Stresszblog

under pressure w

Stresszblog

Ez a blog a stresszről szól. Ha valakinek van kérdése, ötlete, története a témával kapcsolatban, írja meg bátran, és utána járunk, megkérdezzük, meghallgatjuk, és megosztjuk a Stresszblogon. Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/stresszblog

2014. január 02. Szalay Ágnes

Ne stresszelj az újévi fogadalmad miatt

Egy ideje már nem teszek újévi fogadalmakat. Semmi kedvem az év elejét azzal kezdeni, hogy máris elbuktam valamiben, máris nem tartottam be a magamnak adott szavam. Így inkább nem fogadok meg semmit ilyenkor. Na de ez csak azért van, mert nem tartom magam elég állhatatosnak, viszont sokkal többen vannak, akik nem így gondolkoznak. Az emberek majdnem fele elhatároz valamit szilveszter napján, amit az újévben majd másképp csinál, mint eddig.

A fogadalmak leggyakrabban a saját egészségünk vagy jobb közérzetünk elérését célozzák, piacvezető a dohányzásról leszokás, illetve a fogyókúra. És mostanában egyre inkább felzárkózik az egészségesebben fogok élni, többet fogok kikapcsolódni és sportolni. Sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy legtöbbünk, velem együtt, a gyenge önfegyelmű csoportba tartozik, így a fogadalmak megdőlnek még vízkereszt környékén, de legkésőbb februárig, és sok frusztrációt, stresszt okoz a terveink feladása, saját gyengeségünk kénytelen-kelletlen beismerése.

Mit lehet tenni, hogy ne járjunk pórul a nemes elhatározásainkkal, hogyan tegyünk újévi fogadalmat úgy, hogy legyen is esélyünk a betartására? Az a baj velünk, és a fogadalmainkkal, hogy túl sokat, és azonnali eredményt akarunk. Elkedvetleníthet az első héten, hogy egyik kedvencünket sem ehetjük a megfogadott fogyókúra alapján, hogy semmi nasi, semmi kényeztetés nem jut, de ilyenkor még tartjuk magunkat. Ám a harmadik héten az elhatározásunk erőssége megkopik, az egyéb gondok, amik miatt jó lenne egy kényeztető csoki kocka, fokozódnak, és az addig elért eredmény, a mínusz 80 dkg, még egyáltalán nem teszi lehetővé, hogy begomboljuk az etalonként megtartott tíz évvel ezelőtti farmerünket. Sok szenvedés, nulla eredmény, hát érdemes így élni? Hülyék lennénk, ha azt gondolnánk, igen, és sutba dobjuk az újévi fogadalmat, a barna rizs és a retekcsíra mellé.

Pedig lehet úgy fogadalmat tenni, hogy meg tudjuk tartani, még akkor is, ha nem rendelkezünk egy triatlonista állhatatosságával, csak figyelembe kell venni néhány szabályt, amik könnyebbé teszik a dolgunkat. A Psychology Today a következőket javasolja:

Egyszerre csak egy dolgot fogadjunk meg

Egyszerre több területen jól teljesíteni sokkal nehezebb, mint csak egyre koncentrálni. Ha sok ígéretet teszünk magunknak, akkor jó esélyünk van rá, hogy már az első héten megszegjük az egyiket. Ha pedig egy téren elbukunk, akkor az már demoralizál annyira, hogy a többit is könnyebben feladjuk. Így az a javaslat, hogy válasszunk ki egyet a magunkkal kapcsolatos vágyaink közül, csak arra koncentráljunk, a többit engedjük el.

Ne újévi, hanem januári fogadalomnak hívjuk

Egy év, borzasztó hosszú idő. 365 nap, 525.600 perc, beláthatatlan. Az embernek olyan érzése támadhat már a legelején, de akár a közepén is, hogy sosem ér a végére. Ha egy hónapra teszünk fogadalmat, akkor sokkal könnyebb látni a végét, az elbizonytalanodó második héten, sokkal könnyebb kitartani, ha csak két hét van hátra, és nem tizenkét hónap. Arról nem is beszélve, hogy egy kutatás azt mutatta, hogy akik az első hónap végéig kitartanak, azok jó eséllyel sikerre viszik az egész évet. Így elegendő minden hónap végén megerősíteni, vagy elvetni az eredeti fogadalmunkat. Az eredmény ugyanaz, de a végrehajtás nem nehezedik mázsás súlyként ránk.

Készüljünk fel a pillanatnyi kiesésekre

Könnyen elképzelhető, hogy eljön majd a nap, mikor semmi erőt nem érzünk magunkban ahhoz, hogy betartsuk a fogadalmunkat. Mondjuk azt gondoltuk el, hogy minden nap fél órát futunk, de egyszer csak nem vagyunk képesek elindulni futni. Vagy szigorú süti-mentes diétát követünk, de meghívnak egy esküvőre, ahol jobbnál jobb falatok sorakoznak, és még udvariatlanok is vagyunk, ha visszautasítjuk a kínálást. Ilyenkor ne menjünk futni, együnk bátran a tortából, és ne gondoljuk azt, hogy egy-egy alkalom kihagyása megingathat minket az egész tervünk véghezvitelében. Inkább eleve úgy határozzuk meg a dolgot, hogy havi egy-kettő-három kihagyás belefér. Ezeket a kihagyásokat élvezzük lelkiismeretfurdalás nélkül, és másnap térjünk vissza az eredeti tervünkhöz.

Határozzuk meg pontosan, hogy mit szeretnénk

Ahelyett, hogy azt mondanánk, hogy járok majd edzőterembe, mondjuk azt, hogy heti háromszor egy órát az edzőteremben fogok tölteni. Ez segít a célok elérésében, és nem kell túl nagyot harapnunk. Persze a céloknak elérhetőknek is kell lenniük. Ha sosem futottunk, és van rajtunk 15 kiló súlyfelesleg, akkor ne a májusi maratont tűzzük ki célul, elég lesz a félmaraton is.

Mondjuk el másoknak is a fogadalmunkat

Minden ígéret betartásában segít, ha nyilvánossá tesszük. Ha már biztosak vagyunk abban, hogy mit szeretnénk véghezvinni, mondjuk el, akinek csak tudjuk. Így van egy plusz tényező, ami segít nekünk, mikor éppen feladni szeretnénk a dolgot.

Kis győzelmekre készüljünk

Hasonlóan ahhoz, hogy csak egy hónapra gondolkodjunk előre, a kis győzelmek betervezése is segít abban, hogy az elhatározásunk végrehajtása során ne vesztesnek, hanem sikeresnek érezzük magunkat. Ha mondjuk azt határoztuk el, hogy kevesebbet fogunk költeni, az első hónapra ne tervezzük be azt, hogy a tavalyi havi költésünk 30%-át félretesszük majd a hó végén, elég kisebb lépésekben haladnunk.

Készítsünk tervet

Ez az utolsó lépés a legnehezebben kivitelezhető, hacsak nem élvezzük a részletes tervezgetést. Viszont nagyon fontos, hogy tudjuk, hogy mit kell csinálnunk ahhoz, hogy elérjük a célunkat. Lépésről lépésre gondoljuk át, hogy a hónap során mikor, mit fogunk tenni a végső cél érdekében. Az előző példánál maradva, ha a takarékoskodás a célunk, gondoljuk végig, hogy melyik kiadásunkból mennyit tudunk lefaragni. Így nyomon tudjuk követni, hogy hol tartunk, és mindig látjuk majd előre, hogy mi a következő lépés.

A fentiek még mindig nem garantálják a sikert, de nagyban megkönnyíthetik a dolgunkat. Most még nem késő átgondolni az újévi fogadalmainkat, vagy akár kiötölni magunknak egy újat. Sok sikert kívánok hozzá mindenkinek!

tovább olvasom
i o

A bejegyzés trackback címe:

https://stressz.blog.hu/api/trackback/id/tr955719168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása