Stresszblog

under pressure w

Stresszblog

Ez a blog a stresszről szól. Ha valakinek van kérdése, ötlete, története a témával kapcsolatban, írja meg bátran, és utána járunk, megkérdezzük, meghallgatjuk, és megosztjuk a Stresszblogon. Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/stresszblog

2014. július 24. Szalay Ágnes

Stresszmentes munkahely pályázat

Ahányszor arról szólt egy poszt, hogy hogyan lehetne kevésbé stresszes, élhetőbb, emberibb egy munkahely, mindig jött legalább egy komment, hogy hagyjuk már az amerikai álmokat, a magyar valóság ettől nagyon távol van. Azt hiszem, sokan éreznek így. Pedig még Amerikában, vagy Angliában is az egyik legnagyobb rizikófaktorrá kezd válni a stressz a munkáltatók számára. Különösen, ha tekintetbe vesszük, hogy a népességváltozás miatt egyre idősebb korukig kellene dolgozniuk az embereknek. Ahhoz pedig, hogy sokáig bírja valaki a munkát, nem lehet örökös stresszben élnie, olyan munkahely kell, ami nem készíti ki, ahol megtalálja az örömöt a munkájában, és nincs akkora nyomás, hogy stressz okozta lelki, vagy testi tünetek miatt kidőljön. Ezért egyre több figyelmet fordítanak arra, hogy csökkentsék a munkahelyi stresszt, lehetőséget kapjanak a dolgozók feltöltődni, lazulni egy kicsit, illetve olyan munkakörülményeket teremtsenek, amelyek nem hordozzák már önmagukban a stresszt és az idegbajt. És akár hisszük, akár nem, ezek a programok Magyarországra is elérnek. Hiszen Magyarországon éppúgy egészségügyi, és gazdasági kockázatot jelent a stressz, éppúgy egyre magasabb lesz a nyugdíjkorhatár, éppúgy szüksége van a vállalatoknak arra, hogy motivált, egészséges és a lehetőségekhez képest kiegyensúlyozott alkalmazottai legyenek. Így az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) itthon is megpályáztatja a Helyes Gyakorlat Díjat.

A díjat azon szervezetek, vagy vállalkozások kapják, amelyek kiemelkedő és innovatív módon járultak hozzá a munkahelyi stressz és a pszichoszociális kockázatok kezeléséhez. "A 2014–15-ös Helyes Gyakorlat Díjak célja, hogy előtérbe helyezzék azokat a legfontosabb példákat, amelyeket a munkahelyi stresszt és a pszichoszociális kockázatokat hatékonyan kezelő vállalkozások vagy szervezetek mutatnak be. A nyerteseknek erős elkötelezettségről kell bizonyságot tenniük, és részvételen alapuló megközelítést kell alkalmazniuk a pszichoszociális kockázatok kezelésekor. A pályázat elbírálói olyan vállalkozások vagy szervezetek legjobb példáit keresik majd, amelyek sikeresek a pszichoszociális kockázatok és a munkahelyi stressz értékelése, megszüntetése vagy csökkentése terén."

A pályázatban részletesen be kell mutatni példát arról, hogy egy munkahelyen hogyan kezelték helyesen a munkavállalókra nehezedő stresszt és a pszichoszociális kockázatokat. A pszichoszociális kockázat az értelmezésemben azt jelenti, hogy mennyire nyomorítja meg a lelkét a dolgozónak a munkája, legyen szó a másokkal, munkatársakkal ügyfelekkel való együttműködéstől, az erőltetett teljesítménykényszeren, az elviselhetetlen mennyiségű munkán, az ellentmondásos elvárásokon, a rossz munkahelyi kommunikáción, a túl nagy felelősségen, a beláthatatlan szervezeti változásokon át, akár a munka veszélyességéből fakadó stresszig. Be lehet mutatni azt, hogy egy munkahely tesz lépéseket ezen kockázatok felmérésére, majd ennek alapján gyakorlatban is megoldást keres a kockázatok csökkentésére. Lehet szó arról, hogy mennyire óvja meg a munkahely a szükségtelen stressztől a dolgozókat, igyekszik csökkenteni az elkerülhetetlen stressz elviselésének nehézségét, és vezet be olyan programokat, mely segít a már megtörtént stresszes események feldolgozásában. Az is egy pályázati szempont, hogy a felső- és középvezetőket mennyire kapacitálják, képzik arra, hogy megfelelő "pszichoszociális környezetet" teremtsenek, azaz támogató, felelős vezetőként pozitív irányba lökjék a szervezeti kultúrát. Eséllyel pályázik az a munkahely, ahol a munkavédelmet a maga teljességében értelmezik, kitérve a lelki tényezőkre, a lelki egészség fejlesztésére is. Végül pedig indulhat olyan szervezet is, ahol kifejlesztettek olyan gyakorlati eszközöket, amelyek segítenek a munkahelyi stressz csökkentésében és a lelki egészség megóvásában.

A bírálók, az EU-OSHA szakemberei olyan dolgokra keresnek majd bizonyítékokat a pályázatokban, hogy mennyire új a kezdeményezés, fenntartható-e, átültethető-e a gyakorlat más cégekhez is, valóban és hatékonyan kezelték-e a pszichoszociális kockázatokat és a stresszt, történtek-e ezzel kapcsolatban innovatív beavatkozások, ezeket sikeresen végrehajtották-e, bevonták-e a dolgozókat a kezdeményezésbe, figyelembe vették-e a munkaerő sokféleségét, és történt-e valódi javulás a munkavédelem terén. Azok a példák nem elfogadhatók, amiket csak az üzleti haszon végett fejlesztettek ki, azaz árulják a megoldást (termék, eszköz vagy szolgáltatás).

Részt vehetnek többek között cégek, egyéni vállalkozások, támogató, tanácsadó, oktató szervezetek, munkahelyi közösségek, szakszervezetek, biztosítást nyújtó cégek is. A pályázat az Egészséges Munkahelyek kampány része, melynek honlapja itt található. Érdemes megnézni, érthető, világos, érdekes és könnyen belátható érvekkel, tényekkel mutatják be, hogy miért van szükség megfelelő, a stresszt minimalizáló, nemcsak túlélhető, de élvezhető munkahelyekre.

A pályázati határidő 2014. szeptember 12. Jó lenne, ha minél többen pályáznának, egyrészt jó reklám lehet egy ilyen díj tulajdonosának lenni, másrészt a rendezők megosztják, népszerűsítik a jó gyakorlatokat, így sokkal több emberhez is eljuthat egy-egy emberi megoldás. Jövő év tavaszán pedig kiderül majd, hogy tényleg csak amerikai álmokat kergetünk-e, vagy vannak azért nálunk is "helyes gyakorlatok", felelős, törődő, és a dolgozókat kibontakoztató munkahelyek.

A nevezési feltételeket tartalmazó szórólap itt érhető el: https://osha.europa.eu/en/competitions/good-practice-award_2014-2015/gpa-flyer-hu.pdf

Ha szeretnéd követni a Stresszblogot, kattints ide.

tovább olvasom
i o

A bejegyzés trackback címe:

https://stressz.blog.hu/api/trackback/id/tr926539135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása