Stresszblog

under pressure w

Stresszblog

Ez a blog a stresszről szól. Ha valakinek van kérdése, ötlete, története a témával kapcsolatban, írja meg bátran, és utána járunk, megkérdezzük, meghallgatjuk, és megosztjuk a Stresszblogon. Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/stresszblog

2014. augusztus 20. Szalay Ágnes

A nők 34 évesen a legstresszesebbek

A Daily Mailen olvastam egy kutatásról, amiben 2000 nőt kérdeztek meg arról, hogy hogyan érzik magukat, boldogok-e, stresszesek-e, és mi okozza a legnagyobb stresszt nekik az életben. Az jött ki, hogy átlagosan 34 évesen jön el nekik az a pont, amikor a leginkább összecsapnak a fejük felett a hullámok. Ez az az időszak, amikor a legtöbb felelősség nehezedik a vállukra, gondoskodni kell a relatíve kicsi gyerekeikről, aggódni a számlák miatt, netán balanszírozni a munkahely és a család között. Többen ilyentájt adnak fel egy karriert a gyerekvállalás miatt, és ez sem könnyű döntés. Mindennek a tetejébe még azt is érzik, hogy kezdik elveszíteni a szépségüket, már nem lapos a hasuk, megjelennek a ráncok, elkezd megereszkedni a bőr.

Ennek megfelelően a huszonöt éves nők érzik magukat a legjobban a bőrükben. Fiatalok, előttük az élet. Legtöbbnek már van munkahelye, ahol keres annyi pénzt, hogy fenntartsa azt az életet, amit kedvel. Általában ebben a korban kell legkevésbé gondoskodni másokról, a legkevesebb felelősséget viselni másokért, a szülők még jól vannak, gyerekek még nincsenek. A munka mellett jut idő a szórakozásra, barátokra, kirándulásokra, esti programokra. A nők utólag is azt mondják, hogy hát igen, huszonöt éves korukban volt a legkönnyebb az életük.

Annak ellenére, hogy van ez a húszas évek közepi boldog időszak, sajnos nagyon sok nő tartja magát boldogtalannak a stressz miatt. Az összes megkérdezett ötöde mondta, hogy boldogtalan, és ez az arány magasabb volt a 35-44 évesek között. Ráadásul a nők 88%-a azt gondolja, hogy a férfiak általában boldogabbak, mint a nők. A kutatás Nagy-Britanniában készült, ahol azért a jövedelmi viszonyok kedvezőbbnek tűnnek, mint nálunk, mégis a nők egyharmada azt mondta, hogy ha több jövedelme lenne a családnak, akkor boldogabban élnének. Talán arra is több idejük jutna, hogy sűrűbben találkozzanak a barátaikkal, többet kapcsolódjanak ki, többet legyenek a családjukkal, ami egy másik fő szempont volt, ami miatt most nem érzik jól magukat. 15%-uk mondta azt, hogy ha leginkább kéne változtatni valamin, akkor ezen változtatna.

Másik nagy para, hogy hogyan néznek ki. Több, mint a nők fele, 53%-uk mondta azt, hogy aggódik a külseje miatt. Leginkább a hasuk állapota aggasztotta őket, hogy már nem elég lapos, nem elég csinos. A következő a fogaik állapota volt ezen a téren - azt hiszem, ez Magyarországon kevésbé lenne hangsúlyos egy ilyen felmérésben.

Itt a tízes lista, hogy mi miatt aggódnak leginkább a felmérésben megkérdezett brit nők:

1. Nincs elég pénzük
2. Az egészségük
3. A barátok és a családtagok egészségi állapota 4. A gyerekek boldogsága, a kiegyensúlyozott családi élet
5. Mit gondolnak mások róluk
6. Elég jól néznek-e ki
7. Már nem olyan szépek, mint voltak
8. Karrier, és vajon elég jól teljesítenek-e
9. Nem tudnak eleget találkozni a barátaikkal
10. Mennyire fittek, edzettek

Szerintetek, ha Magyarországon készítenék a felmérést, ezek a pontok jönnének ki?

 

tovább olvasom
i o

A bejegyzés trackback címe:

https://stressz.blog.hu/api/trackback/id/tr476603065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Waszabi 2014.08.20. 16:09:31

Tényleg senki nem gondolkodik már? Mi a stressz? Terveink, elképzeléseink és a valóság alakulása között keletkező differencia el nem fogadása.
Tehát miért is 34 körül a legstresszesebbek a nők? Mert akkor a legnagyobb az egojuk és értelemszerűen a legkevésbé belátóak, alkalmazkodóképesek ebből kifolyólag.

gumirocker 2014.08.20. 16:25:03

Hát én azt mondanám, hogy nálunk 45-50 év között a legstresszesebbek a nők.... Mert ez az a korosztály, aki ha 25 éves korában szül, akkor épp 20 éves a gyereke és 70 év felettiek már a szülei. Gondolom ezek után nem kell magyaráznom, hogy miért gondolom így.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.08.20. 16:43:47

Sok 30-as évei közepén járó nő azért stresszes, mert még nincs gyereke, és bizony az ő biológiai órájuk gyorsabban ketyeg mint a férfiaké. Egy nőnek 35-ig meg kell csinálnia magát, vagyis beszerezni egy olyan egzisztenciálisan rendben lévő partnert aki csinál neki egy egészséges gyereket, és van esély rá hogy közösen fel is tudják nevelni.
Ez egyre több nő számára csak vágyálom marad..

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.08.20. 17:51:38

Vagy mert akkor jönnek rá-életük dereka felé haladva-, hogy nem azt az életet élik amit szeretnének; egy gyökérnek szültek gyereket akit már nem, esetleg soha nem is szerettek.Ha nincs gyerekük a biológia órájuk jelez, hogy nem sok idő van már erre.Persze ezt bevallani, ezen változtatni túl sok stresszel járna, úgyhogy inkább stresszel tovább értelmetlenül :).
Amúgy jah, valami hasonló jönne ki itt is: pénz hiány, egészségi állapot, boldogtalanság, hülye anyós, seggfej férj, magány, depresszió.
süti beállítások módosítása