Stresszblog

under pressure w

Stresszblog

Ez a blog a stresszről szól. Ha valakinek van kérdése, ötlete, története a témával kapcsolatban, írja meg bátran, és utána járunk, megkérdezzük, meghallgatjuk, és megosztjuk a Stresszblogon. Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/stresszblog

2014. február 04. Szalay Ágnes

A nők lebutítják a férfiakat

Kislányunk három éves múlt. Kerek pofijával, aranyhajával, szép kék szemével igazán bájos leányzó. És ezt nem csak én mondom, mi a szülei, mindketten így gondoljuk. Vadóc természet, nem csak a sütikéket szereti sütni a babakonyhában, de ugyanolyan örömmel épít vasutat, vagy motorozik is. Így nem meglepő, hogy jó barátságba keveredett Zalánnal, az óvodai csoporttársával, aki 98-as Lonsdale pólójában, szűk farmerében menő arc lehet a Bagoly-csoportban. Egy alkalommal kint találtam őket, amint fel-le száguldottak a motorjukon, elöl Zalán, mögötte a lányom, övék volt az egész udvar, repültek, jaj volt annak, aki útjukba állt. Szóltam, hogy indulnánk haza, a kislányom készségesen jött is, csak még elköszönök Zalántól, csacsogta. Oda is szaladt hozzá: Szia Zalán, most megyek - majd egy hatalmas puszit nyomott az arcára. Huhhgrr - válaszolta a kisfiú, majd megkövülten ült tovább a motorján, szája kicsit kinyílt, meredten nézett maga elé. Lányunk, már a kerítésen kívülről, vidáman integetett vissza a még mindig lefagyott motorosnak. Zalán egyébként kiválóan beszél, hallottam, ahogy egyszer a papájával helikopterekről értekezett, ami lényegesen magasabb verbális felkészültséget feltételez, mint egy sziát kinyögni.

Persze semmi jogunk nincs ítéletet mondani Zalán megkukulása felett, a lányom hirtelen szeretet-nyilvánítása zavarba ejtő lehetett, még ha figyelembe vesszük is, hogy ugyanígy búcsúzik a dadus nénitől, meg a barátnőitől, sőt egyszer még a házmestertől is. A helyzet azonban az, hogy a nők ilyen kognitív képességbeli visszaesést okoznak a Zalánnál 30-40 évvel érettebb férfiaknál is. Kognitív képességnek nevezzük az elme működéséhez kapcsolódó készségeket, ide tartozik többek között az érzékelés, a logikus gondolkodás, a beszéd vagy az emlékezet is. Sok ilyen férfi-leblokkolást ismerhetünk könyvekből, filmekből, vagy saját tapasztalatainkból. Emlékszünk még Chandlerre a Jóbarátokból? Ő nagyon tehetségesen balfácánkodott, ha nőkkel került szembe. Vagy itt van az Agymenőkből Raj, aki nemes egyszerűséggel képtelen nőkhöz beszélni. Abban talán semmi meglepő nincs, hogy a férfiak rosszabbul teljesítenek egy logikai tesztben, ha egy kifejezetten attraktív hölgy kérdezgeti őket. Újabb kutatások azonban azt mutatják, hogy ha szimplán felmerül a lehetőség, hogy majd egyszer, egy akármilyen nővel kell kommunikálni, a férfiak akkor is veszítenek kognitív képességeikből, mondhatjuk, hogy józan eszükből.

Egy kísérletben annyit mondtak a résztvevőknek, hogy most oldjanak meg egy feladatot. Később lesz majd még egy, amire az instrukciókat egy pszichológusnő fogja adni úgy, hogy kiírja a résztvevők előtt található képernyőre. Tehát a résztvevők nem fognak találkozni a nővel, csak chatelni fognak vele. Nem tudták, hogy a nő hány éves, hogy néz ki, semmit sem tudtak róla, csak annyit, hogy a neve egyértelműen nőre utal. Mégis, a férfi résztvevők teljesítménye egyértelműen leromlott már az első feladatban is. Amikor a nő még chat-szinten sem volt jelen, pusztán annyit lehetett tudni, hogy majd lesz egy ilyen szakasza is a kísérletnek. A női résztvevők teljesítményét viszont nem befolyásolta, hogy férfitől, vagy nőtől kapják az instrukciókat.

Miért van ez? Hiszen nem arról volt szó, hogy randevúzniuk kell egy topmodellel. Ennél kevésbé erotikus helyzetet nehéz elképzelni, mint hogy egy pszichológiai laborban egy nagyon egyszerű kognitív tesztet kell megoldani. Kutatások sora bizonyítja, hogy a férfiak a relatíve semleges helyzeteket is hajlamosak szexuális tartalommal felruházni. Sokkal erősebb a férfiakban a szexuális motiváció, mint a nőkben, és hajlanak arra, hogy a velük kapcsolatba kerülő nők szexuális szándékait túlbecsüljék. Ennek evolúciós magyarázata van. A férfiaknak, génjeik sikeres fenntartása végett az a céljuk, hogy minél több helyre szórják el magjukat. Ezért haszontalan lenne, ha csukott szemmel mennének el egy, a génjeik továbbadására alkalmas lehetőség mellett. Így igen érzékennyé vált a szenzoruk arra, hogy az útjukba kerülő nőstény egyedek vajon hajlandók lennének-e párosodni. Bizonyos esetekben ez a szenzor talán túlérzékeny is. Sok téves riasztást ad a gazdájának, aki kifejezi párosodási szándékát a hajlandónak mutatkozó nő felé, majd koppan egyet, mikor kiderül, hogy csak a túlságosan felhangolt szenzora tévesztette meg a nő szándékait illetően. Evolúciós szempontból ezek a kínos helyzetek még mindig kevésbé rosszak, mintha kihagyott volna egy valódi lehetőséget - így maradt fenn ez férfi-tévedés, hogy a semleges jelzéseket, és helyzeteket is táncra való felhívásnak értelmezik. Ez tudattalanul működik, senki sem tehet róla. Olyan tévedése ez elménknek, mint a Hold-illúzió: mikor felkel a Hold, és a horizonthoz közelebb van, nagyobbnak látjuk, mint az éjszaka közepén az égbolt tetején.

A kísérletben a résztvevő férfiaknak belengették a lehetőségét, hogy lesz egy nőnemű egyed a közelben, és a kognitív képességük azonnal leromlott. Nem tudtak a gondolkodási feladatra összpontosítani. Miért? Azért, mert kognitív kapacitásuk egy része másra fordítódott. Nevezetesen arra, hogy a majd feltűnő nőre jó benyomást gyakoroljanak. Aztán azt is elemezniük kellett, hogy vajon a találkozás lehetőség lesz-e egy gyümölcsöző kapcsolat kialakítására. A nő várható virtuális megjelenése nagyobb kihívást, stresszt jelentett, mint a megoldandó feladat. Így képességeik nagy részét a benyomáskeltésbe, vagy a találkozástól való szorongásba csatornázták be, sokkal kevesebb jutott arra, hogy a valóban előttük lévő feladatot megoldják.

Egy korábbi posztban felmerült a női vezetők témaköre. Arról volt szó, hogy milyen nehéz nőként vezetni, és mennyi előítélettel kell megküzdenie a női vezetőknek. Pár komment igazolni is látszott a férfiak női vezetőkkel szembeni ellenérzését. Néhány speciális munkakörtől eltekintve, a munkahelyi boldoguláshoz általában egyéb képességeinket kell csillogtatni, nem a hódításban kell sikeresnek lenni. Na most, ha a férfiak egyéb téren nyújtott teljesítményét ennyire megzavarja egy akármilyen nő virtuális jelenléte is, akkor vajon egy munkahelyen nem frusztráló a férfiak számára, hogy a női főnök már a puszta létezésével lerontja azt a teljesítményüket, ami alapján a munkájuk megítélésre kerül? Persze a női vezetők teljesítményének és megítélésének kérdésköre ennél jóval összetettebb, de nem lehet, hogy ez is egy adalék a női vezetőkkel szembeni ellenérzésekhez?

tovább olvasom
i o

A bejegyzés trackback címe:

https://stressz.blog.hu/api/trackback/id/tr775791605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.02.05. 02:28:09

Ezt a posztot, gondolom, egy férfi írta. Vagy kettő. :D

kézműves étcsokimikulás 2014.02.05. 06:40:08

halkan kerdezem,hogy mifele stresszel jarhat egy blogbeiras elkeszizese,ha ilyen mondatokat sikerul alkotni???
"És ezt nem csak én mondom, mi a szülei, mindketten így gondoljuk. "
magyartalan,retorikailag nulla,nyelvtanilag helytelen...
remelem valami diplomas boooocsesz a szerzoje...
gratula...

@little troll: nem valoszinu...
ez sokkal inkabb egy "ertelmisegi" (ertsd bufe-ruhatar-bolcsesz szakos,frissdiplomas...)magatol es csimotajatol szetesett mamaszaurusz unatkozo alkotasa...
szohasznalat es stilus alapjan...

az a gaz,hogy mar ilyenek is kikerulhetnek az indexre...
mindig van lejjebb...

seahawks 2014.02.05. 07:51:43

persze, hogy gyengébben teljesítünk, mert egy jó nőtől feláll a péniszünk és emiatt kevesebb vér jut az agyunkba.

blacklord 2014.02.05. 08:53:14

lol, ezt a sületlenséget...

` 2014.02.05. 10:09:26

Tök jó poszt és sok igazság van benne. :)
Elképzelhető, hogy ezért akarják kiutálni a férfiak a vezető posztokból a nőket, vagy ezért akarnak elkülönített oktatást. Egy nő számára elképzelhetetlen, hogy a jelen lévő jó testű, szexi férfi megzavarja a teljesítményét, pedig bizonyított, hogy a nőktől sem áll távol a vizuális ingerek iránti fogékonyság.
(A nőket egyes vizsgálatok szerint az okosabb férfi zavarja meg hasonló módon, vagy az, ha azt sugallják nekik, hogy a férfi valószínűleg magasabb tudású náluk- így természetesen a nők szellemi képességére vonatkozó sztereotípiák is tökéletesen alkalmasak lehetnek erre)

Visszatérve:
Hasonló kísérlettel igazolták, hogy ha a nőknek szexi testű és helyes, szimmetrikus arcú férfiakról mutatnak fotókat, az agyuk ösztönösen másképp reagál, mint ha mondjuk elbeszélgetnek velük "tudatos" házasodási szándékaikról. Utóbbinál hideg mérlegelés alapján hajlamosak hazudni és a férfiak státuszára, megbízhatóságára fektetni a hangsúlyt, szexuális izgalom viszont nem mutatkozik az agyban.

A lényeg talán az, hogy a nőknek is vannak "szenzoraik". Akár a női orgazmus is egyfajta bizonyíték lehet erre.

"Az American Psychological Society tanulmánya szerint ugyanis minél vonzóbb külsővel rendelkezik egy nő partnere, annál nagyobb valószínűséggel fogja élvezni vele a szexuális együttléteket is."
" a tanulmány során közel 400, stabil heteroszexuális kapcsolatban élő nő szexuális életét vizsgálták meg. Koruk 17 és 62 év között, átlagosan 23 év volt. A kapcsolat hossza 1 hónap és 40 év között változott.
Az eredmények összegzése igazolta, hogy a nőknek- egyéb tényezőktől függetlenül- több orgazmusuk van a külsőleg vonzó férfiakkal. Egész pontosan: minél vonzóbb külsőleg egy nő partnere, annál gyakrabban él át vele orgazmust. "

Illetve:
"Az Evolutionary Psychology által publikált tanulmány egy olyan kutatást közöl, mely 243 heteroszexuális kapcsolatban élő férfi részvételével készült, eredménye szerint pedig amennyiben a férfiak rendszeresen kielégítik partnerüket orálisan, nem kell aggódniuk az esetleges félrelépések miatt.
Itt is igyekeztek kizárni más tényezőket, hogy a vizsgálat minél hitelesebb legyen- végül a "jó és rendszeres orális szex" egyértelműen korrelált a nők elégedettségével és hűségével. A vizsgálatot egyébként az a kérdés indokolta, hogy mi értelme egyáltalán a nők szájjal való kényeztetésének, ha nem kapcsolódik közvetlenül a szaporodáshoz? Hát ez. "

tuticsajok · http://tutipartner.blog.hu/ 2014.02.16. 21:03:58

Hát, sokszor elég nézegetni a csajokat, az kevesebb stresszel jár... ↑
süti beállítások módosítása