Stresszblog

under pressure w

Stresszblog

Ez a blog a stresszről szól. Ha valakinek van kérdése, ötlete, története a témával kapcsolatban, írja meg bátran, és utána járunk, megkérdezzük, meghallgatjuk, és megosztjuk a Stresszblogon. Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/stresszblog

2013. december 19. Szalay Ágnes

Pesszimista munkamániások a magyarok még karácsonykor is

Nos, ha eddig kérdés lett volna bárki számára, hogy van-e ma Magyarországon létjogosultsága egy stresszblognak, akkor a Randstad Workmonitor 2013 év végi felmérése egyértelmű és szomorú választ ad. A Randstad a világ második legnagyobb HR-szolgáltatója, Magyarországon is tekintélyes képviselettel, és minden évben felmérést készít a munkavállalók általános állapotáról - motiváció, elégedettség, dolgozói elvárások, mobilitási hajlandóság, kilátások stb. Az összegyűjtött adatokat globális szinten elemzik, így összehasonlíthatóvá válik, hogy a világ különböző pontjain milyen érzés munkavállalónak lenni.

Ez év végi felmérésük eredménye alapján (is) megérthető a rengeteg kivándorló, és elszomorító a helyzet stressz szempontból is. Mert mire jutottak?

  • A magyar munkavállalók a legkevésbé elégedettek a világon a jelenlegi alkalmazójukkal, 52%-ban elégedetlenek.
  • A világon átlagosan 49% várja azt, hogy javulni fog jövőre a gazdasági helyzet, míg Magyarországon 25% gondolja így. Ez különösen úgy elborzasztó, hogy ha megnézzük a kelet-európai országok eredményét: például Lengyelországban 56% bízik a javulásban.
  • Magyarországon 57% azt várja, hogy romlani fog jövőre a gazdasági helyzet.
  • A magyarok 55%-a lesz képes arra, hogy ne foglalkozzon a munkával az ünnepek alatt, ez a világon az egyik legalacsonyabb érték, azaz alig van még egy ilyen munkamániás nemzet, ahol ne bírnának kikapcsolódni legalább a megérdemelt, és jogos szabadságukra az emberek.
  • Holott, ugyanezen magyar dolgozók nem gondolják azt, hogy a főnökük, vagy a vállalatuk elvárja tőlük, hogy dolgozzanak a szabadságuk alatt. Csupán 31% gondolja azt, hogy elérhetőnek kell lennie a munkahelye számára a karácsonyi szünetben.
  • Jutalmat nem várnak a magyarok a munkájukért: míg tavaly 37% várta azt, hogy év végi jutalmat, prémiumot kap, most csak 27%. Persze ez nem biztos, hogy így lesz, de az elmúlt év tapasztalatai ezt sejtetik a magyar dolgozókkal.
  • Fizetésemelést szintén nem várnak: 31% gondolja azt, hogy számíthat jövőre emelésre, szemben mondjuk Szlovákiával, ahol a dolgozók több mint fele úgy véli, hogy több pénzt fog kapni 2014-ben.

Szóval, ha összefoglaljuk az eredményeket, mit kapunk? A magyarok úgy érzik, hogy ramaty helyzetben van az ország, ez még rosszabb lesz jövőre, mindenesetre ők hajtják magukat, még akkor is, ha ezt nem is igazán várják el tőlük, de legalább nem számítanak arra, hogy bárki megjutalmazná, vagy megfelelően honorálná az erőfeszítéseiket. Hát ez bizony stresszes. Az az ember, aki így érez könnyedén nevezhető lúzernek, de legalábbis egy olyan önsorsrontó mókuskerékbe pörgette bele magát, amiért nem csak a helyzetet, és a munkáltatókat lehet okolni, hanem valamennyire saját magát is.

Volt már itt szó arról, hogy igenis mi is felelősek vagyunk azért, ha beleragadunk a túlzottan stresszes élethelyzetekbe. Rendben van, hogy nehéz a helyzet, rendben van, hogy sajátos magyar lelkületünkből adódóan szeretünk panaszkodni, de, kérdezem én, nem érdemelnénk meg mi magunk, és a családunk, hogy egy kicsit nagyobb méltósággal éljük az életünket? Nem lenne felelősségünk az, hogy törődjünk magunkkal, a boldogságunkkal, az egészségünkkel? Ha azt hisszük, hogy minden rossz, még rosszabb lesz, nem becsülnek meg minket, nem jár nekünk a jutalom, a pihenés, akkor nem lenne ideje, hogy megrázzuk magunkat, és elgondolkodjunk, hogy mik is valójában a fontos dolgok az életben? Nem túl egyszerű megoldás az, ha gondolkodás és változtatás helyett beleragadunk a robotba, és megválaszoljuk az e-mailjeinket szenteste is, ahelyett, hogy olyat csinálnánk, ami szokatlan, és ezért erőfeszítést is igényel, például valóban, minden sejtünkkel jelen lennénk a családunk körében?

A környezetünket csak akkor tudjuk megváltoztatni, ha először mi magunk változtatunk a beidegződéseinken. Gondolkodjunk el ezeken az eredményeken, és ne csak a fejünket rázzuk, hanem azt is kérdezzük meg magunktól, hogy mit tehetnénk, hogy jövőre mi legalább ne így éljük meg a saját helyzetünket.

tovább olvasom
i o

A bejegyzés trackback címe:

https://stressz.blog.hu/api/trackback/id/tr875697825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.12.19. 15:45:05

ez erdekes, de mennyire reprezentativ vajon? en egyszer voltam naluk, hat nem ugy tuntek, hogy az atlagjoskanak szervezik a leendo munkajat. rengeteg oltonyos kinyalt csoka meg csinilany a csupauveg targyalokban, gondolom foleg kulfoldi megbizokkal.
a masik meg hogy ezekbol miert kovetkezik a stressz? itt azt irjak, hogy a jomunkasember szerint a munkaadok nem varjak el pl a pluszmunkat, tehat ha valaki az unnepek alatt a munkajaval is szuttyog, gondolom akkor ezt mas indittatasbol teszi. engem pl erdekel a munkam, valszeg elo fogom venni parszor a gepemet, mondjuk osszesen 8-10 orara a kovetkezo ket hetben es nem is pont azt fogom csinalni, amit egyebkent, csak olyasmit, de kerdesre valaszolva azt mondanam, igen, fogok valamennyit dolgozni, mert azert valamennyi haszna csak lesz. de ettol meg baromira nem erzem, hogy stressz alatt lennek.

efi 2013.12.19. 16:07:50

Magyarországon sajna a túlmunka elég elfogadott dolog, pedig egyenesen tiltani kéne (nem csak itt). Egyenes következménye a szabadidőben és szabadság alatt végzett munka.

Netuddki. 2013.12.19. 16:12:38

"Magyarországon 57% azt várja, hogy romlani fog jövőre a gazdasági helyzet."

Most akkor Magyarország jobban-e teljesít vagy nem-e teljesít jobban?
süti beállítások módosítása