Stresszblog

under pressure w

Stresszblog

Ez a blog a stresszről szól. Ha valakinek van kérdése, ötlete, története a témával kapcsolatban, írja meg bátran, és utána járunk, megkérdezzük, meghallgatjuk, és megosztjuk a Stresszblogon. Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/stresszblog

2013. december 26. Szalay Ágnes

Karácsonyi kényeztetés a léleknek - egy jó könyv

Olvasni jó. Olvasni öröm.

A Stresszblog szerzője nagy olvasó. Hetente újabb és újabb könyveket fogyasztok el, és a magam részéről nem ismerek jobb kikapcsolódást, stresszoldást, lazulást, mint elmerülni egy jó könyvben. Persze ezzel nem mindenki van így, de karácsonykor, a rövid kis téli szünet alatt legtöbbünknek több ideje lehet arra, hogy nekifogjon egy könyvnek pusztán az öröm, a pihenés kedvéért. Ha meg még okulhatunk is egy könyvből, annál jobb.

Miért segítenek a könyvek kijjebb kerülni a mindennapi stresszből? Milyen a jó - "stresszoldó" - könyv? Olyan, aminek olvasása örömet szerez. És hogyan szerez örömet? Úgy, hogy elirányít minket egy másik világba, a könyv világába, amitől már automatikusan el is felejtjük a mi saját mindennapi gondjainkat. Mindenkinek más szerez örömet. Van, aki a szöveg szépsége, a megfogalmazott gondolatok ereje miatt érezhet boldogságot az olvasás során. Van, akit a felvetett problémák, tények kötnek le, és azáltal érzi jól magát az olvasástól, ha ő maga is elgondolkodhat a világ dolgain, elégedett lehet attól, hogy új nézőpontokat ismert meg, új elméleteket, tényeket tudott meg. Van, aki akkor merül el igazán egy könyvben, ha a feszültség, a rejtély nem ereszti el, és lapoz tovább újra és újra az éjszakába nyúlóan, hogy minél előbb a végére járjon a megoldandó, mondjuk bűnügynek. Mások pedig egyszerűen szeretnek lustán elrévedni egy boldogabb világban, ahol a jó elnyeri méltó büntetését, és a gonosz is a magáét, a férfiak erőteljesen és férfiasan, ám mégis nyílt szívvel örök szerelmet ígérnek választottjuknak, míg a nők, minden kis hibájuk ellenére megtalálhatják az örök szerelmet. A felnőtt mesék birodalmában a történetek, bár izgalmasak, mégis kiszámíthatók, és ezzel a kiszámíthatóságukkal megnyugtatók is egyben.

Válogattam egy sort a magyar könyvkiadók karácsonyi kínálatából, hogy mik azok a könyvek, amiket a különféle beállítottságú Stresszblog-olvasóknak ajánlani tudok egy kis téli stresszoldásra, pihenésre. Mindenkinek boldog, pihenős Karácsonyt kívánok!

Lélekmelegítő:

Szórakoztató és könnyen olvasható formában megírt könyv arról, hogy hogyan éljünk jobban, boldogabban, hogyan oldjuk meg a megoldhatatlannak tűnő helyzeteket. Nem tankönyv, de tanulhatunk belőle magunkról, gyerekinkről, az életünkről, és közben még jól is szórakozunk.

Vekerdy Tamást talán senkinek sem kell bemutatni, aki idetéved erre a blogra. Minden könyvéből, minden interjújából árad a tapasztalat, gondolatait sok tízezer szülő követi, vagy szeretné követni, de ami szerintem a legfontosabb erénye, az a szeretet és alázat, amivel nem tanácsokat osztogat, hanem együttérez minden felnőttel és gyerekkel, és valaha volt gyerekkel, akikről a munkái, a most megjelent Jól szeretni című is szól.

 

 

Életreszóló élmény könyvek:

Mai klasszikus irodalom, amelyre figyelni kell, ami néha nem könnyű, de amelyeknek az elolvasása felér egy igazi utazással, egy valódi kalanddal. Ezek a könyvek, gondolataik, soraik, velünk maradnak életünk végéig, megváltozunk, jobbak leszünk tőlük, ha elolvassuk.

A Papírsárkányok egy igaz történet az olvasás erejéről, az árulásról, a megbocsátás lehetőségéről és az apák hatalmáról a fiaik fölött. Egy elsöprő erejű családi krónika Afganisztán történelmének legsötétebb évtizedeiből, amelyben a szerelem és a barátság küzdelmei egy szokatlan és megrázó regénnyé állnak össze. A Papírsárkányok a megjelenése óta milliók kedvencévé, igazi modern klasszikussá vált.

 

 

Krimik és thrillerek:

Ezek a könyvek nem feltétlenül boldogítanak, elég durva jelenetek is megeshetnek bennük, de az biztos igaz rájuk, hogy lekötnek, kikapcsolnak - és mégiscsak jó érzés besüppedni a karosszékbe egy forró itallal, és tudni, hogy nagy valószínűséggel sosem fogunk hideg skandináv éjszakákon különféle módon megcsonkított holttestekre bukkanni.

Jo Nesbo, a norvég krimi-isten Harry Hole nyomozója már megjárta a földi purgatórium minden bugyrát. Idén Nesbo új könyvében hasonló feszültségre és kacifántos rejtélyre számíthatunk, mert Harry visszatér. Bár ez a legújabban megjelent könyv a sorozatból, aki karácsonyi témát szívesebben olvasna, annak inkább A Megváltót ajánlom, ami bár szintén durva, és nem a gyengébb idegzetűeknek ajánlott, mégis átcsillan valami a jóakaratból és emberségből, a képmutatás és gyűlölet minden mocskán keresztül.

Romantikus regények

Szerelem és izgalom egy olyan világban, ahol nem kell aggódnunk azon, hogy végül a szerelem igazinak bizonyul-e, az ártatlan megmenekül-e, a bűnös megbűnhődik-e, és elmerenghetünk azon, hogy milyen szép is, hogy mindenkinek megvan a lelki társa... Színtiszta kikapcsolódás, erőfeszítés nélkül.

Nora Roberts a műfaj fáradhatatlan könyvgyártójának A Tanú című könyvében az egyszerű ronatikánál kicsit többet is kapunk, vannak benne gonosztevők, lelki sérülések, izgalom is, de a várt szerelem, romantika és beteljesülés nem marad el.

 

Vidám könyvek

Nincs jobb, mint egy jó nevetés. Pláne sorozatban. Pláne, ha akkor is el tudjuk érni, ha nem élünk semmilyen jókedvet elősegítő szerrel, esetleg egyedül vagyunk, és mégis potyog a könnyünk a röhögéstől. A stresszoldó hatás vitathatatlan.

Jonas Jonasson új könyve kiváló példája ennek a kategóriának, abszurd, izgalmas, groteszk, vicces, és mindezek mellett még bonyolult cselekménye is van, amibe bátran belefeledkezhetünk a karácsonyi, olvasásra szánt délutánokon és estéken.

 

Lackfi János: A humor segít felröhögni a letapadt, évszázados lelki nyákokat. Aki nevetni tud magán, talán ritkábban jön indulatba, javul a kedélye, nem lesz olyan sérülékeny az önbecsülése. Van bennem egy csengő, amely manapság gyakorta jelez szellemi szmogriadót. Olykor fuldoklunk a politikai kipufogógázoktól. A nevetés viszont ózonbuborék.

Timur Vermes káprázatos szatírájának Hitlere nemcsak végtelenül komikus figura, de ijesztően valóságos is. Meghűl az ereinkben a vér, hogy milyen könnyen megtalálja a helyét egy cinikus, gátlástalan világban, ahol a demokrácia hosszú évtizedei után a demagógia, a nézettségi adatok és a like-gombok nyomogatása vezérli a közéleti cselekvést. A könyv a megjelenése óta töretlen sikert arat Németországban, olvasók százezreit bűvölte el, és a világon szinte mindenütt az idei év egyik legjobban várt megjelenéseként beszélnek róla.

tovább olvasom
i o

A bejegyzés trackback címe:

https://stressz.blog.hu/api/trackback/id/tr455678272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reterro 2013.12.27. 13:11:00

és az egésznek jó kis hátteret adhat egy kis zene is, mondjuk ez

www.youtube.com/watch?v=IYV2MpGzQsg

vagy

www.youtube.com/watch?v=vNEJQPVd65g
süti beállítások módosítása