Stresszblog

under pressure w

Stresszblog

Ez a blog a stresszről szól. Ha valakinek van kérdése, ötlete, története a témával kapcsolatban, írja meg bátran, és utána járunk, megkérdezzük, meghallgatjuk, és megosztjuk a Stresszblogon. Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/stresszblog

2013. december 23. Szalay Ágnes

Aki szegény, az a legszegényebb

Én még őszinte ember voltam,
ordítottam, toporzékoltam.
Hagyja a dagadt ruhát másra.
Engem vigyen föl a padlásra.

Csak ment és teregetett némán,
nem szidott, nem is nézett énrám

Karácsony előtt egyre szaporodnak a jótékonysági akciók, egyre több helyen adományozhatunk gyerekeknek, családoknak, ami jó és fontos dolog - de sajnos azt is mutatja, hogy egyre több a rémes szegénységbe kényszerült magyar család és gyerek. Ez önmagában is borzasztó, nehéz is belegondolni az így élők mindennapjaiba, de nézzük meg, hogy mit vetít elő ez a jövőre nézve, milyen felnőttkora lesz annak a sok százezer gyereknek, akiknek a szülei ma nem tudnak igazán foglalkozni velük, mert azzal törődnek, hogy holnap (is?) legyen mit enni.

Láthattuk korábban, a kutatások azt mutatják, hogy terhelhet bár nagyobb felelősség valakit, mégis kevésbé lesz stresszes az élete, ha úgy érzi, hogy a kontroll az ő kezében van. Minél lejjebb van valaki a társadalmi ranglétrán, annál nagyobb esélye van arra, hogy idő előtt haljon meg - az alul lévőknek háromszor nagyobb esélyük van erre, mint a felső tízezernek, - és gyakrabban szenvednek depresszióban, szívbetegségekben és cukorbetegségben. Még durvább azonban, hogy a korai években, a gyerekkorban megtapasztalt szegénységnek az élet végéig kitartó negatív hatása van. Még ha valaki felnőttként feljebb is kapaszkodik, meggazdagodik, vagy legalábbis kevésbé szegény körülményeket képes teremteni magának, a korai nehéz évek hatásai nem múlnak el. Az idegrendszer fejlődése megváltozik, aki szegényen nőtt fel, annak másképp alakul ki, mint aki nem volt veszélyeztetve. Még az öregedés tempója sem ugyanaz a szegények, és a nem szegények között. Hiába él majd valaki gazdagabban egészségesebb életet, törődik jobban a pihenésével, engedhet meg magának jobb orvosi ellátást, mégis alapvető testi hendikeppel indul. És hányan fognak az egyre szegényebb mostani gyerekek közül meggazdagodni?

Michale Marmot, brit epidemológus nemrég megjelent könyvében státusz-szindrómának hívja ezt a jelenséget. A nehéz kisgyerekkor későbbi kevésbé egészséges és rövidebb élethez vezető hatásáért a stresszt okolja. De nem a bármilyen stresszt, hanem azt az érzést, hogy az embernek nincs befolyása saját sorsára, nem tud a maga ura lenni, azaz nincs meg a megfelelő kontroll-érzete, ami egy egészséges élethez szükséges. A jelenséget pszichológusok tanult tehetetlenségnek nevezik. Először Seligman írta le 1975-ben. Ha egy kutyát betesznek a dobozba, amiben két rekesz van, és a kutya úgy tudja elkerülni a fájdalmas áramütést, hogy átugrik egyik rekeszből a másikba, akkor a kutyák szinte mindegyike pillanatok alatt megtanulja, hogy át kell ugrani. Kivéve azokat a kutyákat, akik korábban egy olyan dobozban szereztek tapasztalatokat, ahol nem volt mód az áramütés elkerülésére. Ha egy ilyen kutya átkerül a rekeszes dobozba, akkor hiába kerülhetné el a fájdalmat az ugrással, nem fog átugrani. Még akkor sem, ha a kísérletvezető megmutatja neki, hogy kell, úgy, hogy átteszi a másik rekeszbe. Csak ül, fásultan, és tűri a rá mért csapásokat. És nem csupán fásult, hanem valóban képtelen megtanulni, hogy hogyan menekülhetne meg. Mivel korábban folyamatosan stressznek volt kitéve az áramütések által, krónikusan be volt kapcsolódva nála a "harcolj vagy menekülj" testi válasz, anélkül, hogy a menekülésre bármi esélye lett volna, sérült a tanulásért és emlékezésért felelős idegpályája is.

A gyerekek korai nehéz körülményei beléjük ivódnak, beszivárog a bőrük alá, és valódi testi károsodást okoz. Kutatók egyértelmű kapcsolatot találtak a korai szegénység, és az évtizedekkel később, nagyobb arányban jelentkező szívbetegség, magas vérnyomás és krónikus ízületi gyulladás között. A Carnegie Mellon Egyetemen végeztek egy kísérletet, amiben nátha-vírussal fertőzték meg a résztvevőket. Azok, akik szegénységben nőttek fel, sokkal nagyobb arányban betegedtek meg, mint akik nem, és tüneteik is sokkal súlyosabbak voltak.

És mitől stresszesek a szegényen felnövő gyerekek? Vannak az egyértelmű okok, nem is kell sorolni, a bizonytalanság, a stresszes, vagy beteg, munkanélküli szülők, a vágyaik kielégítetlensége stb. - de ezek mellett a szegénység az élet többi területére is kihat. Mert mondjuk a szegény gyerekek is járnak iskolába, mint tehetősebb társaik, de sikeresek-e ott? Az iskolák, ahol most már 8-10 órát töltenek a gyerekeink, a jól teljesítő gyerekeket jutalmazzák, és csúnyán büntetik, stresszelik, aki nem az. Márpedig a szegénységben felnövő gyerekeknek kevés esélyük van jól teljesíteni. Egy amerikai kutatás szerint, és nincs okunk feltételezni, hogy Magyarországon más lenne a helyzet, már háromévesen óriási tudásbeli különbség van a szegény és az átlagos anyagi helyzetű gyerekek között: a szegény gyerekeknek kétszer kisebb a szókincse. Itt nem intelligencia-különbségről van szó, feltételezhető, hogy a szegény szülők egyszerűen kevesebbet beszélnek a gyerekeikkel, mint a tehetősebbek. Azt is megfigyelték, hogy a szegény gyerekeknek több nehézségük akad azzal, hogy hosszabban odafigyeljenek egy dologra, sokkal könnyebben kizökkenthetők. Az agyuk prefrontális lebenye is másképp működik, márpedig ez az agyterület felelős az önkontrollért, és az előre tervezésért.

Könnyen belátható, hogy ez nem csupán esélyegyenlőségi probléma, hanem közegészségügyi is: a szegénységben felnövő gyerekek nem csak rosszabbul teljesítő, hanem betegebb és rövidebb életű felnőttek lesznek. A Yale Egyetem egyik közgazdásza azt is kimutatta, hogy nem mindegy, az állam mire költ. Azokban az országokban, amelyek az egészségüggyel szemben többet költenek a szociális szférára, a szegények támogatására, a lakosok sokkal magasabb átlagéletkorra számíthatnak.

A szegényeken segíteni, a kisgyerekeket megkímélni a korán elszenvedett krónikus stressztől nem pusztán erkölcsi kötelességünk, hanem gazdasági szükségszerűség. A szegénység nem a szegények problémája, hanem mindannyiunké, mondhatjuk úgy is, hogy mindannyiunknak pénzbe kerül. Gondoljuk meg, hogy elmegyünk-e tettek nélkül, szemet lesütve az elszegényedő családokat, gyerekeket látva, vagy tudunk-e tenni mi is valamit értük.

Forrás: http://opinionator.blogs.nytimes.com/2013/07/27/status-and-stress/?_r=0

tovább olvasom
i o

A bejegyzés trackback címe:

https://stressz.blog.hu/api/trackback/id/tr395596875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almandin 2013.12.24. 17:24:35

Ez teljesen logikus. A létbizonytalanság nagyon megviseli az idegrendszert.

Deepblue Noir (törölt) 2013.12.24. 17:56:39

fontos bejegyzés, örülök neki!

2013.12.24. 18:53:54

Az államnak nem érdeke, hogy soká éljenek az idősek. Az államnak az az érdeke, hogy dolgozz amíg tudsz, aztán halj meg gyorsan. Kevesebb nyugdíjkiadás, kevesebb egészségügyi kiadás.

steery 2013.12.24. 20:17:09

Én mindig is úgy találtam, hogy az emberi életnek természetes és alapvető része a kiszolgáltatottság és a tehetetlenség a világ dolgaival szemben. Mert mindig túl kevés az információ, az erőforrás, az eszköz, az idő, az energia, az anyag, a kapcsolat, a hatalom, a protekció, az akármi, ahhoz, hogy megoldjuk a felmerülő problémákat, leküzdjük az akadályokat és jobbá tegyük a dolgainkat. Talán ezért vagyunk halandók. Hiábavaló küzdelmet folytatunk egy barátságtalan világegyetemben az életbenmaradásért, aminek a jutalma csak még több szívás, veszteség, szenvedés és halál. Az Isten jól kitalálta ezt az egész gonoszságot, mert nem nagyon lehet hová kimenekülni belőle. Győzni itt nem lehet, megpattanni meg nehéz a nirvánába. Ugye az elmúlt 2600 évben nem sok fickóból lett buddha. De azért egyénileg és kollektívan is igyekszünk megölni magunkat vagy egymást és apránként, szépen csak elfogyunk.
Szerintem sokat segítene az emberiség kollektív stresszén az, ha a lakosság 99%-át gyorsan kiirtanánk valami hatékony, környezetbarát módszerrel (lehetőleg 1 éjszaka alatt), hogy a népesség elfogadható szintre csökkenjen. Ilyen nagy testű szárazföldi emlősállatból szerintem bőven elég lenne 100-150 millió darab is egy ekkora bolygón. Rögtön több lenne a hely és csökkenne az erőforrásokért folyó halálos verseny is. A populáció elvileg akár 2-3 millió főre is csökkenthető, megfelelő genetikai válogatás után, és a népességet szét kell osztani kis falvakba, amolyan törzsi társadalmakat létrehozva, amik max 100-150 főből állnak. Ez elég nagy az életbenmaradáshoz és elég kicsi ahhoz, hogy mindenki ismerjen mindenkit és az emberek meg tudjanak bízni egymásban. A tömeg arctalan, ami bizalmatlansághoz vezet és elősegíti a bűnt.
Utána már csak arra kell vigyázni, hogy az a sok milliárd fazon, akit átzavartunk a túlvilágra, ne tudjon gátlástalanul vissza reinkarnálódni ide, azaz szigorúan szabályozni kell a szaporodást és egyenletes szinten tartani a rendszert.
Ezeken túl lenne még pár ötletem az élet nevű stressz csökkentésére, de kezdetnek legyen elég ennyi. Faljatok sok bejglit és élvezzétek a karácsonyt! :-D

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.12.24. 20:52:27

...hogy a lelki szegénységről ne is beszéljünk. Annak a vészes növekedése is aggasztó, és az nem csak az anyagilag szegényeket érinti.

Valóraváltógép 2013.12.24. 21:26:29

Akkor most számoljuk meg azokat a sorokat, amikben nem szerepel valamilyen durva csúsztatás, vagy jelentéstorzító leegyszerűsítés. :)

Almandin 2013.12.24. 21:43:15

@steery: Kezdheted magaddal az irtást. Kezeltesd magadat.

micsoda? 2013.12.24. 21:52:54

A cikkhez; "a szegénységben felnövő gyerekek nem csak rosszabbul teljesítő, hanem betegebb és rövidebb életű felnőttek lesznek"

Nekem ez az okfejtés badarságnak tünik.Példa Magyarországon a 45 utáni állapot. Gondolom azt senki nem vitatja, hogy abból a sok szegény gyermekből lett a későbbi tanitó, mérnök, orvos, és a nagyszerű kétkezi munkás./kulák, gyáros és egyéb gazdag csemete ki lett zárva/

kvadrillio 2013.12.24. 22:21:52

"Döbbenetes ítélet született a napokban az Egyesült Államokban. Ethan Couch egy amerikai tinédzser, aki tavaly ittasan vezetve négy embert gázolt halálra Texasban. Felmentették, mivel annyira gazdag, hogy nem érzi cselekedeteinek súlyát. "

....a degenerált gazdag, meg gyilkol, mert nem érzi tettei súlyát.....bazdmeg !.

kvadrillio 2013.12.24. 22:24:25

"a szegény gyerekeknek kétszer kisebb a szókincse. "
...:)))))))...HALLOTTÁÁÁÁÁÁ TE MÁÁÁR MADJAR POLITIKUSOKAT MAKOGNI ??????? :)))))))))

MIND SZEGÉNY....SZEGÉNY...:)

kvadrillio 2013.12.24. 22:26:40

..AMÚÚÚGY A MAI GYILKOS POLITIKUSOK EZERSZÁMRA ÖLIK MEG A rAT-KÓ-GYEREK-LESZÁRMAZOTTAKAT, MUNKANÉLKÜLISÉGRE, ÖNGYILKOSSÁGBA HAJSZOLVA ŐKET.....

gondolom az utódok majd horribilis kártérítéseket fognak fizetni a szüleiknek....ha azok még élnek !!!!
de..mégjobb, ha kivégzik őket majd ezért, mint Észak-Koreában !!!!!

kvadrillio 2013.12.24. 22:30:26

ekkora bődületesen stupid posztot még életemben nem olvastam !
A SZEGÉNY GYEREK SOKKAL ÉLETRE VALÓBB, TALPRAESETTEBB, MINT BÁRKI MÁS ! SZEGÉNYSÉGE KÉSZTETI ŐT SOKKAL JOBB KREATIVITÁSRA, LELEMÉNYESSÉGRE, FONDORLATOSSÁGRA..., ÉPPEN AZÉRT, HOGY ÉLETBEN TUDJON MARADNI !!!!!

a posztíró: HÜLYE.

:)))())

kvadrillio 2013.12.24. 22:32:39

" "a szegénységben felnövő gyerekek nem csak rosszabbul teljesítő, hanem betegebb és rövidebb életű felnőttek lesznek" "

...AÜHÜMMMM.....AZÉRT IS LETT A MILLIÁRDOS BANKÁR ÖNGYILKOS.......(játékszenvedély, drogozás...stb...stb.....)

kvadrillio 2013.12.24. 22:43:05

AZ VISZONT IGAZ, HOGY EZ A FASZ "KAPITALIZMUS" CSAK TÖNKRETENNI TUDJA A ZEMBEREKET. A SZOCIALIZMUSBAN VOLT MUN KA, JÖVEDELEM, A CIGÁNYNAK IS !!!, MOST NINCS MUNKA, JÖVEDELEM, CSAK KEVESEKET TÖM MILLIÓKKAL A ZÁLLAM !!!, MINDENKI CSAL, FŐLEG AKIKET TÖM A ZÁLLAM, AZ ÉLELMISZEREKET HAMISÍTJÁK, A KAPITALIZMUS CSALÁSRA ÉPÜL, (LÁSD A SOROSGYÖRGYÖKET), PILÓTAJÁTÉKOK, BITCOIN-CSALÁS, ÁLPÓKER-ÁLBRÓKER CSALÁSOK, GYÉMÁNT-PILÓTAJÁTÉKOK, BETELEFONÁLÓS ÁLJÓSLÁSOK, KRUMPLI.GESZTENYEMASSZA, LISZT-TEJFEL, FESTETT-HUSOK, STB...STB...ÉS MÉG KASPITALISTA VERSENYRŐL SZÓNOKOLNAK !!! :o)))))

...JAHH...HAMISÍTÁSI-VERSENY A MÉG TÖBB PSOFITÉRT ! EZEN ALAPUL A KAPITALIZMUS ! MÉRGEZETT ÉLELMISZEREK TÖMEGE..., NEM BAJ A DÖGLIK A NÉP CSAK A PROFIT NŐJÖN ! VERSENYEZNEK KI TUD TÖBB LISZTET ÖNTENI A TEJFÖLBE, TÖBB SZÓJÁT A FELVÁGOTTBA, TÖBB KRUMPLIT, RIZSLISZTET TENNI A HAMIS GESZTENYEMASSZÁBA.....ROHAD EZ A KAPITALIZMUS NAGYON, AZ ÖSSZES KÉPVISELŐJÉVEL EGYÜTT !!!!!
VÉGE LESZ HAMAROSAN, HIÁBA TERVEZIK HOSSZABBRA !!!!!

kvadrillio 2013.12.24. 22:48:38

"Azt is megfigyelték, hogy a szegény gyerekeknek több nehézségük akad azzal, hogy hosszabban odafigyeljenek egy dologra, sokkal könnyebben kizökkenthetők. Az agyuk prefrontális lebenye is másképp működik, márpedig ez az agyterület felelős az önkontrollért, és az előre tervezésért."

.JAHHH...JAHHH....PLÁNEHH A MAI DROGOS MILLIOMOS CSEMETÉK AGYA ! NU AZT KÉNE KIVIZSGÁLNI, HOGY NÁLUK MENNYIRE GYORS A LEÉPÜLÉS FOLYAMATA......

AMÚÚGY ELÉG C SAK RÁNÉZNI 1-2 FIDESZES KÉPVISELŐRE, MESSZIRŐL SUGÁRZIK A DROGOS BIPOLÁRIS ZAVAR A SZEMÜKBŐL.....:o)))

kvadrillio 2013.12.24. 22:55:12

ORBÁN IS ABBA HAGYHATNÁ A KAPZSI INGATLAN- EGYÉB HARÁCSOLÁSAIT, MERT EDDIG 8 MILLIÓ ÉHEZŐT HOZOTT LÉTRE AZ ORSZÁGBAN, MIKÖZBEN A CSALÁDJA PISZOKUL MEGGAZDAGODOTT A ZEMBEREK VEREJTÉKÉN !!!

CSÚNYA HALÁLA LESZ NEKI !!!!!

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.12.25. 00:19:12

@kvadrillio: te most magaddal vitatkozol ??
vagy magadat akarod meggyőzni ??
karácsonyi túlpörgés lett úrrá rajtad ??

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.12.25. 00:27:03

@stresszblog:

azt hiszem van egy olyan kutatás, ami jobban alátámasztja az írásod, mint azok a szakcikkek, melyeket említettél.

íme: pl.:"A kutatás eredménye szerint azok a fiatalok, akik gyerekként szegénységben éltek, nehezebben tudták kontrollálni érzelmeiket, függetlenül attól, hogy 24 évesen mennyi pénzük volt és hogyan éltek.

Az agytevékenységben hasonló érzelmi diszregulációt fedeztek már fel a depresszióval, táplálkozási zavarokkal, agresszióval és poszttraumatikus stressz szindrómával küzdő embereknél is." 444.hu/2013/11/02/a-szegenyseg-tartosan-karositja-az-agy-mukodeset/

Ne érdekeljen! 2013.12.25. 00:30:23

@kvadrillio: 8 millió éhező? Ilyenkor el is hiszed amit írsz, vagy te magad is tudod, hogy ez hülyeség?

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.12.25. 00:38:58

@stresszblog:

ezt ajánlom figyelmedbe: Effects of stress throughout the lifespan on the brain,
behaviour and cognition (Sonia J. Lupien*, Bruce S. McEwen‡, Megan R. Gunnar § and Christine Heim [869 citációval])

"Abstract:
Chronic exposure to stress hormones, whether it occurs during the prenatal period, infancy, childhood, adolescence, adulthood or aging, has an impact on brain structures involved in cognition and mental health. However, the specific effects on the brain, behaviour and cognition emerge as a function of the timing and the duration of the exposure, and some also depend on the interaction between gene effects and previous
exposure to environmental adversity. Advances in animal and human studies have made it
possible to synthesize these findings, and in this Review a model is developed to explain why different disorders emerge in individuals exposed to stress at different times in their lives."

(ennek nincs meg a linkje, de kis kereséssel le lehet tőttennii)

Bicepsz Elek 2013.12.25. 02:04:11

www.tothandras.hu/blog/index/2006-11-08/jovokepek-1-haboru-van/

www.tothandras.hu/blog/index/2010-02-06/a-celtalansag-veszelyei/#more-458

"..Mi a lényeg? Az életben az emberek életét alapvetően az határozza meg, hogy milyen célokat tűznek ki maguknak. Alapvetően az, hogy mi lesz az életünkben, azt nem az határozza meg, milyenek a körülményeink, van-e szerencsénk, vagy sem, hanem az, hogy mit akarunk elérni, milyen céljaink vannak.

Mondok néhány példát erre. A súlyos esetekkel foglalkozó orvosok állítják, hogy a beteg felépülése alapvetően attól függ, hogy van-e célja és meg akar-e gyógyulni. Akinek komoly oka van arra, hogy meggyógyuljon, (vagy akár komoly okot teremt magának!) az meggyógyul.

Célok nélkül még egy egészséges ember is könnyen meghal. Több fiatal, 50 körüli nyugdíjas rendőr is járt nálam mostanában, (a rendőrök eddig még 25 év szolgálat után nyugdíjba mehettek). Mindegyik állította, hogy rendszeresen és gyakran előfordul, hogy a makkegészséges, bőven 60 alatti frissnyugdíjas rendőr kollégájuk, pár év alatt meghalt – mert úgy érezték, nincs miért élniük.

Mondok egy pozitív példát. Magyarország ingatlanpiaca világelső: nálunk a lakosság 93%-a a saját tulajdonú házában, lakásában lakik. (Összehasonlításként ez az arány a legtöbb fejlett országban 60% alatt van.) Sok közgazdász szerint egy ilyen magas arányú magántulajdonú lakásállomány egyszerűen lehetetlen. Az emberek jelentős része nem lenne képes lakást vásárolni. A dolog azonban nem így működnek.

Hogy keletkezik egy ilyen lehetetlen? Nézzünk meg egy átlagos fiatalt! Abban nő fel, hogy körülötte mindenkinek van saját lakása. Amikor elkezd dolgozni, teljesen sajátjának érzi a célt, muszáj, hogy neki is legyen egy saját lakása. Ezért messze az átlag erőfeszítés felett megtesz majd mindent a következő években, hogy neki is legyen saját lakása. És a kör a következő generációban újra indul. A közgazdászok, meg csak vakarják a fejüket a “csoda” láttán!.."

bambanő (törölt) 2013.12.25. 05:32:07

"Gazdagnak lenni jobb, mint szegénynek. Már csak anyagi szempontból is." Woody Allen
ezzel nem lehet vitatkozni, ez igy van
a szegenysegnek csak rossz oldala van
hirtelen csak a keresztenyseg jut eszembe, ami a szegenysegrol kepes volt elhitetni a sok ostoba hivovel, hogy van valami pozitiv oldala
a szegenyeke a mennyek orszaga... persze
maradj kussban, turd a szenvedest, szegenyseget, ne vagyj a papok vagyonara, ne lazadj, akkor a mennyben jutalmad lesz!
osztogasd szet a vagyonodat a szegenyek kozott, legyel szegeny, aszketa, ehezz, bojtolj, legyel az ellenseged baratja, testverkent szeress vadidegen embereket, aldozd fel magad teljesen ertelmetlen celokert
mert istennek ez kedves

nos a keresztenysegen (meg nehany mas vallason) kivul egyetlen ideologiat sem tudok hirtelen felidezni, ami a szegenyseget partolta, promotalta volna

kozben persze az egyhazak gazdagodtak, de ezt az apro kis ellentmondast hamar kivertek az emberek fejebol inkvizicioval

@micsoda?:
persze, ha a tehetseges, jo genetikaval rendelkezo, kepzett, gazdagabb emberek gyerekeit kizarjak a felsooktatasbol, mint osztalyidegent, helyet csinalva a proliknak, lumpen elemeknek, akkor perszehogy a mernok, orvos, tanar is proli szarmazasu lesz
az eredmenyekrol meg ne is beszeljunk: elelmiszerhiany, selejt gyartasra berendezkedett magyar ipar, vilagpiacon eladhatatlan termekek gyartasa (nem baj, KGST-nek jo lesz, hiszen a tobbi tagallam is szart gyartott), tervgazdalkodas, kommunista kaderek az esztergapad mellol lettek berangatva par hetes jogaszkepzesre, ami utan mentek itelkezni
szinvonal rettenetes zuhanasat okozta a prolik kolykeinek pozicioba juttatasa

olyan csaladok, ahol evszazadok ota a tehetsegesek hazasodtak egymassal, ertelmisegiek, jo genetikaval rendelkezok voltak teljesen parkolopalyara lettek allitva, mint a munkas-paraszt hatalom ellensegei
igy a konkurencia megszunt, eroszakkal toltak a prolikat az egyetemekre, a kovetelmenyeket beka segge ala vittek
haboru utani munkaerohianyban barki talalt megas beosztasban munkat, nem kellett meg kepzettnek se lenni, csak politikailag megbizhatonak

@Wendriner Piroska sakál és balerina: ez igy van
a hosszu elet egyedul a te erdeked, az allamtol azt elvarni, hogy neked hosszu eletet es draga ellatasoktol terhelt oregkort biztositson, ostobasag
ezert kell a sajat nyugdijadat megtakaritani, nem az allami ellatasra szamitani
az allam nem szeret senkit, az csak egy nagy gepezet, ami megeszi a penzedet es cserebe hagy meg egy napot elni
szukseges rossz

na4 2013.12.25. 11:09:49

"Arról nem tehetsz, ha szegénynek születtél. De ha szegényen is halsz meg, arról már igen." - Bill Gates.

Deepblue Noir (törölt) 2013.12.25. 12:09:22

@bambanő:

az állam nem ellenség, az öngondoskodás pedig az emberek többsége számára nem fog menni, illúziókat táplálni kár

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.12.25. 13:07:28

:x
köszönjük tévedhetetlen tudomány, újra nagyon hasznosat alkottál, az atombomba után...

Mrs.Columbo 2013.12.25. 13:17:25

@kvadrillio: Karácsonykor el lehet menni pl. egy idősek otthonába látogatóba, akkor nem lennél annyira egyedül.

bambanő (törölt) 2013.12.25. 14:08:17

@Mrs.Columbo: ugyan, hagyd, a zart osztalyrol nem engedik ki sehova

@Deepblue Noir: az allam nem ellenseg, csak eppen mar most latszik, hogy keptelen a megnovekedett koltsegeket fedezni a jarulekbevetelekbol
eloszor einstandol, majd az adokat is atcsoportositja, osztogat es fosztogat valasztasok kozeledtevel (nem csak a fideszrol beszelek, hanem minden demokratikus allamban valasztas elott jon a penzszoras, felavatas, szalagatvagas)

az allam nem ellenseg, csak szukseges rossz, ami akkor is beszedi a penzt, amikor mar nincs semmi remeny arra, hogy par evtized multan majd kifizetest teljesithetne ez alapjan
ha ezt egy maganceg teszi (tudja, hogy nem fog tudni teljesiteni, megis beszedi a penzt), akkor az sikkasztas, csalas, mindenfele buncselekmeny
az allam meg csak megvonja a vallat: ilyen az elet

arra szamitani, hogy meg a kovetkezo ket generacionak is lesz allami ellatasa oreg koraban, az egy teveszme

az altalanos allami nyugdij par evtizedig volt tarthato
legalabb is be kell melle vonni az maganpenztarakat (persze komoly szabalyozassal, koltsegek elszamolasanak szigoru eloirasaval) es garancia kellene

ostoba az az ember, aki egy labon all, mikor ketto is keves

steery 2013.12.25. 14:17:33

A kommenteket olvasva le lehet vonni a következtetést, miszerint: 1. mindenki látja, hogy baj van. 2. mindenkinek vannak különféle ötletei, miket kellene tenni. Ez nyilván régen is így volt és a jövőben is így lesz. Ennek ellenére mégis azt látjuk, hogy nem tudjuk megoldani a problémáinkat és minden marad a régiben. Az apáink, nagyapáink sem tudták megoldani ezeket a problémákat vagy más problémákat a múltban és a fiaink, unokáink sem fogják tudni megoldani őket a jövőben. Ez amolyan "világállandó".
Az élet maga a stressz, igazi enyhülést (nem megoldást) csak a halál hozhat rá. Talán ezért is van az, hogy sokan visszavonulnak remetének, nem élnek közösségi életet, nem szavaznak, nem járnak társaságba, kimenekülnek a világból, azaz meghalnak az emberiség számára (mint a zombik), illetve amikor csak tehetik, meditálnak. Azaz üresjáratba kapcsolják az agyukat. Ha nincs bennem gondolat, nincs bennem a világ, nincs bennem a probléma sem. Nincs stressz, mert nincs életem. :-DD

zobod 2013.12.25. 14:29:04

Azokat zárnám be egy ketrecbe, és ütném meg árammal, aki ilyen áltudományos baromságok miatt állatokat kínoz. Söpredék.

bambanő (törölt) 2013.12.25. 14:34:11

@steery: ez igy van, aki szegeny, az jobb, ha bizonyos reszeirol kivonul az eletnek
nem kell teljesen izolalodnia, de pl azokba a tarsasagokba, ahol elvaras a koltekezes, ne jarjon
ma mar ertelmesen el tudja tolteni az ember az idejet anelkul is, hogy eszetlen nagy osszegeket koltene
meg tud ujulni a kepernyo elott is, tud valami ujat tanulni, tud menedeket, szorakozast, lelki feltoltodest talalni vilagkoruli meditacios luxusutazas nelkul is
ma szegenynek lenni nem leanyalom, de kozel se azt jelenti, mint par evtizede
kitoresi pontok vannak, nem kell zombiva valni
de a fogyasztoi tarsadalom nyomasa alol ki lehet vonulni es ehhez meg csak remeteve sem kell valni

a szegenyseget sose fogjak teljesen felszamolni es ahogy nonek az emberek igenyei (internet, mobil nelkul ma mar elvagva erzi magat az ember informacioktol, lehetosegektol, hirektol, szorakozastol), ugy no a szegenyek hianyerzete is, amikor nem tudnak valami technologiai ujdonsagot megadni a gyerekeiknek
a futesrol es meleg etelrol nem is beszelve

ma azt is tragedianak tartjuk, ha valaki egy tanyan kenytelen elni, allatokkal korulveve, pedig regen ez volt a normalis eletforma
ma tragedianak tartjuk, hogy egy csalad kerti budira jar ki, pedig 70 eve ez volt videken a normalis

ma sem jo szegenynek lenni, de a lehetosegek sokkal jobbak barki elott, mint regen
mast ne mondjak: nyitva a hatarok, nem kell ott ehen dogleni, ahova megszultek az embert

a szegenyseg elmeroggyanto hatasa vitathatatlan, ez bezarja a szegenyeket egy pszichikai bortonbe, ahonnan mar nincs is visszateres, fejlodes, az agy leepulese megindul
kezdve ott, hogy aki szegenyen no fel, az nem kap eleg feherjet, vitaminokat, minosegi eteleket gyerekkoraban, nem eri el az agya a kapacitasa maximumat, alacsonyabb lesz az IQ-ja, mint a genetikaja predesztinalna

Valóraváltógép 2013.12.25. 14:44:04

@bambanő: Igen, a magánynyugdíj kiterjesztése mindenképpen üdvös dolog lenne. Az emberek többsége egészen egyszerűen éhen halna. :) Valószínűleg a megélhetési segélyes is fogalma is bevezetődne, elvégre 47 ezre csak megélhetésre aránylag kevés embernek maradna. :)

Valóraváltógép 2013.12.25. 14:45:38

@bambanő: "kezdve ott, hogy aki szegenyen no fel, az nem kap eleg feherjet, vitaminokat, minosegi eteleket gyerekkoraban, nem eri el az agya a kapacitasa maximumat, alacsonyabb lesz az IQ-ja, mint a genetikaja predesztinalna"

Kezdve ott, hogy a kifejezetten szegényeknél szokás az, hogy ez van fiam, ezt egyed. Ahol ez nem téma, ott azt eszik a gyerek, amit akar. Namost a gyerek általában és valamiért a chips+kóla+snickers kombóra szokott szavazni...

zobod 2013.12.25. 15:00:47

@bambanő: kompenzál akaraterővel, ha van benne elég ész és kurázsi. Ezek számítanak, nem pedig a szociológiai kutatások, a fehérje meg a teljes kiőrlésű gabonapehely.

steery 2013.12.25. 17:11:00

Akaraterővel nem lehet jóllakni. Ezek a fránya anyagi testek már csak ilyenek, hogy mindenféle molekulákat kell folyton beléjük tömködni felül, a tápcsatorna bemeneti nyílásánál, hogy ezeket szét tudja bontani és beépítse magába, meg energiát nyerjen belőlük. Ép testben ép lélek. Hiába vagy ép lelkű, ha a társadalom által neked kiutalt nyomorból sehogy se tudsz kitörni, idővel minden ellenállásod dacára is megnyomorodsz és tönkremész belé. Olyan ez a bolygó, mint a borg. Az ellenállás értelmetlen, asszimiláljuk önt és végül trágyaként végzi. :-DD

Valóraváltógép 2013.12.25. 17:13:28

@zobod: Akaraterővel te a büdös életben nem fogsz sem IQ-t, sem műveltséget, sem gyerekszobát kompenzálni.
Az akaraterő jó arra, hogy ha megdöglik az egyik bors ökröcskéd, aztán a másik is, beállsz helyettük az ekébe, aztán húzod.
De kombájnt építeni attól még nem fogsz.

Valóraváltógép 2013.12.25. 17:14:35

@steery: Ez nem igaz. A borg hatékony.
Különben valami olyasmi az ideális társadalom. :)

steery 2013.12.25. 19:14:00

Majd megtudod, milyen az ideális társadalom, ha elkap a borg. De akkor már késő!

bambanő (törölt) 2013.12.26. 10:29:56

@steery: ep testben ep lelek... ez egy hatalmas igazsag
aki nyomorek, annak a lelke is megsinyli a testi fogyatekossagat
sajnos ismerek mozgasserulteket, akik vagy teljesen leepulnek szellemileg, vagy pedig tulkompenzalnak, ok akarnak lenni a nagyon egyenlok, minden leben kanal, muvigyor, muboldogsag magukra eroltetesetol varjak, hogy majd minden jora fordul es lesz parjuk, munkajuk, boldog eletuk
onbecsapas ez is

@Valóraváltógép: a magannyugdij nelkul mindenki ehen fog halni, ugyanis az allami nyugdijpiller szepen lassan osszeomlik, egyszeruen nincs fedezete a jovore nezve

persze nem ugy lesz az, hogy egyik naprol a masikra leallitjak majd a nyugdijak folyositasat, ugyanis a demokraciaban a nyugdijas a tuti biztosan megvasarolhato szavazo
a nyugdijakat eron felul is fizetni fogja a koltsegvetes, kamikaze modon, minden mas kiadas megnyirbalasa aran is
a jarulekbevetelek nem lesznek elegendoek, ezert az adobevetelekbol, privatizacios penzekbol, hitelbol (allampapirok) akarjak majd fedezni a nyugdijkiadasokat
a jovot elik ezzel fel, de a jelenben kell a nyugdijat fizetni es sok millio nyuggerrel nem cseszhet ki senki, mert azok rogton az ellenzekre szavaznak, ha valami serelem eri oket
ezert kevesebb jut fejlesztesekre, az aktivak segitesere, a jovoben megterulo kozkiadasokra, autopalyara, vasutra, egeszsegugyre, oktatasra, kutatasra, fejlesztesre

de a nyugdijat mindenkeppen fizetni akarjak a politikusok, mert aki befagyasztja, akar csak arra is vetemedik, hogy nem emel legalabb az inflaciot elero, kompenzalo mertekben, az a kovetkezo valasztason bukni fog

persze egy olyan allamban, ahol einstandoljak a nyugdijbefekteteseket es az emberek ezt el is nezik a kormanynak, ott minden lehetseges, a magyar ember birka

a nyugdijas, a cigany es a csoro megveheto emberek dontenek kormanyok sorsarol, mert ok vannak sokan
a dolgozo, kereso, adozo emberek hangja halkul, egyre kevesebben vannak, azok is egyre inkabb kulfoldon probalnak szerencset
ilyen a demokracia, a plebs dont
es a nyugger a plebs legkurvabb retege, egy kilo csirkefarhattal, egy ingyen gyogyfurdo-belepovel megveheto
nem a jovoben gondolkodik, hanem abban, hogy neki most meg jo, meg tudja etetni a kurva tacsko kutyajat, neki meg jar a jo nyugdij, a halala utan meg ki nem szarja le, hogy mi lesz a tobbiekkel

dolgozzanak a fiatalok, ahogy o is tette (persze egy kamu munkahelyen nulla termelest vegezve a szoci idokben), es a fiatalok fizessenek neki nyugdijat, mint a katonatiszt

bambanő (törölt) 2013.12.26. 10:38:03

@zobod: hogyne, nevelj fel egy gyereket rendes etkezes nelkul
meglatjuk, hogy mire viszi a eletben
eleve az agy fejlodesehez mar az anyamehben is elengedhetetlen a normalis tapanyagok jelenlete
az anya szervezete szenved, a gyerek sem lesz egy superman

alacsony sullyal szuletik, beteges, alacsony IQ, kornyezeti artalmak, alultaplaltsag, ingerek egyhangusaga, nincs ido se a gyerekkel foglalkozni, jo iskolaba jaratni, tanittatni, sport eleve kimarad az eletebol
18 eves korara egy roncs lesz es el is kallodik
nulla eselye van a sikeres eletre
persze az ilyen emberek is leelnek egy eletet, csak ugye ha minden eselyt megkapnanak, ami az anyagiakon mulik, akkor osszehasonlithatatlanul messzebb jutnanak
de ezt ok se tudjak meg sose, mert nincs lehetoseg probakorokre, nincs ket eletuk, abban tapossak a kereket, amibe szulettek

a szegenyben eleve nincs akaratero (esetleg kivetelesen), kurazsi es esz... persze ezekbol joval kevesebb jut egy szegenynek, mint egy tehetosnek ez az igazsag, genetika, taplalkozas, kornyezeti hatasok, szocializacio

Valóraváltógép 2013.12.26. 14:14:53

@bambanő: Ez egy mítosz. Néha felbukkannak ilyenek, nem kell őket elhinni.

"ilyen a demokracia, a plebs dont"

Ilyen. A plebs az, aki azt is hiszi, hogy belepofázhat mindenbe, és aki gondolkodás nélkül a szemétdombra lökné azt, aki plebsnek nevelte.
Lehet hogy inkább a (plebsnek) gyereknevelést kellene betiltani. :)

Reactor 2023.04.12. 19:46:54

@Almandin: Pedig igaza van: egyszerűen túl sokan vagyunk erre a bolygóra. Ennyi ember már akkor is csak rombol, ha nem akar.

@bambanő (törölt): Baromságokat beszélsz. Egyrészt semmi garancia nincs rá, hogy a "jobb" családból érkezett gyerek jobban is tanul, többet fog-e elérni, egyáltalán akar-e nagyot alkotni a szakterületén, vagy beéri a haverok-buli-fanta szentháromsággal. Vagy hogy egyáltalán lesz-e munkája - ugyanis hiába vagy te a világ legjobb jogásza, ha akkor batárnagy túltermelés van belőlük, és maximum kihalásos alapon juthatsz be, hajadra kenheted a tudományod. Ha űrhajós vagy, szintúgy, mivel idehaza sajnos nincs "náza". Szóval a származás, genetika nem sokat nyom a latban: egy full zseni házaspárnak is születhet értelmi fogyatékos utódja, és két kutyaközönséges proli házasságából is születhet csodagyerek.
Amit a korábbi "proli" viszonyokról írtál, megintcsak merő humbug és baromság. Élelmiszerhiány nem volt attól, hogy nem állt minden sarkon Pizza Hut meg Burger King. Az NEM élelmiszerhiány, hogy a boltok választéka kisebb volt, mert a hazai termékeket részesítették előnyben. Ráadásul rengeteg egyedi termékünk is volt - négercsók például - amit azóta már nem gyártanak sehol, és rúdaranyért se kapod meg. Sebaj, a mákos-feketeribizlis-fokhagymás Snickers és az aktuális Disney-mesefigurákkal reklámozott Manhattan Ice Dream vödrös fagyi majd biztos kárpótol...
Az is egy ordas nagy kamu, hogy selejtet gyártottunk. Frászt. Az Ikarus-buszok élettartama kérlekszépen úgy hatszorosan-hétszeresen múlja felül egy mai fúdeszupermodern Volvo vagy Man autóbuszét, hogy a villamosokról már ne is beszéljünk, mert az az eset a Combinókkal már tragikomédia volt. A háztartási eszközök ugyanilyen tartósak voltak: tévé, rádió, ventilátor, hősugárzó, akármi. 20-30 évig simán működtek, ha pedig elromlottak, belerúgtál egy jókorát, és működött szépen tovább. Ma mit kapsz a Média Márkban meg az Euronicsban? Hipiszupi dizájnos formatervezett nyugati masinát, ami 2-3 évig elműködget, aztán ha egyszer elromlik, vághatod is a szemétre, mert se pótalkatrész nincs hozzá, se szerelő, és különben is "nanótekknikás", vegyél újat, fizess paraszt, azé' vagy. Autókról ugyanezt lehet elmondani. Mái napig látni ezeröcsi Ladát meg kispolákot az utakon, miközben a nyugati autócsodákat 8-10 év után ott rágja a rozsda a roncstelepen a szakadó esőben. Na, ki is gyárt selejtet? Erről szerintem ennyit.
Az pedig megint színtiszta kamu, hogy egyszerű sormunkásokból "faragtak" volna jogászokat szakmányba. Volt már akkor is jogi egyetem, bárki jelentkezhetett rá aki akart és tudott is eleget, és akkor még ért is valamit a jogászdiploma, nem úgy mint most, hogy mehetsz vele krumplit sütni a Mekibe, meg gazolni árokpartra közmunkába.
A politikai megbízhatóság mint szűrő pedig mái napig létezik, köszi szépen: ha a politikai nézeted nem egyezik a főnöködével, minden további nélkül kirúghatnak.

Az állam pedig NEM szükséges. Nekünk legalábbis nem. Persze akiknek ez hozza a hasznot, azok szükségesnek akarják beállítani. Ugyanúgy, ahogy a kőnarkósnak is "szükséges" a heroin. Az emberek döntő többségének pedig a szőr feláll a hátán tőle.

@Deepblue Noir (törölt): De igen, az állam ellenség. Előbb-utóbb a saját bőrödön is fogod majd tapasztalni. Legkésőbb akkor rájössz...csak tudod, akkor már mindegy.
süti beállítások módosítása