Stresszblog

under pressure w

Stresszblog

Ez a blog a stresszről szól. Ha valakinek van kérdése, ötlete, története a témával kapcsolatban, írja meg bátran, és utána járunk, megkérdezzük, meghallgatjuk, és megosztjuk a Stresszblogon. Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/stresszblog

2014. január 07. Szalay Ágnes

Applikációk a stresszre

Karácsonyra egy okostelefont kaptam. Egy nagyon okosat. Így én is beléptem azoknak a táborába, akik állandóan maguknál hordják a videokamerájukat, a facebookjukat, a levelezésüket, a böngészőjüket. Hívhatnak, írhatnak, üzenhetnek nekem bármilyen formában, azonnal megkapom.

Mit fog ez jelenteni az életemben? Stresszt. Az örökös elérhetőség, a belső kényszer, hogy utánanézzünk, hogy állnak az általunk gyakran látogatott oldalak, az üzenetekre azonnal megfogalmazódó válaszok, kutatások százai szerint stresszt okoznak, és zavarják a koncentrációs képességünket, rontják a teljesítményünket. Ezeket a kellemetlen hatásokat enyhítendő számos cég gondolt arra, hogy különböző alkalmazásokat fejlesszenek ki az ebből és másból adódó stressz csökkentésére.

Összegyűjtöttem néhány applikációt, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a telefonunk segítségével – hiszen már mindent a telefonnal csinálunk – kezelni tudjuk a stresszünket, kikapcsolódhassunk, relaxálhassunk, bárhol is vagyunk. (Sajnos ezeknek az app-oknak a használatához valamennyi idegennyelv-tudás szükséges, de majd beszámolunk magyarul kiadott programokról is, amint találunk olyanokat.)

Stressz-követő - Stress Tracker az AboveStress-től


Ez a program lehetővé teszi, hogy folyamatosan tudatában legyünk, kövessük, hogy mennyire vagyunk stresszesek, mi okozta azt, és tanácsokat ad, hogy milyen módszerrel tudjuk hatékonyan csökkenteni a stresszt. Naponta többször is, néhány egyszerű kattintással értékelhető, hogy mennyire vagyunk stresszben, és mi okozta azt. Az applikáció ezután napi-heti-havi rendszerben megadja nekünk a trendeket, így láthatjuk, hogy mi a valójában nagy stresszt okozó tényező az életünkben. Jegyzeteket is készíthetünk, hogy számunkra mi válik be a stresszel való megküzdésben. Minden mentális egészséget célzó programban alapvető a naplózás. Miközben átéljük a stresszt, tesszük azokat a viselkedéseket, amelyektől meg szeretnénk szabadulni, nem szokott időnk lenni arra, hogy kívülről magunkra nézzünk, elemezzük az eseményeket, így gyakran eléggé téves szubjektív képzeteink vannak arról, hogy mi miatt érezzük magunkat kényelmetlenül a bőrünkben. Azért kell naplózni, hogy az eseményeket utólag, objektíven lássuk, például észrevegyük azt, hogy rendszeresen 5-6 dolog húz fel, mire hazaérünk, és csak az általános ingerültségünk okozza azt, hogy azonnal azon kezdünk veszekedni, hogy a gyerek ledobta a földre a kabátját, ahelyett, hogy felakasztotta volna - napló nélkül hihetjük, hogy a gyerek rendetlensége a fő gondunk, a napló rávezet, hogy korántsem így van. Az applikáció ezt a naplózást könnyíti meg, segít elemezni a saját életünk stresszes részét, hogy megtalálhassuk a változtatás legjobb módját.

Szabadítsd fel az elméd! - Free You Mind Hypnosis

Az ember agya gyakran túlterhelődik, mindenféle betegítő, vagy egyszerűen csak idegesítő gondolatok járnak a fejében önmagáról, vagy a világról, de ezekkel nem segít sem önmagán, sem a világot nem változtatja meg. Csak egyre idegesebb lesz. Az ilyen gondolatoktól nehéz megszabadulni, egy kis hipnózis viszont segít. Az applikáció nem helyettesít egy élő hipnoterapeutát, viszont ahhoz hozzásegítheti magát vele mindenki, hogy kicsit kikapcsoljon az agya, ellazuljon, és ahogy írják, tudattalana közelebb kerüljön a tudatához. A program az ellazulást segítő zenét, vizuális segédletet, és megfelelő instrukciókat ad, ha adottak a körülmények egy kis önhipnózisra. Nem csak lazító, de például dohányzásról való leszokást segítő, vagy fogyást támogató szövegek is vannak, ki-ki igény szerint választhat.

Idézetek stressz-ellen - Anti-Stress Quotes! Stress Relief & Anxiety Relief Free App for Mental Health

Ez az applikáció egész egyszerűen a stresszel, szorongással kapcsolatos valaha elhangzott bölcs gondolatokat osztja meg a használójával. Gyakran a stressz és idegesség leküzdésében az is segít, ha szembesülünk azzal, hogy teljesen értelmetlen felesleges dolgokon túráztatni magunkat. Az adott idézetre ránézve az ember elgondolkodhat annak jelentésén, azon, hogy most miért is izgul annyira, és ez már önmagában kirántja a negatív hullámból.

Relxáló dallamok - Relax Melodies: Sleep zen sounds & white noise for meditation, yoga and baby relaxation

Alvás-segítő zenék. Mindenféle természeti hangok, az agyhullámokat lassító frekvenciák. A használó kiválaszthatja a számára leginkább megnyugtató, lazító hangokat - hiszen ki ne tudna elaludni a szellő által borzolt fák kellemes susogása, vagy egy patak csobogása mellett. A hangok keverhetők, így mindenki azt a kombinációt hallgatja elalváshoz, amit leginkább szeret. De ébredni is jobb megnyugtató hangokra, mint a rádióbemondóra, a beépített ébresztő funkcióval az ember átcsúszik az álomból az ébrenlétbe. Személyesen engem a kisbaba-altató, nyugtató célja fogott meg, egy ki tudja miért síró pár hónapos csodálatosan meg tud nyugodni egy számára megfelelő hangtól, ami, minden szülő tudja, kincset ér.

Agykontroll - Deep Relaxation - Relax & Sleep Better with Silva Free


És végül a jó öreg Agykontroll. Az Agykontroll nem csak arra jó, hogy a kilencvenes években későbbi milliárdosok pályafutását indítsa el, de egyszerű, közérthető módszertana milliókat vezetett be a relaxáció, imagináció és egyéb, az önismerethez közelebb vivő eszközök használatába. Életem első ilyesféle élménye volt, még gimnazista koromban, a Domján László vezette Agykontroll tanfolyam, és szerintem a köztudatba leginkább innen épült be rengeteg pszichológiai önsegítő módszer. Rég nem hallottam róla, de most itt van, iOS5 operációs rendszerre fejlesztve. Lehet választani mély relaxációt, vagy könnyedebb nyugtató programot, vagy csak egy gyors megnyugtatást. Aki végighallgatja ezeket a relaxációkat, jobban alszik, teste és szelleme felfrissül, megújul, és békés, előremutató gondolatokkal telik meg elméje, a sok negatív kényszer-gondolat helyett. Bár egyes felhasználók szerint csalódás az Agykontroll más audio-anyagaihoz képest, azt gondolom, már csak nosztalgiából is, érdemes kipróbálni.

 

tovább olvasom
i o

A bejegyzés trackback címe:

https://stressz.blog.hu/api/trackback/id/tr785738133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása