Stresszblog

under pressure w

Stresszblog

Ez a blog a stresszről szól. Ha valakinek van kérdése, ötlete, története a témával kapcsolatban, írja meg bátran, és utána járunk, megkérdezzük, meghallgatjuk, és megosztjuk a Stresszblogon. Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/stresszblog

2014. június 17. Szalay Ágnes

5 dolog, amit ne tegyél állásinterjún

Az állásinterjúk már többször előkerültek itt a Stresszblogon, mint korunk megastresszes helyzetei. Nagy a tét, az ember fél, izgul, jó esetben kevés a tapasztalata ilyenekről, nem szokott hetente két állásinterjút csinálni. Ismeretlenek előtt kell úgy megnyilvánulni, hogy közben tudható, azok azért ülnek ott, hogy megítéljék. Kellemetlen. Volt már olyan poszt, amiben a testtartás megerősítő erejéről volt szó, meg olyan is, ami arra bíztatott, hogy beszélgessünk az interjú előtt a többi sorstársunkkal. Az utóbbi napokban megint volt szerencsém ilyen állásinterjúkon részt venni, és a szegény felvételizőkkel találkozva felmerült bennem, hogy a neten található sok hasonló lista mellé odateszem a saját tapasztalataimat is. Függetlenül attól, hogy milyen pozícióra pályázik az ember, hogy kik ülnek vele szemben egy interjún, az interjú sikeressége nagyon sokban a felvételizőn magán múlik. Azon, hogy milyen gondolatokkal ül le egy beszélgetésre, mennyire stresszel, mi van a fejében és hogyan viselkedik. Ha az a célod, hogy jól sikerüljön egy állásinterjú, és ennek érdekében csökkenteni szeretnéd a vele kapcsolatos stresszt - hiszen minél kevésbé stresszelsz, annál inkább úgy alakul, ahogy szeretnéd - akkor itt egy lista, hogy szerintem mit ne csinálj egy interjún.

1. Ne tekintsd ellenségnek az interjúztatókat

Vannak, akik nagyon nehezen szabadulnak attól a gondolattól, hogy milyen megalázó számukra, hogy bizonygatniuk kell saját megfelelőségüket. Ez okból kissé utálják azokat, akik rákényszerítik őket erre, azaz az interjúztatókat. Azt hiszik, hogy az interjúztató rosszindulattal vagy felsőbbségesen méregeti őket, és ezért eleve védekező álláspontra helyezkednek, vagy éppen arrogánssá válnak. Pedig az egész kiindulás tévedés. Gyakorlatilag minden interjúztató erősen vágyik arra, hogy a vele szemben ülő álláspályázó jól szerepeljen. Ha az interjúztató szakmai vezető, akkor nagy szüksége van végre egy jó emberre, a háta közepére kívánja az egész interjúzós hercehurcát, ami elrabolja az idejét, tehát azt szeretné, ha ott helyben a beszélgetés végén azt mondhatná, hogy oké, csapj a tenyerembe, holnap reggel várunk. Ha olyan interjúztat, akinek ez a foglalkozása: HR-es vagy fejvadász, akkor szintén mielőbb szeretné megtalálni a jó jelöltet, hogy letudjon egy feladatot, vagy felvehesse a jutalékát. Tehát egy állásinterjún minden résztvevőnek ugyanaz az érdeke, hogy te, aki éppen ott vagy, megfelelőnek bizonyulj, és ne kelljen tovább keresni.

2. Ne szépíts a dolgokon, legyél inkább őszinte

Ez könnyű annak, aki nagyon magabiztos, és korábbi munkahelyei kapcsán kevés bűntudata van. Nehezebb viszont annak, aki úgy érzi, hogy van takargatnivalója, vagy nincs meg mégsem az elvárt tapasztalata, vagy vannak olyan időszakok az életében, amiket inkább elhallgatna. Az a helyzet, hogy még ilyenkor sem érdemes megtéveszteni az interjúztatókat. Miért?

a) Ha mondjuk valamilyen hiba miatt, vagy egy tahó főnök okán kirúgtak az előző munkahelyedről, és nem felmondtál, mint ahogy állítani szeretnéd, nem lehetsz biztos abban, hogy ez nem derül ki. Ki tudja, hogy az interjúztató sógorának az unokatestvére nem ott dolgozik-e éppen, és számol-e be örömmel korábbi dolgaidról. Bármilyen hibát takargatnál, jobb, ha első kézből tőled hallanak róla, és így mindjárt a te szempontodból mondhatod el, esetleg azt is hozzáteheted, hogy mit tanultál belőle.

b) Ha van egy lyuk az önéletrajzodban, mert mondjuk a korábbi multinál tele lett a hócipőd az egész világgal, és inkább két évig utcazenészként éltél Európa városait járva, vagy biogazdaságot indítottál - akkor erre az időszakra valószínűleg rá fognak kérdezni. Megint csak jobb, ha a te szemszögedből hallják a történetet, ráadásul még erőteljesebbnek is tűnhet a motivációd.

c) Ha saját megítélésed szerint nem vagy alkalmas/tapasztalt/képzett az álláshoz, de már nagyon kéne dolgoznod - akkor nehéz a helyzet. Mostanában jó hosszú próbaidők vannak, épp azért, hogy ilyen esetekben könnyen megszabadulhassanak a munkahelyek a tévedésektől. Borzasztó kínos, stresszes, kellemetlen időszak lehet minden résztvevőnek, ha menet közben derül ki, hogy valaki, állításaival ellentétben, mégsem tudja azt, amire szükség lenne. És a vége könnyen kiszámítható. A nyereség pár hónap fizetés, viszont csomó kudarc. Közben pedig lehet, hogy adódott volna jó lehetőség is. Ennek ellenére meg lehet próbálni ilyen pozíciókat is, de ismét csak őszintén érdemes. Lehet, hogy szimpatikusnak találnak, és vállalják, hogy tanítgatnak az első időszakban, és máris jobb helyzetből lehet indulni.

d) Nők és a családalapítás. Na ezt nem tudom. Ismerve a magyar viszonyokat, lehet, hogy ez az egy eset kivétel az általam szorgalmazott őszinteségi rohamban. Csúnya a világ, hogy így van, de alig hiszem, hogy felvesznek egy fiatal nőt bárhova, ha azt mondja, hogy egy éven belül gyereket szeretnék. Ezen a ponton valószínűleg ködösítenék, de ezt azért nem lehet hazugságnak nevezni, hiszen éppen ilyen téren senki sem lát a jövőbe, senki sem tudja 100%-ig irányítani a sorsot.

3. Légy barátságos, de ne bratyizz

Semmiképp sem jó, ha ellenségként nézed az interjúztatókat, de néha az is rosszul veszi ki magát, ha úgy viselkedik valaki, mintha a legjobb barátaival ülne egy kocsmaasztalnál. Előfordul, hogy a felvételiző korábbról ismer egy interjúztatót, még akár az is, hogy tényleg a legjobb barátja - ezt ilyenkor érdemes félretenni, és minden interjúztatóhoz egyformán viszonyulni. Egy interjú formális helyzet, bizonyos szavakat, viselkedéseket, amiket az ember megenged magának a barátaival, itt tanácsosabb kerülni. A barátját is nehéz helyzetbe hozhatja valaki, ha túl nagy súlyt tesz a vállára, vagyis elvárja, hogy az elintézze neki, hogy felvegyék. Vagy nagyon kínos lehet, ha egy állásra jelentkező felületes ismerős hirtelen elkezd puszit adni a találkozáskor, és meghív vacsorázni - nehéz lemosnia magáról, hogy nem a remélt előnyök miatt teszi ezt.

4. Ne menj készületlenül

Másnaposan, fáradtan, gyűrött ruhában, késve érkezni egy interjúra olyan negatívan hat, hogy inkább már be se menj. De nem csak ez tartozik a készüléshez, hanem igyekezni kell minél többet megtudni az adott munkahelyről. Ott dolgozó ismerősökkel beszélni, megnézni a cég honlapját, mind hasznos dolgok. Már csak azért is, mert minél ismeretlenebb helyre megy valaki, annál inkább készenléti állapotban van, annál stresszesebb. A készüléshez tartozik az is, hogy ki kell gondolni a fizetési igényt. Ezt szinte mindig megkérdezik, nehéz is kikalkulálni, hogy mi a jó válasz, mégis érdemes előre lejátszani a dolgot, és nem az interjún habogni. Úgysem fognak segíteni a kérdés megválaszolásában. És úgysem ússza meg az ember.

5. Semmilyen kérdéstől ne essen le az állad

Vannak sztenderd kínos kérdések, mondjuk, hogy mi a három rossz tulajdonságod. És ezeken kívül még bármi lehet. Hallottam már a szeretsz-e szopni kérdésről is. Többnyire azért csinálják, hogy megnézzék, hogyan bírja a nyomást az illető, jól áll-e helyt stresszhelyzetben. Vagy mert parasztok. Vagy mert az őszinteségre kíváncsiak. Mindegy is, hogy miért, lényeg az, hogy ne ijedjen meg ezektől senki, ha a kérdés olyan, akkor nyugodt hangon vissza lehet utasítani a választ Vagy meg lehet válaszolni bármit, a lényeg, hogy nem kell zavarba jönni. Ha az ember előre felkészíti magát, hogy bármi is jön, megoldom, akármilyen furát is kérdezzenek, akkor magánál tud maradni ilyen kérdések esetén is. Otthon nyugodtan el lehet próbálni, hogy mit válaszolnál mindeféle hülye kérdésre, ami csak eszedbe jut. A valóság egyszerűbb lesz. És ha egy kicsit is eredetinek szeretnél tűnni, akkor a rossz tulajdonság kérdésre ne válaszold azt, hogy túlzottan maximalista vagyok. Ez a kérdés frappáns megkerülésének tűnhet, hiszen egy munkaadó szereti a maximalista embereket, gondolnánk - de annyira sokaknak eszébe jutott már, hogy állandó válasznak számít, és nem a valódi lényed megmutatásának.

Biztosan van még sok tanács egy interjú előtt, most ezek jutottak eszembe, de úgysem haboztok kommentben kiegészíteni a véleményetekkel…

Ha szeretnéd követni a Stresszblogot, kattints ide.

 

tovább olvasom
i o

A bejegyzés trackback címe:

https://stressz.blog.hu/api/trackback/id/tr656305906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darth_Vader 2014.06.17. 14:28:59

6. Ne fingjál hangosan az interjú alatt.
7. Ne menj oda vietnámi papucsban.
8. Tizenhét felesnél többet aznap délelőtt ne igyál.
9. Meg ne kérdezd, hogy az előtérben ülő titkárnőt átrepítheted-e a szivárványon.
10. Azt se mond meg elsőre, hogy " természetesen hagyom magam korrumpálni".

csarlifirpo 2014.06.17. 15:04:24

Nos, ha nő lennék és az interúban elhangzana a fent említett "szeretsz-e szopni" kérdés, kb. egy tized másodperc alatt az illetőre borítanám az asztalt és küldeném el a k anyjába.

Stohl András 2014.06.17. 15:35:14

@Darth_Vader: "6. Ne fingjál hangosan az interjú alatt."

Na ezt peldaul nem tudtam, jo hogy irtad.

amsz · http://www.amator-szexvideo.com 2014.06.17. 16:03:43

@Darth_Vader: "6. Ne fingjál hangosan az interjú alatt."

Ne fingjál hangosabban mint az interjúztató!

videki gyerek 2014.06.17. 16:14:24

Rettento hasznosak ezek a "ne uszitsd ra a papagajod az interjuztatora (lehetoleg ne is vidd magaddal)" tipusu es szinvonalu tanacsok.

battore · http://www.battore.com 2014.06.17. 17:07:03

Én vagyok a hülye, hogy elolvastam ezt is xD facepalm
De, hogy a rosszban is legyen valami jó, hozzájárultam ennek a s̶z̶a̶r̶b̶l̶o̶g̶n̶a̶k̶ stresszblognak a klikk statisztikájához:) Nincs mit.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.06.17. 17:55:35

"Hallottam már a szeretsz-e szopni kérdésről is". Hát igen, asszem ez lenne az a szitu, ami miatt biztos előzetesbe kerülnék. Az interjúztató meg a balesetire...

rooklin 2014.06.17. 19:10:29

@A megvalósult amerikai ólom..: Nagyon alábecsülöd Pierre Woodmant. Szerintem nem ő kerülne a balesetire...

Darth_Vader 2014.06.17. 19:55:10

Rozgonyi igazgató úr úgy is a sajátjait veszi fel mindig....

♔bаtyu♔ 2014.06.17. 19:59:00

Szopni azt nem, de azt a hölgyet ott melletted, rendesen kinyalnám.
Fel van véve.

♔bаtyu♔ 2014.06.17. 20:01:47

@amsz: De ha már megtörtént, nézz az interjúztatóra úgy, mintha ő fingott volna és kérj a többiektől a nevében elnézést.

Tahó Sandokan 2014.06.18. 08:17:33

1. Ne legyél idióta. Ha az vagy, nem vesznek fel.
2. Olvass valami klasszikus irodalmat, és vidd el. Értelmesebbnek látszol, de tényleg. Nálam kétszer kérdeztek rá, mit olvasok (egyik Jack London volt, a másik Gustave Le Bon). Az interjú manipuláció, kezdd el te is, nem csak te lehetsz az alany.
3. Legyél nyugodt, mintha nem ezen múlna az életed.
4. Ha idióta kérdésekkel jönnek kérdezz rá, milyen célt szolgálnak ezek a kérdések. Ha emiatt nem vesznek fel, tiszta nyereség, mert a hely szociopatákkal lehet teli.

Big 2014.06.18. 08:37:56

@csarlifirpo: mier te nem szeretsz szopni????? Es meg penzt is kapsz erte!!!! Na?

szbszig 2014.06.18. 08:38:19

- Szeretsz-e szopni?
- Miért, talán partnert keres?

Mondjuk ez csak férfiinterjúztatónál jó.

Hambre Voraz (törölt) 2014.06.18. 10:25:07

Sztem ez pontosan úgy működik, mint a randizás.
Kétféle esetben nyerhetsz: ha annyira tuti választás vagy és ezt te is pontosan tudod magadról, hogy magabiztos vagy és minden erőlködés nélkül sziporkázol VAGY ha annyira nem érdekel a dolog, mert kb. már találtál is valami jobbat, hogy ettől lazulsz el és leszel kívánatos.
Meg persze a jó öreg van bent egy ismerősöm story, de az olyan unalmas.

szbszig 2014.06.19. 05:04:00

@Hambre Voraz: Egyébként pont erre gondoltam utána. Egy ilyen stressztesztre lehet frappáns válaszokat kidolgozni, de ezeket valószínűleg csak az említett két esetben tudod a gyakorlatban könnyedén alkalmazni: amikor tutira tudod, hogy minden szempontból megfelelsz, és nálad jobbat egyszerűen nem találhatnak az adott pozícióra; vagy amikor csak kíváncsiságból, poénból mész el, mert van másik, biztos állásod, ajánlatod. Egyébként meg, ha tudod, hogy még van kétszáz másik jelentkező nagyjából hasonló végzettséggel és adottságokkal, mint te; illetve amikor nem felelsz meg teljesen az elvárásoknak, de kínodban beadod ide is, mert a másik kétszáz helyről válaszra sem méltattak, akkor már alapból stresszelsz annyira, hogy merev legyél végig, és ne a sziporkázáson járjon az agyad, ehhez külön stresszteszt nem is kell...

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.06.20. 15:41:01

@rooklin: Ne röhögtess már..Annak kopasz buzinak a tarkóján nyomnám ki a szemét :)))Még a kisbaltát se kellene előszednem az aktatáskából;)))
süti beállítások módosítása