Stresszblog

under pressure w

Stresszblog

Ez a blog a stresszről szól. Ha valakinek van kérdése, ötlete, története a témával kapcsolatban, írja meg bátran, és utána járunk, megkérdezzük, meghallgatjuk, és megosztjuk a Stresszblogon. Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/stresszblog

2014. június 30. Szalay Ágnes

Okostelefonnal már kortizol-szintet is mérhetünk

Nem is tudom belinkelni az összes korábbi bejegyzést, amiben a kortizol-szint előkerült (ez csak az a pár, ami kortizol címkét is kapott). A kortizol egy mellékvese által termelt hormon, aminek a szintje megnő, ha az ember stresszhelyzetben van. Szinte minden kutatásban, ahol valami stresszel kapcsolatos tényre kíváncsiak, a kortizol-szint mérését szokták alkalmazni, hogy megtudják, mennyire stresszes a vizsgálatban szereplő ember. Egyrészt meg lehet mérni vele azt, hogy egy éppen most zajló esemény vált-e ki stresszt (és aztán megnézni, hogy mivel lehet csökkenteni ezt), másrészt viszont az is a helyzet a kortizollal, hogyha valaki hosszú, krónikus stressznek van kitéve, akkor a szintje hosszan és krónikusan magas marad. Ebben az esetben pedig előre lehet jelezni, hogy a magas korizolú egyén hajlamosabb lesz bizonyos stresszhez kapcsolódó betegségekre, vagy akár egy nátha elkapására. Így az orvosnak, ha betegénél magas kortizol-szintet tapasztal érdemes életmódváltoztató tanácsokkal is ellátni páciensét, felhívni a figyelmét a túlzott stressz káros következményeire, figyelmeztetni, hogy éppen ebben az állapotban leledzik, és javasolni olyan módszereket, amelyek segítenek ellazulni, megszabadulni a stressz egy részétől. Ez a prevenciós munka bőven megtérül a társadalom-biztosítás számára. Nem tudom, hogy Magyarországon mi az orvosi protokoll ezzel kapcsolatban, de Amerikában például orvosi kamarák ismerik el, és ajánlják bizonyos stressz-csökkentő viselkedés-terápiák, tehát gyógyszermentes beavatkozások alkalmazását például a magas vérnyomás vagy a szívbetegségek kockázatának csökkentése érdekében. Természetesen a korizol-szint betegségeknek, vagy a mellékvese helytelen működésének is indikátora lehet, így mérése nem csak a stressz-szint meghatározására szolgál.

A kortizol-szint vizsgálatot eddig laboratóriumokban végezték, nyálmintavétel után nagyjából egy hetet kellett várni az eredményre, és a vizsgálat ott 20-50 dollárba került. Egy hete, a Nemzetközi Endrokinológiai Társaság a chicagói endrokinológusokkal tartott ülésén bemutattak egy egyszerű mérőeszközt, amivel könnyen, gyorsan és kevesebb, mint öt dollárból megoldható a kortizol-szint mérése. Egy eldobható tesztcsíkra kell nyálmintát tenni, úgy hogy az ember bedugja a nyelve alá. A tesztcsíkot ezután egy kis, a telefonhoz csatlakoztatott kazettába kell bedugni, ami nagyjából egy dollárba kerül, csak egy cső meg egy lencse van benne. Ott, a telefon kameráját használva lefényképezik a csíkot. Majd a kép pixel-sűrűségét egy algoritmussal feldolgozzák, és már meg is van a kortizol-szint.

Ezt az eszközt egyszerűen alkalmazhatja akármelyik háziorvos, de ha valakinek van aggódnivalója a kortizol-szintje miatt, akár magának is megveheti, és bármikor ellenőrizheti percek alatt. Bármilyen operációs rendszerrel működik az applikáció. Jelenleg a klinikai tesztelés folyik, Dr. Ehrenkranz, a terméket bemutató professzor abban bízik, hogy 2015-re bárki által használhatóvá válik.

Ha szeretnéd követni a Stresszblogot, kattints ide.

tovább olvasom
i o

A bejegyzés trackback címe:

https://stressz.blog.hu/api/trackback/id/tr106441147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása