Stresszblog

under pressure w

Stresszblog

Ez a blog a stresszről szól. Ha valakinek van kérdése, ötlete, története a témával kapcsolatban, írja meg bátran, és utána járunk, megkérdezzük, meghallgatjuk, és megosztjuk a Stresszblogon. Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/stresszblog

2014. november 08. Szalay Ágnes

Boldog szülinapot Stresszblog!

Egy éve indult el a Stresszblog. El is kezdtem nézegetni, milyen is volt ez az egy év, mik voltak a legnépszerűbb, legjobban eltalált bejegyzések. Aztán arra gondoltam, hogy nemcsak nézegetem, hanem megosztom veletek is, hátha ti is szívesen lapozgattok köztük. Szerencsére nem napi politikáról írok, így talán nem évültek el azóta, hogy megíródtak.

Kezdem azzal, hogy a Stresszblogon az elmúlt évben 375.516-szor kattintottatok rá a bejegyzésekre. Hasonló számról nem is álmodtam volna egy évvel ezelőtt, nagyon örülök neki!

És mik voltak a legnépszerűbbek? Ha azt nézzük, hogy miket lájkoltak a legtöbben - amibe persze rögtön nem számítanak bele a Facebook nélküli Stresszblog olvasók - akkor két téma emelkedik ki:

  • Olvasni jó: Abszolút győztes a like-ok számában az olvasás stresszcsökkentő és egyéb jó hatásairól szóló bejegyzés. Két jelenleg ténynek tűnő szempont is van, amiért jó olvasni: egyrészt, aki sokat olvas, az általában elégedettebb az életével, és több célt lát benne, mint aki nem; másrészt az olvasás azonnali stresszcsökkentő hatása is jobb más módszereknél. Ezt lemérték.
  • Iskolában meditálni szintén hasznos - gondolják a lájkolók is. Miután a magyar oktatásban elvetették a meditáció gyakorlásának lehetőségét, utánanéztem, hogy milyen tapasztalatok vannak iskolákban meditáló gyerekekről a világban. Izgalmas programokat találtam, és mindről nagyon jó tapasztalatai voltak azoknak is, akik részt vettek benne, és azoknak is, akik utána a tanulmányi eredményekről szóló statisztikákat készítették. A diákok nem csak nyugodtabbak, kevésbé szorongók és agresszívek lettek, de jobban is teljesítettek.

Az első bejegyzések, amikre úgy emlékszem, hogy sokak ingerküszöbét érték el (olvasók és kommentek számában,) kevésbé pozitív témákról szóltak. Az első idén karácsonyra sajnos még aktuálisabb, mint tavaly volt:

  • A szegényen felnövő gyerekek nemcsak a kiemelkedés lehetőségétől vannak egyre jobban elvágva, de ha sikerülne is nekik, akkor is a szegénységben töltött gyerekkor maradandó fiziológiai változásokat okoz az agyban, így a stresszre és a betegségekre sokkal fogékonyabbak lesznek egész életükben.
  • A tudatlanságnak és az önbizalomnak logikusan fordítottan arányosnak kéne lenni. De nem így van - mutatja meg a Dunning-Kruger effektus, és pszichológiai szempontból ez is logikus. Mert addig lehet igazán nagy mellénye az embernek, amíg nem látja át, milyen bonyolult is egy adott kérdés.

Volt három olyan poszt, ahol nem én okoskodtam, hanem általam hitelesnek, okosnak, a szakmájukhoz nagyon értőnek tartott támogató szakemberekhez fordultam, hogy meséljenek a Stresszblognak. Bár kicsit másról beszéltek, mindhárom esetben közös az az optimista és reményt adó gondolat, hogy mindenkinek sokkal több lehetősége van jó irányba befolyásolni a sorsát, mint azt hinné.

  • F. Várkonyi Zsuzsa, akitől a legtöbbet tanultam a pszichológiáról, és akihez mindig elfutok tanácsért, ha valami új feladatba kezdek, az egészséges és a betegségbe vivő stressz különbségeiről beszélt, és arról, hogy igazából mi dönthetjük el, hogy mennyire stresszes az életünk.
  • Senki nem ismeri úgy a felsővezetők stresszes lelkivilágát, mint Mezei Andrea, aki coachként már több mint egy évtizede dolgozik vezetőkkel. Objektíven és színesen beszélt arról, hogy hogyan ne hagyja magát az ember kizsákmányolni a munkahelyén.
  • Boros András azt mondta el, hogy miként lehet megszabadulni azoktól a szerencsétlen beidegződésektől, amikkel belülről stresszeljük magunkat olyankor is, amikor nem kéne.

Van egy-két kedvencem, amik nem döntöttek olvasottsági csúcsokat, de én szeretem őket, talán mert a legszemélyesebbek. Az egyikre az azóta sajnos a boldog vadászmezőkre távozott gyönyörű kutya, Csele adta az inspirációt. Arról írtam, hogy egy kutyával való szoros kapcsolat valóban csökkenti a stresszt. A következő témája az elég gyakori imposztor-szindróma. A harmadik az introvertáltaknak egy kis remény, hogy véletlenül se tévesszék össze magukat a lúzerekkel.

A mérgező szülőkről készült posztot egy kommentelő témajavaslatára írtam, és ki is derült, hogy fontos dologról van szó, majdnem tizenhét-ezren kattintottak rá eddig. Meg is ragadom az alkalmat, hogy azt kérjem, ha van olyan téma, ami érdekel titeket, vagy az itt felsoroltakon kívül olyan poszt, ami tetszett, akkor írjátok meg. Sokkal jobb lehet a Stresszblog, ha arról szól, ami fontos nektek.

Végül álljon itt a két győztes, a legnagyobb olvasottságú két poszt, mindkettőnek volt némi aktualitása, amikor készült.

Köszönöm, hogy olvassátok a Stresszblogot, és remélem, ezentúl is lesznek majd olyan posztok, amiket érdekesnek és talán hasznosnak is találtok! Rajta leszek.

Szavazz a Stresszblogra a Goldenblogon, ha érdekesnek és/vagy/mindeközben hasznosnak találod. Itt lehet szavazni: Pszichológia kategória, ezen belül Stresszblog.

 Ha szeretnéd követni a Stresszblogot, kattints ide.

tovább olvasom
i o

A bejegyzés trackback címe:

https://stressz.blog.hu/api/trackback/id/tr536877513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása