel (is). Az ilyen ember ne csodálkozzon ha utána a rendőr is bekeményít.
A másik dolog meg az, hogy a rendőr a civil szemében általában szemét fakabát, de ha segíteni kell akkor persze jól jön, majd másnap megint köcsög rendőrök.. Én nem vagyok rendőr, de el tudom képzelni, hogy ez milyen frusztráló lehet...

mrZ (törölt) 2014.07.16. 11:22:34

Az én kérdésem van ennek köze ahhoz hogy az fbi és nypd tanácsadóktól tanulják a módszereket a kopók? Van ennek köze ahhoz hogy bevezették az IQ limitet, és kiemelkedő képességűeket nem vesznek fel? Van köze ahhoz hogy lőtéren nem fekete alakra hanem emberi személy fényképére(kismama babakocsival is!!!!) lődöznek? Van köze ahhoz hogy a cigány falvakba máshol megbukott rendőröket tesznek? Van köze ehhez annak az agymosásnak ami elhiteti a kopókkal hogy ők a "rend támaszai" és mindenki más "ellenség"?
És végül: miért látszik úgy hogy a rendőrség feladata a káosz csinálása?

Jöhetnek a meggondolatlan válaszok.

Mészáros Laci 2014.07.16. 11:39:10

@mrZ:

"Van ennek köze ahhoz hogy bevezették az IQ limitet, és kiemelkedő képességűeket nem vesznek fel?" - érdekes, én az ellenkezőjéről hallottam, bár csak informálisan (kifejezetten nehéz bejutni a rendőr szakközépiskolába).

bloghal 2014.07.16. 11:39:45

@estónia: szóval "dolgoztál katonák között" stb.

és pontosan mit ? mint polgári alkalmazott takarító ?

nehogy elkezdjed az imponálóan fontos beosztásodat és munkádat ecsetelni, mert én meg a római pápa vagyok, és én aztán tudom, mi merre hány méter.

a legfőbb probléma mindig is a primtívség, a szellemi igénytelenség vagy még rosszabb esetben az önelégültség, mint a szellemi alacsony potenciál legbiztosabb tünete

kösz a bemutatót belőle, önmagában is hülyeségeket beszélsz

szóval, nem kis pótcselekvés mesélgetni a neten magunkról

(légy erős, sosem voltam rendőr vagy katona)

Mészáros Laci 2014.07.16. 11:42:21

***
Jó a téma felvetése, de szerintem érdemes szélesebben tekinteni a kérdést.
Amikor egy rendőr korrekt bizonyos esetekben és túlkap más esetekben, az nem akkora rejtély, ha feltárjuk, milyen belső motivációs rendszer működik benne, illetve az adott közösség (őrs, kapitányság) milyen csoportnormákat követ.

Mészáros Laci 2014.07.16. 11:45:35

@estónia:

sok ebben a keserű sztereotípia, de amit leírtál, sokkal többet elárul rólad, mint szeretnéd.

Szelid sunmalac 2014.07.16. 11:49:43

@bloghal: Kiakadhatsz, de felesleges. A legtobb ember talalkozott mar rendorrel, es nem kell neki statisztika, hogy megitelje mennyire kepzett es intelligens a tulnyomo tobbseguk. Segitek: valahol az atlag alatt van.

videki gyerek 2014.07.16. 11:50:09

Mindenki rendornek szuletik, csak a tobbseg tovabb tanul.

mrZ (törölt) 2014.07.16. 11:51:40

@Mészáros Laci:
Na, megjött az első.

Az összes állami (biztos) munkahelyet adó iskolába sokszoros a túljelenkezés, a középszernek ez tökéletes az életre szóló vegetációra.
De én arról írok hogy kivételes képességűeket nem vesznek fel, a "RENDŐRSÉGI ÁLLOMÁNYBA" , ebben értsd az irányítás-módszertan-statisztika-oktatás vonalra.

lacika LÉGY SZÍVES menj a picsába, unalmas a fafejűséged.

antisystem 2014.07.16. 11:57:17

@mrZ: nézd, arról, hogy az USA manapság a legtöbb tekintetben legfeljebb ellenpélda és antiideál, arról nem kell engem meggyőznöd, az előző bejegyzésben is osztottam őket rendesen...
Sepc van egy dolog, amit jobban csinálnak - valszeg, mert nem újkeletű, hanem vagy 50 éves gyakorlat - az, hogy a saját "cigánybűnözésüket" eszükbe sem jut "négerbűnözésnek" nevezni, hanem gettóbűnözésnek hívják, sokkal inkább kifejezve ennek a bűnözési formának a lényegét, amit ugye kb a csoportos elkövetés, az általában alacsony elkövetési érték, és az ehhez képest viszont kiemelkedő erőszakosság jellemez, akár személyekkel, akár tárgyakkal szemben...
Itt nem az van, hogy ne létezne ilyen fajta bűnözés, hanem az, hogy a "cigánybűnözés" az egy teljesen xar fogalom, mert a dolog nem génekhez kötődik, hanem szociális helyzethez, minden társadalomban a saját underclassa, érintett, amelyiknek nulla a szocializációja, hála főként a generáción átívelő munkanélküliségnek, magyarán, ahol a gyerek nem abba nő fel, nem arra szocializálódik, hogy a pénz és az érte szerzett javak a munka által képződnek, hogy reggel apu dolgozni megy a munkahelyére, és este abból lesz a vacsora...
(Dél-Afrikában volt egy elqrt "természetvédelmi" akció a 70-es években, ahol egy elefántcsorda átköltöztetését úgy "oldották meg", hogy a felnőtt egyedeket kilőtték, a fiatalokat meg befogták és átköltöztették - az eredmény, hogy rögvest megismerhetted az ugyanazzal az elkövetői magatartással járó "elefántbűnözést"... az így, felnőtt minta nélkül szocializálódó elefántok nem legelésztek, hanem törtek-zúztak-romboltak, más állatokat gyilkolásztak - szóval csupa olyasmit tettek, ami normál szocializáció esetén nem sajátja az elefántcsordának, és kisértetiesen emlékeztet a "cigánybűnözésre" - alacsony elkövetési érték (nem a kajáért), ahhoz képest magas agresszivitás (tör, zúz, rombol) és mindig csoportosan.)
Igazándiból az amcsik ebben már eljutottak odáig - volt rá vagy 150 évük - hogy a megoldást a gettósodás és a generációkon átívelő munkanélküliség felszámolása jelenti ebben a témában. De még igen az elején vannak ennek az útnak, hiába a fekete elnök...
(Dél Afrikában is az volt a megoldás, hogy befogtak néhány jól szocializált idősebb domináns egyedet, hímet, nőstényeket, és betették az elqrt csordába - varázsütésre megszűnt az "elefántbűnözés") - aka gettósodás felszámolása... (na, embernél ez lassúbb folyamat lenne)

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.16. 12:02:23

@ostvan2:

A gyengébbet mindig jobban büntetik mindenben. Ez szimpla emberi pszichológiai tényező. Ha mondjuk BKV-ellenőr lennél, kit büntetnél meg inkább: középkorú nőt vagy bőrruhás keményfiút?

Ugyanez van a hatóságoknál is. A rendes, tisztes államppolgárt, aki bejelentett címén lakik, rendes munkahelye van sokkal könnyebb megtalálni és így megbüntetni is, mint a trükkös állampolgárt, aki feketén dolgozik és 20 évvel korábbo címén van bejelentve.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.16. 12:03:57

@roli101:

A rendőrségi szó a cigányra "kreolos bőrű". A sötétebb bőrű magyart és a négert nem nevezik így, viszont a világos cigányt igen.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.16. 12:06:37

@antisystem:

A kommunizmusban az volt a jellemző, hogy a legtöbb rendőr tanyasi parasztgyerek volt, aki semmihez sem értett és semmi sem érdekelte, így csak a rendőri pálya maradt neki.

Aztán volt pozitív változás, de alapvetően ma is ez a jellemző.

bloghal 2014.07.16. 12:07:12

@Szelid sunmalac: te meg írhatsz, de felesleges, ha olyanokat olvasol bele, ami nincs is ott.

kiakadni ? bocs, de ahhoz több kellene, na ettől nem félek tőletek, a tapasztalat .. tudod

"a legtöbb ember" ... az ő intelligenciájuk hol is van ?

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.16. 12:13:19

@Szelid sunmalac:

Egy rendőr bemegy egy bérházba. Ott a lift előtt áll egy nő, mindkét kezében táskával. A nő a rendőrhöz fordul:
- Lenne szíves hívni nekem a liftet?
Erre a rendőr tölcsért formál tenyeréből és ordítani kezd:
- Lift, lift, gyere!
A nő:
- Nem úgy gondoltam, hanem a gombbal.
Erre a rendőr megfogja kabátja egyik gombját és még hangosabb kezd ordítani:
- Lift, lift, gyere már!

Ajtony 2014.07.16. 12:13:32

@ostvan2: bátran állíthatom, nincs pozitív diszkrimináció. Ellenben rengeteg panasz, feljelentés fut be az "érintettektől", amiben negatív diszkriminációra tesznek panaszt - ezért elgondolkodik a már meghurcolt rendőr, hogy "merjen-e" intézkedni? Akik ezt a helyzetet létrehozták: a csak felfelé lojális rendőri vezetők(akik nem állnak ki az embereikért). Azok a jogvédő szervezetek, amelyek saját létüket bizonyítandó állandó nyomás alatt tartják a rendvédelmi szerveket - az esetek kilencven százalékában igazságtalanul(ráadásul jórészt politikai feladatot végrehajtva). A bulvár média, amelyik egyrészt a magányos, "kemény zsaru" képet sulykolja, másrészt a híreiben minden piszlicsáré vádnak bedőlve okádja a szart a testületre(korrupció, túlkapás, stb - jórészt bűnözők elmondása alapján, kivizsgálás előtt). Majd egyszer, amikor egy hamis vád miatt éveket kaphat egy rágalmazó, vagy az ennek teret adó riporter, talán lesz változás.

Mészáros Laci 2014.07.16. 12:13:47

@mrZ:

1. visszatartasz egy információt
2. amikor ezen értetlenkedek, mocskolódsz
3. és ezért én vagyok a hibás
4. kérdésbe csomagolt állításodról továbbra sem derült ki semmi.

én kérek bocsánat.

aleb19 2014.07.16. 12:15:12

miert vannak rendori tulkapasok es miert inkompetens a magyar rendor?

mert a hun rendorok hulyebbek mint az orszagosatlag

amiota az eszemet tudom rendornek a hulyek es/vagy lustak mennek tuti melo -alacsony a kovetelmeny szint es 17-19 ev szolgalat utan nyugdij

ez egy relative rugalmatlan, zart kaszt keves a nappalin vegzett diplomas rendor a vezetoi reteg a rendortiszti foiskolanak csufolt foximaxit (puskazas megengedett a vizsgakon)elvegezve lesz okostoni es 35 eves a korhatar a belepeshez mert ha veletlenul valaki rendes elettapasztalattal, civil diplomaval lenne rendor akkor megvaltoztathatna ezt a kenyelmes langyos posvanyt akarom mondani 'hivatast'

Derrick vagy Kojak felugyelo csak egy zavaro, irritalo TV nfigura nehogy man egy oreg faszi jobban tudja a dolgokat mint egy huszoneves az csak a hanyatlo nyugat kokakolamamorban fetrengo tevkepzete

Ajtony 2014.07.16. 12:20:58

@maxval, a gondolkodó birca: annyiban igazad van, hogy a rendőri pályára jórészt olyan megyékből jelentkeznek, ahol kevés a munkalehetőség - de bátran ki merem jelenteni, nagyságrendekkel jobb az állomány összetétele, mint az átkosban. A viselkedés pedig semmiben se tér el a többi "férficsorda" viselkedésétől, csak az itt adott minden nap, míg a többdiplomás menedzsereknél az évi egy-két csapatépítésre korlátozódik (amikor is pont olyan bunkók, mint más "kan"-csoportok.

Ajtony 2014.07.16. 12:24:28

@aleb19: te csak blogokon olvastál, vagy szeszszagú összejöveteleken hallottál valamit a rendőrökről - ezért popsiarc vagy, amikor ilyen faszságokat irkálsz :-)

átlátó 2014.07.16. 12:36:10

Csak annyit akarok mondani, hogy tovabbra is batoritom a rendöröket arra, amit eddig nem tettek meg...pontosan azt, hogy a jol lathatoan belathato keriteseken belül, uszkve 80 centis lancon tartanak kutyakat...jellemzöen a ciganyok, a kiveteleket kerem ne sorolja senki, mint altalanossagot.

aleb19 2014.07.16. 12:40:36

@Ajtony: az allitasaim kozul melyik faszsag?

az esetleg, hogy atlagosan 17-19 ev szolgalat utan nyugdij?
vagy keves a nappalin vegzett diplomas rendori vezeto?
vagy 35 eves a korhatar a belepeshez mert ha veletlenul valaki rendes elettapasztalattal, civil diplomaval lenne rendor akkor megvaltoztathatna ezt a kenyelmes langyos posvanyt akarom mondani 'hivatast'?
vagy a hulyekrol szolo viccek rendorviccek mert mindenki tudja ,hogy a renderok hulyebbek mint a sokeves atlag?

antisystem 2014.07.16. 12:44:38

@maxval, a gondolkodó birca: Nézd, Magyarországon a hivatásos tiszthelyettesi állomány számára a középfokú végzettséget 1980 magasságában írták elő, a seregnél is, meg a yardnál is... ezt onnan vágom ilyen biztosan, hogy akkoriban gimnazista voltam, és a mi sulinkban is indult estis vagy levelező osztály tiszthelyettesek számára. Hogy egy faluban a KMB lehetett-e tiszthelyettesinél alacsonyabb rangú, no ezt nem tudom... de szerintem egy ilyen közegben nem annyira az iskolai végzettség számít, hanem az illetőnek a saját kvalitásai meg a közösségben elfoglalt helyzete... lehet az egyik 8 elemis, ha szót ért a balhés suhancokkal, a másik meg 2 diplomás, ha nem, ha kiröhögik vagy köpnek utána... a bonyolult bűnügyet nem neki kell megoldani. (aztán nyilván vannak más poziciók, ahol meg nagyon is számít a képességek mellett a napra kész tudás is)

Mondjuk vannak rendőri magatartások, amiket nem tudok hova tenni, pl. amikor a szabálytalankodót a rendőr a zebra közepén állítja le igazoltatni meg nevelni... ilyenkor rejtély, hogy az illető rendőr ennyire síkagyú, úgy lett közlekedési rendőr hogy nem tudja a KRESZ-t, ennyire tesz mindenre, ennyire azt hiszi hogy ő a törvény felett áll, vagy mi?

Ajtony 2014.07.16. 12:51:19

@aleb19: konkrétan mindegyik állításod hülyeség: 2011 óta nincs kedvezményes nyugdíj. A faiskolát végzetteket még 1990 körül nyugdíjazták(sajnos sok jó szakembert is). 35 év felett elkezd az emberek fizikai ereje, teljesítménye romlani - a rendőri munka meg nem ritkán kíván fizikai erőnlétet(mindenkit azért nem lőhetnek le). Rengeteg civil diplomás rendőrtiszt van. A rendőrviccek egy kategória, aminek annyi valóságértéke van, mint a skót, a zsidó, cigány, stb viccnek. Igazából az általánosítás a hülyék terepe :-)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.07.16. 12:52:51

2006-ban a sok libsi bérblog egyikén sem volt cikk a rendőri túlkapásokról.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2014.07.16. 13:02:52

Szerintem egy fontos dolog kimaradt, ez pedig a "legitimitás". Ez az a varázsszó, ami miatt ha bármely állampolgár a haverjaival agyonver valakit, az elítélendő és retorzió után kiált, viszont ha ezt valakik egyenruhában teszik, akkor "csak" túlkapásról beszélünk.

aleb19 2014.07.16. 13:11:43

@Ajtony: '2011 óta nincs kedvezményes nyugdíj'

ez az allitasod faszsag ,kodosites-atcimkeztek a nyugdijat es szja-t kell fizetniuk, de megmaradt a 25 ev szolg.ido es az ezt csokkento szorzok is ergo megmaradt az atlagosan 17-19 ev szolgalat utan tiplizes csak azt a kurva 16%-os adot meg kell fizetni

'a rendőri munka meg nem ritkán kíván fizikai erőnlétet(mindenkit azért nem lőhetnek le)'

ez az allitasod igaz is lehetne (selejtek eseten), de olyan orszagokban ahol van rendszeres tuzharc a bunozokkel ott miert nincsenk 36 eves nyugger rendorok?

'Rengeteg civil diplomás rendőrtiszt van' nappalin normalis egyetemet vegzettek szama nagyon keves az estin eszperanto nyelvizsgaval elvegzett foximaxik nem igazan ertekelhetoek

'rendőrviccek egy kategória, aminek annyi valóságértéke van, mint a skót, a zsidó, cigány, stb viccnek'

ahol a rendorok nem hulyek ott a lakossag a viccekben masra osztja a bolond szerepet:pl USA lengyelek

szib 2014.07.16. 13:47:14

@mrZ: Azért van ott a babakocsis kismama képe, hogy a rendőr megtanuljon a pillanat tört része alatt dönteni, hogy kik azok, akikre NEM lövünk. Pl. egy utcai lövöldözésben ott lehet a lövöldöző, meg egy csomó ártatlan járókelő, nem lehet mindenkire lőni, aki mozog. Tudni kell különbséget tenni köztük, de ezt is gyakorolni kell.

mrZ (törölt) 2014.07.16. 14:02:49

@szib:
Tévedni teszik. Mert akkor nem kellene a kilőni a kismamát.
Gyakorlás, agymosás, professzionalizmus.
Bárki lehet potenciális .....
Mindenki potenciális .....

Mint a nypd lövöldözések mutatják, mindenkit le kell lőni, legfeljebb majd azt mondják célt tévesztett, nem oda akarták.

Néni 2014.07.17. 21:42:35

Érdekes ez a "rendőri túlkapás téma", de...
A kommentek szerint a rendőrség alkalmatlansága a fő probléma.
Alacsony színvonalú a képzésük? - Azokban az iskolákban, ahol folyamatos, többszörös túljelentkezés van, nem valószínű.
Agresszív vadállatnak születtek? -Nyilván magasabb az ingerküszöbük, jobb esetben több agresszióval találkoztak (többhöz szoktak) mint mi.
Nincs bennük hivtástudat? -Ugyan, más szakmában dolgozóknál nincs is olyan ember?
Aki pedig irigyli a munkájukat, menjen rendőrnek! Had útálja mindenki!;-)
Most, hogy így megvédtem a céget, hozzáteszem, hogy a közbiztonság nálunk egy vicc. Köszönhetően a tehetetlen rendőrségnek.
De mi akartuk! Tessék a liberalizmus! Tessék a személyiségi jogok!
A rendőr meg összetojja magát, ha összefut a helyi maffiával, az eredményességét pedig azzal tudja csak igazolni, hogy a kisembert gondatlanságon kapja!

Reactor 2023.04.12. 16:40:30

Túl van gondolva a bejegyzés, a magyarázat ennél sokkalta egyszerűbb: rendőrnek az esetek 99%-ban az megy, aki minden másra tökéletesen alkalmatlan, segghülye idióta fatönk, ha az élete múlna rajta, akkor se tudna gondolkozni, és összességében véve akkora egy zérushely senki, hogy többen lennénk azzal, ha ő nem létezne. És hát ez nem tetszik neki. Frusztrálja, hogy a tőle valamivel intelligensebb embertársai (jogosan) lenézik, megköpdösik, vagy csak simán megállapítják róla, hogy a szaruk őhozzá képest aranyrög. Na már most, ha egy ilyennek hatalmat és fegyvert adunk a kezébe, az rögvest elkezd majd kompenzálni meg levezetni másokon a saját lúzer életének nyomorát. Ez megfigyelhető ám biztonsági őröknél, kidobóknál, jegyellenőröknél stb. is: amint kapnak egy körömpiszoknyi kis hatalmat, azonnal elkezdenek visszaélni vele. Természetesen csak a tőlük kisebb, gyengébb ellenfeleken, mert annyira ugye egyik se nagy legény, hogy a saját súlycsoportjával vagy ne adj'Isten, a tőle erősebbel kekeckedjen. Meg aztán, köztük is vannak szép számmal, akik levezetés helyett szimpla szórakozásból csinálják, "me' mé' ne" alapon, mert túl ostobák ahhoz, hogy más örömöt találjanak az életben.
Nem véletlenül születtek meg a rendőrviccek, ahogy az se véletlen, hogy világszerte mindenütt gyűlölik, utálják őket, vélhetően a GTA-sorozatnak is ez adta a máig töretlen népszerűséget, hogy halomra lehet ölni benne a policájokat.
Lehet itt racionalizációval, meg más egyéb pszichológiai maszlaggal cirkalmas magyarázatot keríteni hozzá, nem kizárt, hogy elszórt esetekben igaz is - túlnyomórészt viszont az egyszerűbb magyarázat a helytálló: ugyanaz a fajzat, aki a suliban mindenből bukásra állt, és ezért bosszúból a többi gyereket püfölte el udvariban/tanítás után.
A bűnözőkkel persze egyik se foglalkozik. Kinnfelejtett harmincas táblánál trafiznak, kilakoltatnak, meg víruscirkusz idején bírságolgatnak, ha nyolc óra öt perckor még nem csukódott utánad a bejárati ajtó. Ennyit tudnak, meg a nevüket. Söpredék.

"zavar keletkezik a fejében"...ezeknek a fejében a tömör, már-már tapintható sötétségen kívül más nincs. Elkéne nekik egy fekete lyuk, hogy világítson.

@estónia: A katonáknak ehhez semmi köze. A katonát helyből előveszik, ha mondjuk a saját országa polgárára emel kezet, és általában 10 évvel jutalmazzák. Háború idején pedig falhoz állítással. Nem véletlen, hogy a karhatalom is policájokat vezényelt ki a saját adófizetői ellen, nem katonákat.

@Anakin Solo (a.k.a. Ape): Azt mondod, az emberek bunkók a rendőrrel. Vajon miért? Biztos csak véletlenség ugye, hogy egymástól függetlenül ennyi ember egyhangúlag utálja őket, amikor ennél sokkal kisebb horderejű dolgokban sincs semmi egyetértés közöttük...hát ezért "szemét fakabát" az emberek szemében a policáj. Merthogy TÉNYLEG az.
Segíteni? Ja, kilakoltatáshoz kivonul egy egész dandár, a családirtó édesapához pedig nagy szüttyögve kivonul egy járőrpáros, amikor már a komplett família vérbe fagyva fekszik a konyhakövön.
Köszi szépen, ilyen "segítségből" nem kérek, de szerintem más se.

@Ajtony: Még szerencse, hogy a trafizás és a tömeges kilakoltatás az átlag adófizető állampolgárt kivéve senkinek se árt. Mivé lenne ez az ország, ha a zsernyákok egyszer az igazi bűnözőket vennék elő! Rettenetes.
Az általánosítás pedig, édesapa, azért alakult ki, mert van alapja. Ha egy jelenség minimum 75%-ára igaz, akkor az általánosítás ténye megáll. Akkor is, ha ez nagyon nem tetszik itt neked, és toporzékolva mosod a kék szennyest. Persze, mindenki más a hülye popsiarc, mindenki hülye, te vagy a diliház helikoptere egyedül.
süti beállítások módosítása